懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想知道各牌既價錢優點,希望錢洗得宜

大宅

回覆樓主

我揀upperbaby cruz , 不過香港無得買,我同老公都中意高身,但老公覺得Stokke 個位好似坐得唔舒服,upperbaby 5百幾美金,仲可以加多個企位比大b ,又穩陣

大宅

mamasoon 發表於 18-2-26 00:45
我揀upperbaby cruz , 不過香港無得買,我同老公都中意高身,但老公覺得Stokke 個位好似坐得唔舒服,upperb ...

我都傾向買uppababy Cruz . 我响美國返工見最多人用呢架,諗緊買一手定二手好,怕D fabric 污穢但又覺得呢架車冇乜幾可會欄。

大宅

mi_bear129 發表於 18-2-25 23:37
想知道各牌既價錢優點,希望錢洗得宜

建議你去d鋪頭試下車。。我之前上網睇中左一架bb車,結果去試個陣同我想像有出入,唔太岩我用

大宅

回覆樓主:

睇中左Combi Handy S,將會買,又平又輕

大宅

Mrswayne 發表於 18-2-26 06:29
我都傾向買uppababy Cruz . 我响美國返工見最多人用呢架,諗緊買一手定二手好,怕D fabric 污穢但又覺得呢 ...

本來諗住買cruz,但岩岩發現vista摺埋同cruz 一樣大,依家1516買cruz 定vista好

複式洋房

chababycha 發表於 18-2-26 11:54
睇中左Combi Handy S,將會買,又平又輕

handy 4好點,因為初生面向自己推時前面2個輪不是360度轉會推得唔順。

大宅

熱血勳章

我一架Combi,一架stokke
combi單手收車方便我自己帶仔出街,stokke就要老公係度先用,bb坐得舒服d

男爵府

回覆樓主

我用Peg Perego嘅Switch 4,好處係可以完全訓平,穩陣,方向可以向前或向後,同埋同一個車架可以套埋同牌子嘅初生car seat(變咗有時bb離開私家車時可以直接將car seat擺上去推住走,唔洗再抱佢起身換黎換去)。

唔好處係好大架,同埋兩件parts比較笨重。每次開車收車都要花費小小力氣。

大宅

回覆樓主

對我黎講一定要輕同單手收車(要坐小巴),揀左combi handy 2. 重身大部都唔會方便公共交通工具上落

大宅

mamasoon 發表於 18-2-26 14:50
本來諗住買cruz,但岩岩發現vista摺埋同cruz 一樣大,依家1516買cruz 定vista好
...

我又係睇睇下Cruz 心思思想轉 vista, 老公話一架車如果變身做得孖車咁化算好多,因為我今胎係第一胎,佢地話可以坐到3、4歲。

大宅

Mrswayne 發表於 18-2-26 20:05
我又係睇睇下Cruz 心思思想轉 vista, 老公話一架車如果變身做得孖車咁化算好多,因為我今胎係第一胎,佢地 ...

係呀,我地都係咁諗,因為我地打算短期內生多個,所以雙座位係好吸引,如果cruz佢淨係可以加企位,驚大b未夠大唔肯企

大宅

mamasoon 發表於 18-2-26 20:30
係呀,我地都係咁諗,因為我地打算短期內生多個,所以雙座位係好吸引,如果cruz佢淨係可以加企位,驚大b未 ...

但vista 唔好處係較重,成23磅(2017版好似),我爸媽帶B上落私家車可能較辛苦的。同埋成25寸闊,香港可能路較窄。

水晶宮

回覆樓主

peg perego book 51

大宅

Mrswayne 發表於 18-2-26 20:35
但vista 唔好處係較重,成23磅(2017版好似),我爸媽帶B上落私家車可能較辛苦的。同埋成25寸闊,香港可能路 ...

Cruz 都21磅,重量唔係爭好多,係闊果到爭2寸,同埋我係www.pishposhbaby.com搵到最平,不過係2017,2018新色貴好多,我應該買2017版

大宅

ambermatt 發表於 18-2-26 19:03
對我黎講一定要輕同單手收車(要坐小巴),揀左combi handy 2. 重身大部都唔會方便公共交通工具上落
...

我都係揀handy 2,輕過 handy 4
初生用得之餘可以單手收車,又唔重
而且唔矮,唔駛驚bb吸太多廢氣
仲可以雙向推車
我覺得呢架最平衡到各種需要

大宅

mamasoon 發表於 18-2-26 14:50
...

我買左Vista, 將來可以加多個位

大宅

常綠葉 發表於 18-2-27 08:10
我買左Vista, 將來可以加多個位

用落會唔會覺得好大部,唔岩香港用呀?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

單手收車真係好重要

大宅

emichi 發表於 18-2-26 21:15
我都係揀handy 2,輕過 handy 4
初生用得之餘可以單手收車,又唔重
而且唔矮,唔駛驚bb吸太 ...

我地既考量點都係一樣高身又輕身。本身睇中zooper,見佢好穩陣又多配件,仲要夠平!不過6kg既車,收過之後都係覺重無奈放棄。

首頁

尾頁

跳至