想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢度有冇人同我一樣, 辭左份工, 全心調理身體等生B?
頭一個月都好爽, 但之後日日百無聊賴好辛苦
雖則可以出街或者揾D野學, 但無事出街小破財, 始終冇工開, 唔想靠晒老公
而家仲要唔知幾時先做人成功
我走左去開左個FB page, 諗住有D寄托, 點知壓力仲大

我想問呢度有冇姊妹都辭左工等生B? 你地會做乜?

努力做好MEJ

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章

有時間不如試下做多啲運動,我覺得會有幫助

大宅

lanziaho 發表於 18-1-31 10:39
呢度有冇人同我一樣, 辭左份工, 全心調理身體等生B?
頭一個月都好爽, 但之後日日百無聊賴好辛苦
雖則可以 ...

我呀,我明吖.

都三個月嘞冇做.
反工果時好大壓力,因為我情況自然都難,係要ivf ,ivf 本身壓力都大,再加埋份工仲大壓力,所以決定resign.

冇左經濟都係有壓力,買衫都吾買得多呀.

其實都几悶,平時睇下电視,去公園晒太陽,約下朋友,做下運動,清潔下,買下送,好快又一天.

而家ivf 放左一粒等派彩,都好漫長,
都打定吾成功架嘞...

大宅

回覆樓主

我都辭左工等放胎呀

複式洋房

我都辭咗工冇做野,本來上年4月已經想辭職調理身體及令心情放鬆 (因為份工做得唔係咁仲會做到頭痛), 但老公唔係咁接受到我完全唔做嘢囉 (雖然經濟上付擔到)。 然後上年5月就轉工如果份工唔啱就唔做,到上年10月底就開始冇再返工了。 諗住唔返工做下運動調理下咁,點知個人仲懶左唔願出街,仲日夜顛倒埋衰過有返工時,去左三次旅行。 黎緊諗住去做 Ivf

大宅

Sa97 發表於 18-1-31 18:35
我都辭咗工冇做野,本來上年4月已經想辭職調理身體及令心情放鬆 (因為份工做得唔係咁仲會做到頭痛), 但老公 ...

我都同你一樣日夜癲倒
我d同事朋友好煩,成日問我做咩,又問我係咪生仔……但我當然無同佢講咩事啦!
你d朋友,同事有無不停問你做咩 ?

大宅

我都辭咗工冇做野,本來上年4月已經想辭職調理身體及令心情放鬆 (因為份工做得唔係咁仲會做到頭痛), 但老公 ...

訓到夠先起身...

大宅

甘你平時做咩

複式洋房

回覆 coiecheung 的帖子

有呀,會問最近點,知道冇返工就問黎緊點樣有咩打算,當然唔係果果都答佢真話,生唔到都唔想俾全世界知。 如果到四,五月朋友同事知你未返工,到時點應付? :D

提提你唔好咁夜訓,有機會影響催乳激素 (會多左分泌繼而影響排卵),我都要開始調節返正常作息了。

複式洋房

回覆 bell18 的帖子

一開始冇返工時同你一樣係睇下电視,去公園晒太陽,約朋友,做運動,清潔,買餸,好正面
之後過著頹頹的生活 - 睇漫畫,煲劇,玩手遊,捕平機票,編排旅行行程,有時可以一日先食一餐 (仲要全日冇出門,等老公放工後買外賣返來), 又係衰過返工時
而家著眼點要調理身體,出街行下曬太陽,做運動,仲要花時間睇保健/ 備孕相關資訊,每日check 下有冇野做漏 (例如冇食生果習慣,會忘記食生果同漏買生果) ,買野亦用多左時間格價,冇返工的生活唔可以話冇野搞,但就真係悠閒 d 冇咁急,個人開心d :)

大宅

Sa97 發表於 18-2-1 12:40

有呀,會問最近點,知道冇返工就問黎緊點樣有咩打算,當然唔係果果都答佢真話,生 ...

我真係要調節返早d瞓,盡量唔好瞓咁晏
如4,5月朋友問我,可能會答搵緊、未搵到合適工作、個人懶散咗,唔係好想做野
我現在盡量唔會出現社交平台,唔post相,但反而d人更加想知我做乜,原來唔做野都好有無形壓力

別墅

coiecheung 發表於 18-2-1 15:13
我真係要調節返早d瞓,盡量唔好瞓咁晏
如4,5月朋友問我,可能會答搵緊、未搵到合適工作、個人 ...

我已經冇反工大半年,其實有時會無聊,但日子耐了都習慣了,因為這半年要北上睇婦科等做ivf。

大宅

AikoMok 發表於 18-2-1 15:25
我已經冇反工大半年,其實有時會無聊,但日子耐了都習慣了,因為這半年要北上睇婦科等做ivf。
...

我唔慣架…我頂唔順無收入,d人成日問,所以想快d攪掂.
曾經我都想去中山ivf, 但我c6,媽話唔好,驚危險,唔安全,唔衛生。
想問你在大陸邊間醫院呀?好唔好 ?幾時放胎 ?

複式洋房

你果個四五月應對都幾好喎。
我都好耐冇喺 Fb放 post, d 人過一排就適應唔會再問你做乜冇玩fb, 問開可以答佢地最近唔太舒服冇咩特別野。

別墅

coiecheung 發表於 18-2-1 15:43
我唔慣架…我頂唔順無收入,d人成日問,所以想快d攪掂.
曾經我都想去中山ivf, 但我c6,媽話唔好,驚危險, ...

如果你c6本身冇咩負擔,最好你5好反工好好調理下身體,我在广州D私人醫院做ivf,我親友在醫院做所以好放心,其實大陸D醫院比香港科技鮮進,衞生環境好好,价$平香港一半Tim,我月頭取卵la

複式洋房

我都想知,待分享^^

Coiecheung 有冇諗過做返 part time?

複式洋房

回覆 AikoMok 的帖子

預祝成功,加油!

別墅

Sa97 發表於 18-2-1 17:12
回覆 AikoMok 的帖子

預祝成功,加油!

多謝你,一齊努力要加油!雖然係這段時間好漫長,5好放棄牙!

大宅

AikoMok 發表於 18-2-1 17:15
多謝你,一齊努力要加油!雖然係這段時間好漫長,5好放棄牙!

大家甘話呀...加油

大宅

完全明白同同意大家,因為我都系同大家一樣,可以成日唔出街,食野又唔定時,日訓晚訓,等做ivf, 又唔知幾時成功先慘

首頁

尾頁

跳至