懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真心覺得陀女又點呢?有D聽完就話咁男家咪好失望?我心諗男家失望關我咩事,陀仔我唔會覺有咩特別待遇,從來無諗過幫男家追個男丁!
有D聽完陀B女,唉唉聲⋯我即刻話你唉咩,個肚又唔係你既!

大宅

kaman0617 發表於 18-3-26 18:11
真心覺得陀女又點呢?有D聽完就話咁男家咪好失望?我心諗男家失望關我咩事,陀仔我唔會覺有咩特別待遇,從 ...

但近年反而大多數人聽到陀女反而羨慕喎,只是老一輩仍少少偏向喜歡男。

複式洋房

真心覺得陀女又點呢?有D聽完就話咁男家咪好失望?我心諗男家失望關我咩事,陀仔我唔會覺有咩特別待遇,從 ...

連留下看更聽到係女都同我講唔緊要啦乜乜乜 好似安慰我咁 我心諗我都無話要仔又無話因為女唔開心 你做咩安慰我

大宅

回覆樓主

係大年紀老一輩先仲著重係唔係仔,自己同老公都冇所謂就唔洗理其他人點講,當佢地老人家追唔上時代

男爵府

回覆樓主

就算比你生左個仔,到陀第二個又係仔時,身邊嘅人嘅反應就會變左係「哎呀,唔係女呀?唔緊要,再追個啦」咁,其實無論陀仔定女身邊嘅人都會有八卦意見,人地吹下水,無需太認真。

大宅

其實生囡係好sweet !同埋作為第一個最大,係囡嘅比較上顧家啲。我陀老大老二時照到係囡,人哋可能都係口頭蟬安慰我啫!駛咩理!依家由陀到生都唔係必,健康出世巳好感恩,加油!支持你!

男爵府

回覆樓主

我都未必會再生第二胎,就算到時有打算再生多個都唔會再講BB性別比人知,廢時答係仔、D人又講恭喜你終於係個仔之類既說話、答係女又會有D無謂既安慰說話或者問你會唔會再打算追多個博下

男爵府

day_bo 發表於 18-3-26 23:29
但近年反而大多數人聽到陀女反而羨慕喎,只是老一輩仍少少偏向喜歡男。
...

我老爺奶奶其實都好傳統鐘意仔,但我同老爺關係唔好,一照到係女好開心打比老公叫佢打羅打鼓通知佢老豆係孫女激下老爺、老爺係新年個排終於忍唔住問我老公到底我陀仔定女、老公話係陀B女、估唔到佢老豆仲答佢女仔好呀比較孝順顧家!我老公講比我知都呆左忍唔住笑你老豆係咪串緊你個衰仔不孝做咩突然睇化左人生

別墅

唔洗唔開心,我同老公都鐘意女,好在我地都有個女,想下胎都係女,生女好幸福架,你唸下,生仔要幫佢唸埋首期,第時又有個新抱頂住自己,生女咪仲好!以後嫁左就多個仔啦!

男爵府

KatieJbb 發表於 18-3-27 08:35
唔洗唔開心,我同老公都鐘意女,好在我地都有個女,想下胎都係女,生女好幸福架,你唸下,生仔要幫佢唸埋 ...

我無因為係陀女唔開心,反而係D外人講埋D說話攪到我唔開心多D...「吓,咁男家知道係女有無好失望?」我個刻都想串佢你生左個仔男家比左咩著數你定煮咩九大鬼你食?生左個仔都見唔到拎左男家咩著數!都唔明D人咩心態覺得陀仔老爺奶奶會當你公主咁錫住!我無打算陀BB來討好長輩,有骨氣能力既人係唔需要做喱種事

珍珠宮

回覆樓主:

我本來都以為會遇到啲人係咁嘅反應~
但出奇地,啲人聽到我陀女,反而話依加尼個年代,生女好呀~生仔蝕本架。。。

男爵府

做個靚太 發表於 18-3-27 10:31
我本來都以為會遇到啲人係咁嘅反應~
但出奇地,啲人聽到我陀女,反而話依加尼個年代,生女好呀~生仔蝕本架 ...

我成日同老公講我個女大左好值錢⋯國內同外國都係男仔偏多,香港地方細生活指數又高壓力又大,我會鐘意個女嫁出去香港以外

複式洋房

回覆樓主:

我不知幾恨生女

大宅

回覆樓主

我好憎人地問我陀仔定囡,我唔答,費事受埋啲無謂既氣

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

其實我同老公都好喜歡女, 想2個都係女, D人話好好呀~有個好字... 其實我們都係想要2個女, 不過我成日提自己唔可以咁, 因為肚個仔知道會唔開心~~

男爵府

bbpompom 發表於 18-3-27 14:31
其實我同老公都好喜歡女, 想2個都係女, D人話好好呀~有個好字... 其實我們都係想要2個女, 不過我成日提自己 ...

其實仔女都開心啦,最緊要健康、大個識得關心下父母請下我去旅行有時又陪下我飲茶吹水就好心足啦...大把人想生都生唔出,可以順利陀個B就應該好感恩知足啦!

男爵府

回覆樓主

覺得講呢d野嘅人同自己多數唔係好熟,無咩兩句,撞口撞面唔知講咩,想R水吹多d

果時搭(emoji)撞到個同事,問我仔定女,我話仔,之後佢又係話:仔好呀,男家果面一定好開心呀之類,一出(emoji)自己走先,仲同我講:Bye Bye,行先

調返轉同好熟嘅朋友講⋯⋯

佢地會問你鍾意咩性別,答完佢之後佢地會問:咁你鍾意仔定女,我自己呢就鍾意女(咁先算)可以幫佢扮靚,又sweet d
即係就算同你鍾意性別相反,都唔會講d懶係安慰嘅說話
所以呢,當d人R水吹算,唔洗理

大宅

畀面勳章

我有個仔,而家都係陀仔,啲人問我仔定女,多數都一副替我可惜嘅樣,有啲講埋哎呀唔係女呀...
其實我冇覺得可惜,我根本冇所謂,唔鍾意見到人哋咁嘅反應。

男爵府

bp2000 發表於 18-3-27 22:36
我有個仔,而家都係陀仔,啲人問我仔定女,多數都一副替我可惜嘅樣,有啲講埋哎呀唔係女呀...
其實我冇覺 ...

係呀⋯D人反應令人討厭D~影響孕婦心情就係生活中厘班人

大宅

生囝好聽 生囡好命
第時病左 個囡都會照顧下你
生個仔要照顧老婆丫

首頁

尾頁

跳至