自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

真心請教.......

姐姐在中東有2年經驗, 初來香港時好好, 真係未見過咁好的姐姐, 每天早上她都有禮貎, 認真照顧好小朋友, 小朋友返學也很整潔. 我在家時佢可以同小朋友玩足 6 個鐘, 我去返工時佢在家也陪小朋友, 不是自己玩電話的姐姐. 姐姐在我家做到第 1 年半時, 同我講佢一定要返家鄉種香蕉, 因為佢媽媽的田園一定要佢打理. 我同佢傾人工, 傾待遇, 差在未喊住求佢, 佢都話唔係因為錢, 係一定要返去種香蕉. 咁好啦, 我送佢走, 含住一泡眼淚, 送了一部 PS4 比佢個仔, 一大堆玩具, 衫, 因為我以為以後也不會再見到佢, 我係表示感激佢的.

佢返家鄉後 2 個月, 佢主動祝我生日快樂, 同時加一句 : 問我新來的姐姐做得點? 我答, 都OK的. 然後佢又再講一次, 不是因為錢, 她真的要在菲律賓種香蕉. 咁我覺得佢好似想吊住我, 於是也欲擒故縱咁答, 祝佢種香蕉愉快.

又過咗 2 個月, 佢話佢成家也迫佢來我家再工作, 因為佢知道我家好需要佢 ! ( 佢同我另一個姐姐有聯絡 ) 又話好掛住我 D 仔女, 只有佢一個人最適合我, 一大堆......... 佢 d agency fee, 驗身, 都話無錢比, 咁我比咗.

佢返咗來香港做了 3 個月, 突然間有一日用一個很有勝利把握的眼神同我講, 佢想聖誕節返去放假. 我當時也好無奈, 但我自己放假湊到小朋友, 咁我比佢放假. 佢由放假之前的半個月開始游魂, 每日花 1 個鐘沖涼我已經忍佢, 放假前半個月要求出外 shopping 比佢仔女, 買了半間房咁多嘢返來, 我也由得佢. 佢返去那 2 星期我反而覺得好舒服.

上星期佢返來香港了, 一到步佢要求我去車佢返屋企, 佢話佢唔記得架 AXX 車在哪裏坐. 我叫佢問職員, 後來佢也返到屋企. 到了屋企樓下, 佢叫我去接佢, 因為門口的管理員不替她開門. 我已經好X 頂唔住, 我叫了管理員幫一幫她.

自從佢放假返香港後, 好似第二個人咁. 同佢講嘢黑口黑面唔應我, 話唔舒服, 在家已經 4 天, 我一個人返工放工湊小朋友. 對住小朋友也黑口黑面.

她到底做乜? 想點? 我又可以點?

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

博炒

jpangel    發表於 18-1-15 15:44
caribbean1    發表於 18-1-15 14:08
感激遇上你~

別墅

ope 發表於 18-1-15 13:46
真心請教.......

姐姐在中東有2年經驗, 初來香港時好好, 真係未見過咁好的姐姐, 每天早上她都有禮貎, 認真 ...

oh, too bad

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

一係博炒, 一係想加人工。

咁嘅工人已經冇大冇細, 以為冇左佢唔得, 成全佢, 炒!! 補足但一毫子都唔會多比佢。

用戶要求終止服務

回覆樓主

拜拜,唔洗恨,以後都唔好食回頭草啦

珊瑚宮

真心請教.......

姐姐在中東有2年經驗, 初來香港時好好, 真係未見過咁好的姐姐, 每天早上她都有禮貎, 認真 ...

博炒。

無得救了

侯爵府

真心請教.......

工人"質地"已變,已經騎住你,無辦法,唯有忍痛分手,請另一個

子爵府

回覆樓主:

想問:佢憑乜咁有恃無恐?

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

佢已經食住樓主你喇

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

算..... 快啲去請新姐姐.....
新姐姐到前即炒佢補足比佢...

珊瑚宮

2024年龍年勳章

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

縱到咁……炒!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想點?好明顯佢睇穿你冇咗佢唔掂囉!食住樓主! 我一定會換人。

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

她還記得她的位置和你的身份嗎?
人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

伯爵府

真心請教.......

種蕉了

水晶宮

真心請教.......

叫樓主去接佢、而家樓主係咪有3個工人?係咪即炒囉⋯⋯唔係做壞榜樣俾其他喎

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

人心變左點會有得改,送佢返去種蕉啦

珍珠宮

真心請教.......

又過咗 2 個月, 佢話佢成家也迫佢來我家再工作, 因為佢知道我家好需要佢 ! ( 佢同我另一個姐姐有聯絡 ) 又話好掛住我 D 仔女, 只有佢一個人最適合我, 一大堆......... 」

講得出呢兩句說話的傭人,一定唔會翻兜。根本已經流露左有恃無恐的心態。

男爵府

比工人知你需要佢,佢只會食住上

首頁

尾頁

跳至