自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

最鬼憎d男人,又唔幫手教女,又要成日complain,個女識就阿女叻,教唔識就係我錯。

例如有次教阿女d地方(eg中環,旺角,青衣)喺香港,九龍定新界,教咗好多次阿女都記錯,咁嬲嬲地都會話吓阿女,只係記幾個都搞錯晒(講番吓background先,其實我都係臨考試前個零禮拜先知要考呢d)。跟住c6梗係好話我做咩鬧個女,又話我要諗其他方法教個女,blablabla. 好啦,之後考完試,印埋張地圖俾阿女睇,隔咗一輪咪又係記錯晒,跟住佢咪又係話阿女做咩記來記去都記唔到!

此乃冰山一角,重有好多例子,個重點唔係阿女識唔識,個重點係,平日佢又唔係教嗰個,我話阿女嘅時候佢又唔知咩事,就下下撲出來鬧我!

大佬呀,我都要返工㗎,放工返來重要煮飯,食完飯又要睇功課,仲要睇兩個,佢自己洗完碗就攤喺度打機,有時教大女時細女過來搞住晒話要陪佢做勞作,叫佢出來幫手又勁惡鬧我話叫細女自己做咪得囉,細女肯自己做使鬼叫你咩!返工已經有壓力,返來仲多個老細話你呢度錯嗰度錯,真係頂你個制

男爵府

blackypurin 發表於 18-2-19 13:06
最鬼憎d男人,又唔幫手教女,又要成日complain,個女識就阿女叻,教唔識就係我錯。

例如有次教阿女d地方( ...

其實,男人就係睇出「我唔攪,你都會攪」~

點解你放工重煮飯?叫佢落街買外賣囉!

siu05    發表於 18-2-19 14:40

珍珠宮

好媽媽勳章

龍山仔仔 發表於 18-2-19 13:15
其實,男人就係睇出「我唔攪,你都會攪」~

點解你放工重煮飯?叫佢落街買外賣囉!

佢唔食,d女都要食,唔通日日食外賣。其實我唔介意煮飯教女,我係介意佢唔幫手,或佢唔明發生緊咩事,就淨係鬧我錯,話我教嘅方法有問題。我不是專業老師,或者我教的方法可以再改善,但我覺得佢成日喺d女面前話我錯,遲早搞到d女淨係識賴人,千錯萬錯都是別人的錯。

男爵府

回覆樓主

你做得太好姐,我係唔係都叫佢幫,幫完又要讚下佢唔該佢,咁好自然依家佢會自動自覺幫手,我以前似你,攬哂上身,你識上黎呻都好,嗰陣我差啲抑鬱自殺,佢咁懶,你都有責任

珍珠宮

好媽媽勳章

壞蛋獎門人 發表於 18-2-19 13:56
你做得太好姐,我係唔係都叫佢幫,幫完又要讚下佢唔該佢,咁好自然依家佢會自動自覺幫手,我以前似你,攬哂 ...

佢乜都唔理可能仲好d, 佢唔知又要成日鬧我先最嬲

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

我明,佢唔教唔緊要,重點係,我教佢就唔好加把口,不論話我定話女。

男爵府

回覆樓主:

同我老公一樣,唔理三七二十一,總之乜都係我錯

珍珠宮

好媽媽勳章

banki00 發表於 18-2-19 14:22
同我老公一樣,唔理三七二十一,總之乜都係我錯

有時我話個女你記住xxx啦,佢又鬧我成日淨係識叫個女記,而家我發脾四佢教緊個女,咪又係係咁叫個女記!有d basic嘢就係要記架啦!

個細女書枱放太多雜物,放住喺地下先又鬧我「成日」放晒d雜物落地,到佢自己同個女做功課,咪又放d嘢落地

翡翠宮

回覆樓主:

其實,我試過忍無可忍,叫佢「收聲」

象牙宮

回覆樓主:

係咁架喇 我個讀書唔成,唔識教功課,不過叫做肯湊仔,會做家務囉! 佢出少句聲唔好煩我,我已經心滿意足

翡翠宮

pauljr 發表於 18-2-19 14:09
我明,佢唔教唔緊要,重點係,我教佢就唔好加把口,不論話我定話女。 ...

最憎人係咁

雖然我老公冇咁,但梗有一兩件在左近

男爵府

blackypurin 發表於 18-2-19 13:59

下次佢出聲你同佢講,咁係咪以後你接手教先?係就得啦,唔係唔該收聲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

射俾老公做啦!做咁多做乜?
俾人話我實爆返轉頭,一句,你黎教!睇你點教,完。

琥珀宮

你簡直被當係工人,俾我可能劈炮搵晚約朋友,等佢自己一個攪掂兩個女。

珍珠宮

回覆樓主:

你c6同你唔一致真係好難搞,由其小朋友識睇眉頭眼額,知道爸爸制止到你就以後都聽爸爸唔聽你,我覺得既然唔一致就寧願唔比佢睇到,或者係我的話我會連佢都鬧埋一份,養不教父之過,唔教等幾時教,唔通學佢打機就好,不過鬧小朋友唔係方法,可以用遊戲方式同佢玩,佢會易入腦d

大宅

blackypurin 發表於 18-2-19 13:59

Ask him to keep his mouth shut

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

X 2,不過我c6唔係鬧我,係我鬧佢坐享其成

子爵府

回覆樓主

我c6都係咁
克人憎

侯爵府

大部分男人都係咁,得把口淨係識得話人,佢又唔係做到,永遠係媽媽做得吾啱佢標準!
有仔女後係咪成口嗌交?關係惡劣?

珍珠宮

好媽媽勳章

princesscupcake 發表於 18-2-19 18:28
大部分男人都係咁,得把口淨係識得話人,佢又唔係做到,永遠係媽媽做得吾啱佢標準!
有仔女後係咪成口嗌交 ...

又未至於關係惡劣,不過多咗為d女嘅嘢argue. 同埋都話最嬲係,佢都唔知發生咩事,我之前教咗幾多次都唔知,俾咗個女做幾多次又唔知,一見我話「阿女,你記住啦⋯」就鬧我成日用一個方法敎,或者你成日提佢,佢梗係唔記得,一定係我嘅問題,而d女就一d責任都無。

首頁

尾頁

跳至