想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

hello,大家好。我叫阿穎,今年31歲,(老公37y)于2017年12月分開始我概試管之路。宜家進行到取完卵階段,儲埋儲埋好多感慨,今日系呢度同大家分享下我概經歷。 我覺得IVF唔辛苦,亦都唔簡單,只要行出左第一步,一切都會迎刃而解。暫時我只是覺得好似中學畢業左甘,跟住落黎仲要等移植,保胎,直至生育,都是一項又一項考試。
唔洗驚,生bb系一個女人成長概里程碑,亦都系我同我先生愛情概延續,所以我一定要勇敢直往。希望呢度所有備緊孕概媽媽最後都心想事成!

別墅

樓主,加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

naobabee 發表於 18-1-25 20:06
hello,大家好。我叫阿穎,今年31歲,(老公37y)于2017年12月分開始我概試管之路。宜家進行到取完卵 ...

請問你ivf,放day幾胎及放幾多粒?因我啱啱開始ivf之路,聽日就開針了

大宅

回覆樓主:

加油吖
我還未勇敢開始去ivf呢個考驗。。。
好怕期望太大會更失望

複式洋房

前言
31歲的我結婚超過3年都未試過懷孕,期間有飲過多處中醫開概中藥,有經痛,血液不循環,宮寒,氣血不足,可能跟我欠缺運動,同成日飲凍野,又鐘意食辣,同老公一起又煙又酒又捱夜有關。仲有M期有同房,十分不懂愛惜自己身體有關。如果我有機會生囡囡,我一定會好好教佢!

第一步:不孕檢查
2016年(30y)終於將生bb之事提上日程,開始去家計會咨詢同做相關檢查(超聲波+抽血)
預約見醫生,預約做檢查,預約羅報告,又預約複診。
(走左好多轉,用左幾個月時間)
各項數據都無問題之後,家計會轉介我去中環做“輸卵管造影”。系好痛噶!~
結果系:我兩邊輸卵管堵塞,醫生仲要話我輸卵管有積液脹到輸卵管都變曬形,只能做試管了。我問醫生有無得通返,醫生話我甘嚴重,無得醫了。我問佢甘系唔系要切除?如果壞曬了留系身體入邊始終唔好。醫生話可切可唔切,留系度只是有個心理安慰罷了。我果一刻真系萬念俱灰,腹部又痛,最後同老公系附近食左一碗牛河粉,就返屋企訓覺算了。

第二步:選醫院(IVF)
於是又返家計會複診,醫生又寫轉介信卑我去沙田威爾斯親王醫院婦科掛號排期,排到19年,仲話見醫生仲要等半年!我覺得太耐了,返到去上網查資料做功課,有香港私家,台灣,泰國等多家醫院,唔系太貴,就系太遠。加上老公話唔好心急,就等19年先做,我地儲錢先買樓。我話你系咪顛左,女人要趁後生卵巢功能仲可以就要快d生了,為此我地分歧好大,嘈過好多次。我喊過好多次。到最後老公話你想生就生,尊重我概決定,一定配合我。老公對我甘好,我都唔應該卑壓力佢,唔好同佢嘈影響佢工作。於是我決定就近系深圳做IVF。全因為有個friend,40幾歲一次成功生左個仔。我直情就穩佢個主治醫師幫我做。
我friend只是卑左個醫院電話我,全程都系我一個人去穩地址,去見醫生先。所以唔洗驚,總要踏出第一步!
{醫院簡介}
呢間醫院成立有30週年,專做試管,仲可以做免疫系統,成功率算比較高概。最主要系唔洗周圍走,出報告結果又快。
1樓:抽血同送檢尿液/白帶
2樓:婦科/病房
3樓:生殖科/取精室/打針房
4樓:B超室
5樓:取卵室/冷凍胚胎室
醫生團隊有幾個專家,最勁概一定系主任胡醫生同副主任莫醫生喇,不過醫生都系輪流排班概,如果你第一次無講到明掛邊個醫生概話,一般就睇排班了。我睇概莫醫生,第一次去佢休息,我去左兩次。
第三步:醫院體檢&建檔
11月初到左醫院一樓先掛號。男女都要掛。我第一次去,所以就只掛了自己。交40蚊,有一張就診卡同一個病歷本。(之後每次去見醫生都唔洗再掛號費啦)如果下次帶老公去體檢,一定要先掛老公概,(甘樣就唔洗上到去見醫生又要出示就診卡,又要落返大堂去掛號)。
跟住到三樓護士臺,出示就診卡(以後都要好多次出示),姑娘卑一張號碼牌我,我就坐系度等叫號。以後凡是見醫生,做超聲波(B超),抽血,打針,都要先羅飛等叫號。
見到莫醫生了,佢卑我印象系一個短頭髮,微胖身形,眼睛大大,比較幹練講野比較一針見血,唔會同你講廢話,但唔代表佢唔溫柔。 幫我做左個B超(87蚊)同白帶常規(20蚊)
跟住就叫我同我老公一起到醫院做一次體檢總共花費7000蚊(男3000女4000)我就抽血,拍心電圖,照胸片。我老公就抽血同驗精。跟住就返屋企了。等15日之後返醫院。如果檢查出有事,姑娘會提前打電話來通知,就要早d返醫院複查。
點知第二日醫院就打黎話我老公概精液白細胞偏高,之系話有炎症,叫距翻去複查精液,做一個細菌培養。200幾蚊,但又無開藥,只叫我地同房時要帶套,驚傳染卑我。
等我地所有報告都出黎了(微信有醫院公眾號,添加就診卡號就可以查看自己概報告數據),就一起返醫院。帶埋結婚證書。我同老公一起按左手指摸。(以後取卵,移植時都要驗證夫妻手指摸)
莫醫生根據我概身體狀況(10個基礎卵泡),同我定左一個叫(常規長)概方案。系卑卵巢功能好概,而且最穩陣,成功率最高概一個方案呢。
醫生叫我來M概第三日返院,(唔系M完,其他方案有M完后第三日返院)系呢段等待概期間中,於是我專心學車,並且12月1日成功考試pass左。因為我之前肥左一次,我唸應該系我終於開始做試管了而更加放鬆左自己吧。

複式洋房

第四步:住宿

12月2日 我就馬上行動搬去深圳住,起初我系airbnb穩民宿住。每日都換一間都唔方便修養,又好貴。之後醫院概論壇有一位媽媽自己搞左個家庭旅館,專門收一d外省黎左試管概媽媽住宿。一間三房一廳套房,千幾呎,合住3-5人。我包左一間帶洗手間概大床房,只要160蚊一晚,仲要包一日三餐,同埋房間水電煤氣寬頻任用。我真係覺得太抵啦。只是要同其他人相處就有d麻煩,大家平時去完醫院,一起系阿姨度食完飯,就系廳睇電視,一系就八卦。我唔中意八卦,我就走出街周圍逛。宿舍樓下有一間gym室,我辦左一張月卡680蚊,開始每日宴晝系果度跑步,每晚都上瑜伽課,我唸呢d都系對我之後取左39粒卵有幫助吧。
仲有一間琴行,我系果度報名學鋼琴,每堂課150蚊。一周上一堂課。但練琴無限制免費!所以我每日都去練琴,我覺得真系好抵,哈哈哈。
仲有一間咖室,有好多書睇,咖啡20幾蚊一杯可以坐成日,環境真系好舒服。
仲有一間茶餐廳,入邊概菠蘿油包好好味,我老公每次來必點!
仲有一間腸粉小店,超好味!

點解我要搬來深圳住?因為我要提前過黎調理身體,我系香港就無辦法改到食煙同夜訓概習慣,除非兩個人一起改先改到。同埋我系香港每日只食一餐晚飯!我要一個健康概身體來懷孕,聽講備孕概話至少戒煙半年,於是我同醫生講可唔可以遲d先開展我概治療,我想先調養兩三個月,醫生話無呢d擔憂,影響唔大。好啦,黎到呢度就聽醫生講概啦。不過我都算提前左啦,因為我一直到18號先開始打針。

男爵府

naobabee 發表於 18-1-25 20:06
hello,大家好。我叫阿穎,今年31歲,(老公37y)于2017年12月分開始我概試管之路。宜家進行到取完卵 ...

大宅

回覆樓主:

加油呀!

複式洋房

第五步:卵泡監測

B超卵泡監測其實就是連續的B超檢查,觀察卵泡的發育情況,根據卵泡的發育情況調節使用促排卵藥物的劑量和時間,並適時注射HCG促進卵泡的成熟。

12月8日,9日,10日,11日連續4日朝早8點前驗尿板,呈兩條線就返去做B超。醫生話我基礎卵泡有10個。右邊輸卵管有積液,呢種情況下,如果移植后有機會積液流向子宮會殺死胎兒,又叫我做個彩超確診一下。¥255蚊。睇完報告醫生建議我先取卵再做個宮腹腔鏡,先再幫我移植。本身要同我做一個內膜搔刮(聽講好痛)都因此而取消左。

第六步:打針(降調針,促排針,夜針)
1、使垂體降調節,抑制或減少自發性LH峰的出現,避免自發排卵,可以主動的決定HCG的給予時間和取卵時間。
2、利用用藥初期對Gn分泌的短期促進作用,增加卵泡募集的數量。
3、改善卵泡發育同步化,爭取得到更多的同步發育的成熟卵泡。

12月18日開始打針 做B超¥87蚊 驗孕尿¥20蚊(驚呢段時間有同房,其實系做試管期中禁止同房概),抽血¥292.9蚊,降調針系打手臂,¥55.22每支,注射費¥2.5蚊每次。之後開始每日打一針手臂針(藥名:醋酸曲普瑞林注射液)連續打左28日!(因人而異,中途做左好幾次B超同抽血檢查先再開藥卑我打針)。
1月3日開始打促排,有分國產同進口,價錢差一半。我打概系進口(果納芬)一隻¥1750左右,可以打2-4次。因為打肚皮唔痛,無感覺。仲有一種粉狀概果納芬,¥400幾,系醫生話開始減針了,就打呢只細單位概粉狀果納芬,都系唔痛概。打肚皮我總共打左11日。連埋手臂針一起。有一日開左兩日尿促針,系打屁股概,果兩日好犀利,手臂,屁股,肚仔一起打,不過都唔痛概,好似蚊咬甘。
打促排開始每三天一次B超,抽血,之後兩日一次,之後一日一次。一般醫生會預約B超系每日8點半-9點半,甘要提前半個鐘去排隊羅號,因為醫生要睇抽血報告先開藥卑我打針,而抽血報告要兩個鐘。醫生會提前開埋下次抽血單卑你,所以每次我都系7點就食完早餐去抽血,之後去3樓排B超,照完后仲返宿舍休息一陣,10點鐘翻去1樓羅抽血報告卑4樓B超醫生睇,醫生先根據我概身體狀況開藥卑我打針,我又去翻1樓羅藥,再去3樓打針(暈坨坨,人多我好少搭lift),繳費單上有微信同支付寶二維碼,掃一掃就可以支付了,非常方便。
1月14日,呢一日早上B超同抽血完,醫生只安排我打一針降調,跟住叫我晚上9點50打夜針。跟住隔一日就可以取卵了。
15號早上7點驗尿板兩條線就代表夜針成功,如果得一條線就要即可翻去穩醫生。夜晚12點之後就唔可以再食野同飲水了。

複式洋房

第七步:取卵
1月16日 朝早8點半,我同先生帶上香港身份證(唔系回鄉卡)去一樓前台預約,護士卑我老公一個貼住姓名概裝精杯,一個好似系餐廳用概叫號碟,一震動就要去取精室了。仲有一包手術后飲概鹽包,囑咐我老公等我出黎后沖卑我飲。跟住我地就去左五樓。坐系度等叫號了。
我老公先入去取精,之後就叫我入去手術室門口繼續等,當時仲有三個女仔,大家仲可以傾下計,唔會甘緊張。差唔多十幾分鐘叫一個,我唸手術應該都好快。終於到我啦,入到去系好大一間手術房,入邊有兩張好似B超床甘概兩張,有一個女仔昏迷中做緊手術,叫我除左褲,躺系張床度,兩隻腳放上去支架度,有個姑娘就即刻幫我沖洗下身,做術前消毒。另一個姑娘就開始幫我掛吊瓶,系手背上插針,吊鹽水甘,跟住就有個年級大d概女麻醉師,過來問我野,有無感冒發燒啊,先生叫咩名啊,之類概,我答下答下就好快不省人事了。應該系10點半入去,出到黎11點。我聽到姑娘同我老公講:"叫醒她吧,唔好卑佢訓了“,我仲同老公開玩笑,覺得好好玩,原來麻醉后系甘概感覺,第一次打全身麻醉。
跟住老公就卑我飲鹽水,又飲冬瓜湯,叫外賣都系一隻大雞脾。點知我麻醉藥有反應,應該未散透,飲概野全嘔曬。無胃口,無得去廁所,吊鹽水加葡萄糖,要卑營養我先得。隔左一陣間姑娘過來同我地講,我取左39個卵,好多啊,一定要留院觀察,驚有咩危險。跟住我地就去左2樓住院部。床位好似系100幾,雙人間系200幾,老公幫我轉左一個VIP房,每日¥540蚊。有埋客廳,好似酒店甘,老公夜晚就系廳張沙發床訓。
終於吊完四大樽鹽水后,我系3點半去左小便。之後我開始腹痛。陰毛上邊,肚臍下邊,正中間個位好痛。痛死!醫生驚我卵巢扭轉,幫我做B超查看,好彩無事,但我個卵巢腫到平時概3倍甘大,醫生話甘系,你取甘多,人地都系幾粒幾粒甘取,所以咪無事囖。我見到我地宿舍甘多人取卵,都無事。取完就去觀光。有d人仲唔打麻醉藥,我一直以為系唔痛概,唯獨是我取得太多了。醫生診斷我系“卵巢過度刺激綜合征,OHSS”,系有好大危險概。好多人會腹水,會胸腔積水,會呼吸困難,會腎衰竭致命。所以命令我每日要食兩斤肉,包括魚肉,蝦肉,要不停甘飲水,仲同我打左兩樽人血白蛋白,好似¥千幾蚊。
最後我住左三日院。每日食唔落都要食。日日好痛。無辦法,呢種痛都要靠自己忍落黎。我喊左好多次,我都開始鬧醫生做咩同我取甘多卵,老公就系身邊不停甘安慰我,鼓勵我,話我好叻,系一個偉大概媽媽。終於第四日就無甘痛了,我好想出院返屋企。
第八步:聽胚胎/養囊
1月19日,取卵后第三天,我地一起去一樓聽醫生同我地講胚胎概配對結果,(如果夫妻雙方有一方唔方便黎 ,要在取卵果日簽字)醫生話我概結果非常好,一級卵有24個!二級6個!三級1個!四級1個!建議我地全部養囊。養囊系幫助我bb系體外先發好芽,再移植系我子宮入邊等著床,成功率更高。我好驚失敗,到時我就覆水難收了。我唸住養一半,凍一半。但醫生話我甘多優質卵,唔洗驚。而且養幾多卵都系收一個價錢¥3600蚊左右。甘就聽醫生概。去交錢,仲有3000蚊系押金。跟住就同老公好艱難甘行去福田口岸過關,哇,每一步都行得好慢,我出曬汗。系打的士去到關口概,但過兩個關都系要靠雙腿去行,一過關,就直接搭的士返屋企。¥120幾蚊。
系屋企每日都依然系要飲好多好多水,食好多蝦。驚有高峰期,突然腹痛再去醫院就黎唔及了。醫院每日早上打黎問我尿量有幾多。至少要2000ml以上。
1月25日,醫院打黎話我養囊結果有20個優質囊胚。我真係高興得不得了。呢次真系無後患之後啦。想生幾個都得了。果然辛苦得黎系有回報概。之後系屋企等待經期概到黎。

複式洋房

回覆 Howingman 的帖子

你好。我打算每次放2個。起碼都可以中一個。又或者一次生兩個。之後唔系煩。祝你好孕!

大宅

naobabee 發表於 18-1-26 13:26
回覆 Howingman 的帖子

你好。我打算每次放2個。起碼都可以中一個。又或者一次生兩個。之後唔系煩。祝你好 ...

我有問醫生放幾個囊胚
但醫生話囊胚質量好嘅話
暫時先放一個
你係咪有得揀放2個?
你以家黎月經未呀?

別墅

回覆樓主:

我想問下樓主喺邊間做 ivf

複式洋房

回覆 Sodacream 的帖子

醫生會根據我地概身體情況而定。1,一般後生概只放一個。如果媽媽自己要求放兩個,可以放。
2,如果年紀大概媽媽,醫生會放2-3個。如果中曬3個就要減胎了。
3,如果媽媽曾經剖腹產生過bb,醫生會建議放1個。如果成左兩個都系要減胎。

我已經黎M啦。不過移植之前要做一個手術。

複式洋房

回覆 joeylylee 的帖子

系深圳呀。福田口岸附近。深圳中山泌尿醫院
好多香港人系度做。
我系香港排到19年,我唸住趁呢段時間系深圳試下。如果唔中,仲有機會返香港做。

大宅

naobabee 發表於 18-1-27 12:06

醫生會根據我地概身體情況而定。1,一般後生概只放一個。如果媽媽自己要求放兩個, ...

我都係中山啊
等月經黎先開始放胎

別墅

naobabee 發表於 18-1-27 12:10
回覆 joeylylee 的帖子

系深圳呀。福田口岸附近。深圳中山泌尿醫院

甘你地知唔知完成成個過程要洗幾多錢嫁?

複式洋房

第九步:繳費雪胚胎

醫院打電話通知我養囊成功了,教我翻去補交費用。之前養囊費3500左右無論成功與否都無得退,但有一個3000蚊押金,如果無成功就可以去退。成功概話就會直接系呢入邊扣冷凍費。大概費用如下:
冷凍技術費(只交一次)¥1200
胚胎管費(只交一次,每管放2個胚胎)¥200/個
冷凍費¥110/每月
所以我20個囊胚,凍3個月,最後仲要我補交左900幾蚊。之後如果要繼續雪概就要去繳費啦。如果你唔想生了就去簽字放棄胚胎,就唔需要繳冷凍費了。總之一年就系¥110*12個月。你想兩年一交,半年一交都得。

我呢就只寫我自己概步驟,只是卑大家一個參考。可能你系另外概方案,唔洗打甘耐針。可能你取卵后無咩唔適,子宮環境又好,隔三五日就可以同你移鮮胚。有d身體有問題概又要做宮腔鏡,又或者宮腹腔鏡先可以移植。就好似我甘,今個月M完左第一日就要去醫院預約病房同手術。到時候肚仔開三個洞!!!唸起就好驚。

大宅

回覆樓主

請問成個過程要大概幾錢?安全衛生嗎?

複式洋房

系吖?終於都穩到個伴了。你睇邊個醫生噶?你系邊個方案?

首頁

尾頁

跳至