論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

菲姐來了半年,已婚,有2個仔女。每天做嘢都好似無腦咁,乜都唔記得,蒸餸又唔睇火,幾次煲濃左個煲,熨衫都熨濃衫,小朋友返學用的歺具成日忘記洗,做錯就話forgot。縂之,我每天放工都要follow up,最慘係佢做左半年,都好似新來做咁。工人主要做清潔,每天只煑1歺晚飯,平時對小朋友莫不關心,自己走左去廚房,露台坐也不會和小朋友玩(仔今年小二)。同工人講嘢,佢好似無氣咁,死下死下。我地夫婦返左工,阿仔就自己坐在廳玩車仔。
其實,個工人好似無乜心機做嘢(只會做少,不會多做)。各位jm,如果係你,可以忍到佢完約嗎?仲有1.5年。

大宅

回覆樓主

我屋企既菲姐今年6月都一樣。腦䏼!乜都唔記得。但就無機不離手同會同小朋友玩

wcpcelia    發表於 18-2-20 13:09

大宅

一係就忍,一係就炒,無記性呢樣野無得救,樣樣都唔記得即咩都唔使做,我果件一樣,唔記得沖厠,洗頭無執頭髮,不能盡錄,其他玩電話博嘴態度差唔使講,煮飯到而都係我煮比佢食,用左3年半炒左。

男爵府

係嘅。我成日覺得我菲姐蠢,其實可能係無心工作/扮蠢。基本上,所有routine task都日日甩漏,簡單至,早餐比杯咖啡及水我,今朝就有咖啡忘記水。叫佢切半個棗糕比我帶返公司,齋切好簡單啫,佢就放左在食物袋給我。咁樣我點樣microwave 呢?而家出左門,我又見到佢只是切,無切片。比筷子和膠叉我。咁我可能要夾住咁大舊糕食。無錯,我只是叫佢切半個糕比我帶返公司食。我無叫佢切片,無叫佢放食物盒,無叫佢帶邊様餐具。但是如果佢有心工作,就會用下個腦。

大宅

回覆 janicetsang 的帖子

佢哋無腦民族,一用腦就做錯野,唔用腦就唔使講啦,用左3年半,而家佢都係比筷子我食意粉,其實佢只係做一般清潔,其他自己既野我自己跟番,我老公自己煮比自己食,我細路大就唔請啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

anniter1000 發表於 18-2-19 10:03
回覆 janicetsang 的帖子

佢哋無腦民族,一用腦就做錯野,唔用腦就唔使講啦,用左3年半,而家佢都係比筷子 ...

佢地一來費事諗, 筷子, 叉, 羹, 都係用來食野。 因佢地用手食嘅。

子爵府

ff88 發表於 18-2-19 00:02
菲姐來了半年,已婚,有2個仔女。每天做嘢都好似無腦咁,乜都唔記得,蒸餸又唔睇火,幾次煲濃左個煲,熨衫 ...
Forgot, 忘記,真是基本
我印姐,叫佢拎d 湯俾我妹,之前一晚已講咗,在站裏等她,不用出去,朝早出門前再講一次

佢居然又出咗閘!

返嚟問佢,標準答案 ”忘記“

水晶宮

janicetsang 發表於 18-2-19 09:07
係嘅。我成日覺得我菲姐蠢,其實可能係無心工作/扮蠢。基本上,所有routine task都日日甩漏,簡單至,早餐 ...

哈哈, 唔好意思, 你工人真係好攪笑.

我阿姐, 曾幾何時煮螺絲粉, 竟然係比筷子我 (但佢自己用 fork and spoon).
我真係出聲問佢點解要我用筷子食.

d工人其實唔係蠢, 只不過係冇心做.

公爵府

birdbird 發表於 18-2-19 12:28

我阿姐, 曾幾何時煮螺絲粉, 竟然係比筷子我 (但佢自己用 fork and s ...

係,佢哋係唔用腦無心工作,我都慣了,只是等到仔大些,就唔再用。

佢哋唔蠢得唒架,你試下講到佢地benefits, 眼神即變銳利,成個人回魂歸位

民族性黎,好難改,否則國家就唔會咁窮。

水晶宮

OKC 發表於 18-2-19 13:27
係,佢哋係唔用腦無心工作,我都慣了,只是等到仔大些,就唔再用。

佢哋唔蠢得唒架,你試下講到佢地benef ...

工人識得用 smartphone, 蠢極有限!

男爵府

我阿姐, 曾幾何時煮螺絲粉, 竟然係比筷子我 (但佢自己用 fork and s ...
係呀,我個姐姐係成個腦D邏輯好像斷晒咁㗎。我買左保利奶(半年到期),同維記鮮奶(十零日到期),佢就開晒D保利奶整咖啡(唔夾味),支鮮奶就過了期都未開。
用潔廁duck清潔廁板(膠),搞到腐蝕左,磨砂咁。

家門縲絲鬆左,門刮地,又唔出聲 ,搞到地磚花左。

不能盡錄。

男爵府

你果個都好搞笑吖。
今天我屋企三個人,叫佢煮二個即食麵(夠簡單了吧),再焗熱幾片棗糕同芋頭糕。芋頭糕已經切左二片比佢睇。
二個麵就唔識分落三個碗,只放二個碗。
棗糕切二刀咁大把,變左西餅咁嘅size.仲西餅咁企喺度焗。內硬(太厚熱傳唔入 ),頂燶。
呢個午餐,簡單到工夫只有十分鐘,都咁樣。

水晶宮

janicetsang 發表於 18-2-20 13:35
你果個都好搞笑吖。
今天我屋企三個人,叫佢煮二個即食麵(夠簡單了吧),再焗熱幾片棗糕同芋頭糕。芋頭糕 ...

你工人好趣緻

大宅

對住咁既工人你哋點忍到完約?

禁止訪問

大宅

所以請完約工人果班僱主GOOD LUCK!

子爵府

細姐姐 發表於 18-2-19 10:46
Forgot, 忘記,真是基本
我印姐,叫佢拎d 湯俾我妹,之前一晚已講咗,在站裏等她,不用出去,朝早出門前再 ...

真係不能同意更多,我叫佢去屋企留下拎d野,跟住去留下商場接我小朋友,好簡單2個動作,我講1次,佢講番1次,我都係唔放心,隔陣再問佢,佢答到,都係唔放心,再問多次,佢再答到。到最後佢喺留下等我小朋友,我小朋友就喺商場等緊佢,真係嬲到噴火 一句forget又搞掂

男爵府

一模一樣呀。昨天由早上到下午二時除左清潔都無野佢做,我們瞓到十一點之後出去食lunch.咁様嘅工,都夠自由舒服吧。我們返來,淨係要佢晾衫,沖茶遞水,就是咁大把。跟著我阿媽叫我姐姐去佢度拿湯,因為我阿媽順便去地鐵,就叫佢去地鐵等。呢個動作佢做過十次以上。但都去錯出口,阿媽見佢唔到。幾日前又一樣,等錯位,仲話我阿媽去錯地方。二十分鐘的車程,佢個幾兩個鐘先返。問阿媽果日咩事,阿媽話明明係姐姐遲到。

到晚上,打邊爐,七點半,我在飯枱上做工作,佢無問我,自己攞爐放湯,趕收工,想我們快D開飯。真討厭!

男爵府

我以為講緊自己嘅工人,又係菲姐,來左4個月,佢做嘢係OK的,不過係要我在家看著佢做,我地去旅行五日,返來可以係D塵上面寫字,叫佢洗廁所,佢開花灑就咁沖,木門木櫃濕曬,由得佢自然風乾,碗碟經常洗唔乾淨,蒸魚到現在還會唔熟

佢懶到的地步,我地唔在家吃飯,連自己餐飯都唔煮,用我的錢出去食,自己用過的餐具都要等到我回家先洗

我都唔知忍得幾耐

複式洋房

回覆樓主

總之對工人嘅原則係:後果自負
Eg. 佢煮餸唔熟,一係立即再煮過(佢自己延遅食飯)或要佢自己食番;買本notebook俾佢,每次要佢寫低你俾的instructions後俾你過目,記住要同佢講因為你記性唔好,重複寫低會當你記性好啲呀~ 忘記做家務嘅,就叫佢做好每一樣家務都寫低,好讓你回來的時可以查看。總之佢煩到你,你就要佢煩番雙倍。等佢意識到你要反抗,佢哋通常都會收斂㗎啦!唔識收斂嘅話,就同佢講,懷疑佢個腦有問題, 已book咗醫生會帶佢去睇,冇得佢say no

首頁

尾頁

跳至