網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為聽日要去深圳,今日先發現被停卡。

本身有兩張從化卡,兩張都已經實名(廣州親戚幫我實名)。
但而家有一張被停卡,另一張仲可以用到。
唔知點解會被停卡?
想問我應該叫親戚再去實名還是自己去實名好呢?
如果自己去實名,會唔會都有可能被停卡?

翡翠宮

回覆樓主:

我4張都有一張被停,打上去叫我再去廣州開通,相信係有預謀停人機,cut減啲零月費卡。

如果張卡係廣州親友名下,最簡單深圳寄張卡畀佢去移動開通番。

大宅

走去深圳羅湖地底開張日租卡啦,或者轉4G的「天神卡」或「米粉卡」啦,月租¥5,流量¥1 每日800M。唔好咁煩啦。

另外微信,支付寶,銀行都可以轉電話號碼的。我都一次過轉哂啦。

天神卡套餐

天神卡實時話費收費例子,4天省外流量(每天800M內) ¥2 x 4,1天省內流量(每天800M內) ¥1,2分鐘國內撥打電話 ¥0.1 x 2 及天神卡月費¥5。

天神卡套餐可有特權免費升級,符合條件及在線App 內申請後,次月一日生效。

琥珀宮

tungchingkai 發表於 18-3-29 15:32
走去深圳羅湖地底開張日租卡啦,或者轉「天神卡」或「米粉卡」啦,月租¥5,流量¥1 每日800M。唔好咁煩啦 ...

呢個應該係停卡嘅最終目的,而家愈來愈多人比人停卡

大宅

tungchingkai 發表於 18-3-29 15:32
走去深圳羅湖地底開張日租卡啦,或者轉「天神卡」或「米粉卡」啦,月租¥5,流量¥1 每日800M。唔好咁煩啦 ...

我經福田口岸去深圳,果邊有無?

大宅

「1元日租卡」

回覆 careylunchan 的帖子

福田果邊唔知,羅湖這間營業店就最熟練了,又早開門,可講廣東話,專做香港人生意。一入門口左邊就撳飛,等叫號後,到了就很快出「1元日租卡」現時首半年內月費是每月¥6,廣東省內流量是¥1 每日流量1GB(省外流量要另外買國內流量包),比錢¥150 即影相+掃瞄回鄉卡實名後,幫你開通後即用得,同時開通國際港澳台漫遊。
跟住下載個 App 就可以查賬戶餘額(新開卡是¥100減¥6)及凍結及贈款(大約¥70),國內短信 CXLL 去 10010 就可查數據用量。下載「手机营业厅App」 http://wap.10010.com/khd.html
開新卡App 的密碼就是你的新電話號碼頭6個數字。

聯通的好處是很多舊GSM 3G 或舊iPhone 手機都收到,在香港收短信就至正啦。

如果你想由日租卡轉去其他套餐例如天神卡/米粉卡就可以用電話在國內打 10010 按「9」然後講「人工客服」(要講普通話)去轉,或電話打國際長途 [url=tel:+86 18618610010]+86 18618610010[/url] 然後按 「0」 便可以接通人工客服,深圳客服長途電話是 +86 75510010,新套餐要次月1日才生效。不過轉套餐生效後那些凍結贈款便會被取消了。另外國際港澳台漫遊可能要在新套餐生效日後(因為轉了4G套餐)在香港時可能沒有了訊號,要在手機上重新手工選擇「電訊商」例如選擇 「3HK」。如曾經關閉漫遊需耍重新開通國際港澳台漫遊要有¥300餘額及身在內地收到短信才可重新開通。如果要免¥300餘額開通漫遊,便要到原地例如深圳營業廳辦理了。

中國聯通的國際漫遊收費詳見 http://t.cn/RaE76ss

不過你留意,大陸網絡是用不到 WhatsApp,Facebook,Instagram及很多 google services 例如 Chrome , YouTube,Gmail,Google Search 及 Google map 等都不能用。你要用 VPN/Shadowsocks 翻牆 或改用 WeChat, Youku, Live/Hotmail, Bing 及高德地圖等。在今年的4月初國內用中國聯通及VPN 仍然可用。

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tungchingkai 發表於 18-3-29 17:38

福田果邊唔知,羅湖這間營業店就最熟練了,可講廣東話,專做香港人生意。一入門 ...
请问国内是否google mail都不能收发?

大宅

回覆 saiwanho 的帖子

係呀 Google 服務全部唔得包括 Google search , Gmail, pay 等另外有的論壇如果是 Facebook 或 Google authentication 都唔得。

要買香港賣的中港上網卡或你有漫遊數據先得。

男爵府

tungchingkai 發表於 18-3-29 18:27

係呀 Google 服務全部唔得包括 Google search , Gmail, pay 等另外有的論壇如果是 F ...
明白,thanks!

男爵府

tungchingkai 發表於 18-3-29 18:27

係呀 Google 服務全部唔得包括 Google search , Gmail, pay 等另外有的論壇如果是 F ...
我都有香港中移动的一卡两号,不过中港公用数据贵到喊,这卡以前都主要是用来打出打入就算,上网好甘!

大宅

careylunchan 發表於 18-3-29 16:49
我經福田口岸去深圳,果邊有無?

福田間聯通傳聞係香港聯通開的,但賣卡超貴

大宅

saiwanho 發表於 18-3-29 18:49
我都有香港中移动的一卡两号,不过中港公用数据贵到喊,这卡以前都主要是用来打出打入就算,上网好甘!
...

一卡兩號不嬲都貴上網,用番日租卡算啦,我宜家返深圳都慣性用電信張日租卡

saiwanho    發表於 18-3-29 19:19

翡翠宮

saiwanho 發表於 18-3-29 17:53
请问国内是否google mail都不能收发?

我嗰位住深圳嘅同事用開呢個付費vpn,仍然係work。

男爵府

lyh80115 發表於 18-3-29 19:29
我嗰位住深圳嘅同事用開呢個付費vpn,仍然係work。
謝謝, 等我8下先

珍珠宮

回覆樓主

如果你的廣州親戚當初做實名的時候做了證件驗證,可以憑他的個人證件去移動營業廳去辦理業務的,不需要出示電話卡。可以讓你親戚查詢一下。

大宅

平平常常 發表於 18-3-29 20:49
如果你的廣州親戚當初做實名的時候做了證件驗證,可以憑他的個人證件去移動營業廳去辦理業務的,不需要出示 ...

真係?

珍珠宮

careylunchan 發表於 18-3-29 21:17
真係?

反正試一下沒損失。

大宅

jkswoo 發表於 18-3-29 18:59
一卡兩號不嬲都貴上網,用番日租卡算啦,我宜家返深圳都慣性用電信張日租卡
...

電信的日租卡是如何運作, 收費如何,要收月費嗎?

大宅

tungchingkai 發表於 18-3-29 17:38

福田果邊唔知,羅湖這間營業店就最熟練了,可講廣東話,專做香港人生意。一入門 ...

即係我要比幾錢先可以開到張新咭

珍珠宮

回覆樓主:

怎知從化咭被停?和查餘額?
我有三張已登記實名,有些擔心。

首頁

尾頁

跳至