自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

假設係網上申請份工 , 我 expert salary 填 20k , 見完工了解左份工既工作內容 , 之後佢出 offer 俾我係 20k , 我因為見工前唔知要做呢類野 , 所以叫價低左 , 我要求較高既人工 , 假設 22k , 如果真係咁要求 , 係咪印象好差 ?

又或者係咪應該見完工果刻就即刻同 HR 講要 22k , 等佢早 d 修改咁就唔會有問題 ?

子爵府

回覆樓主

出左offer 先叫高價,你叫人地都未必肯,可能人地個budget 就係20k。除非真係好出眾一定要請你,就有機⋯ 如果唔係揀2nd choice 都得。

公爵府

回覆樓主:

恭賀新禧,迎春接福!

伯爵府

回覆樓主

我就吾會,除非要兼顧其他department既工作,例如account 要做埋admin甘

伯爵府

回覆樓主:

如果你當初expected寫20k 人地比呢粒數你都係符合你要求姐

如果係大公司 人地經好幾層approval 加2k唔簡單

再唔係 作個大話有另一offer高啲 睇下制唔制 不過小心咁樣人地會收返offer

男爵府

回覆樓主:

當然不好,出爾反爾。當初接受了這價錢,現反囗,咁妳有什麼誠信可言。不如等過了試用期,看它加幾多人工,才作議價。要有合理工作表現,公司才可以考慮妳的要求。永遠都是‘’多勞多得‘’,無工就無勞。

wcpcelia    發表於 18-1-16 11:53
girlbear    發表於 18-1-16 11:31

複式洋房

我會做一排過左試用期先再加

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆樓主

依個情況一定要見完工,臨走前提出要改返為22k!
依家開完offer 先改…我諗對方不考慮你的機會大左。
如果你接受不到20k, 又不急走,一定開口叫加。相反如果你好想走,又覺得難搵工…20就20啦。

子爵府

amychan784 發表於 18-1-16 11:12
假設係網上申請份工 , 我 expert salary 填 20k , 見完工了解左份工既工作內容 , 之後佢出 offer 俾我係 20 ...

如果你好出眾都會請你嘅,
不過俾我可能會問過左試用期後有無得加

子爵府

假設係網上申請份工 , 我 expert salary 填 20k , 見完工了解左份工既工作內容 , 之後佢出 offer 俾我係 20 ...
你當初寫20K, 反口比人感覺唔係幾好, 如果上司覺得你OK, 過左PROB你再爭取會好D. 我當年見工時係做A, 老板覺得B更適合我(A人工高過B, 悶過B), 我做左B, 出B人工, PROB之後, 加返A既人工再跟A既人工跳(+2次). 當年年紀細, 咩都老板話, 我亞頂話當年的我傻得好可愛, 比人賣左都唔知.

男爵府

回覆樓主

有d人得,有d人唔得。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

視乎間公司有幾想請你。

男爵府

可走可不走,就值得反價。

走梗的,就不要反口了。因為佢唔加俾你時,可能已經有個second best , 隨時可代替你了。

男爵府

回覆樓主

我咁睇:如果你好把炮,公司好需要你,佢出晒offer你話舊公司留你,新公司隨時肯加碼。但如果只是普通文職,你唔做仲有大把人;又或者個位只值20k,你未斷左自己米路囉!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果真係有興趣做, 會做咗先, 過咗試用期會提出加薪要求

象牙宮

你要明白, 你叫高左, 對方有机會不請。
你可問 probation 是否可以22K?

或你先做, 另找22K 的。會較佳。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

回覆樓主

照同 hr 講,性質不同,要多d

大宅

回覆樓主:

我舊公司有人反口叫價又真係叫得成,吹佢唔漲,但你自己應該都心裡有數,唔岩就騎牛搵馬搵過份

珍珠宮

其實改人工係好正常~ 不過最好係見完HR, 即場消化工作要求 & 公司福利才作出調整~
例如公司假期少, 冇bonus, double pay 呢d, 工作量不似如期, 都可以調高架~ 不過係即場會好d~

伯爵府

回覆樓主:

呢刻唔會,我都試過類似咁經歷,思前想後,最後都冇出聲!

首頁

尾頁

跳至