自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

遲下bb出世,想帶佢去割包皮,但係無從入手。有經驗嘅媽媽們可以分享下嗎?

例如:
去邊間醫院或搵邊個醫生好呢?
用激光或微創好啲?
要預幾日同埋幾多錢?
手術後要點護理傷口?

唔該晒

伯爵府

MMQ 發表於 18-4-7 10:14
遲下bb出世,想帶佢去割包皮,但係無從入手。有經驗嘅媽媽們可以分享下嗎?

例如:

點解出世後就帶佢割包毛,係禮教定為了清潔事

伯爵府

MMQ 發表於 18-4-7 10:14

例如:

糾正係包皮

子爵府

回覆樓主:

恕我愚昧……割包皮係人人都需要割嘅咩??

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

x00_00x 發表於 18-4-7 10:31
恕我愚昧……割包皮係人人都需要割嘅咩??

唔係。。。我3個小朋友都冇割。。要睇情況。。。同埋割唔瞎。。都有其好或壞處。。。割又唔一定係好事。。。。我都唔明。。

珍珠宮

回覆樓主:

如果在私院出無, 一出世時,兒科會檢查,如有需要,會同你商量,馬上割的。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

以前阿仔BB時問過家庭醫生,佢話要等阿仔大(高小)才知道是否需要割,唔一定要做。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

有需要先做架喎,無啦啦做乜要走去割? 仲要個b都未出世

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

唔係宗教問題的話點解未出世就要割? 冇問題點解要白白捱一刀? 我2個仔1個有需要割,公立醫院做。一個冇需要。

公爵府

回覆樓主:

冇需要唔洗割,我兩個都ok, 從小教導沖涼時清潔,冇問題。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

子爵府

回覆樓主:

各位,我老公話,男仔割包皮係外國係好普遍好正常不過嘅事,主要唔係因宗教而係衛生問題,割左易清潔,少藏污垢。仲有外觀上。。。

我初時都同大家一樣咁諗,乜唔係包皮過長先要割咩?無事無幹做乜要捱一刀等。我都用左好耐時間接受。

不過始終佢先係男人,呢樣佢點都會比我清楚。

大宅

MMQ 發表於 18-4-7 11:24
各位,我老公話,男仔割包皮係外國係好普遍好正常不過嘅事,主要唔係因宗教而係衛生問題,割左易清潔,少藏 ...

我個B未出世,我都打算同佢割包皮。我都係外國生活,d男仔多數都割,係遲早問題。我老公好強烈要求個仔割...

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

下。 。。香港都會初生就割? 我係住外國, 我呢邊可以安排一出世就割, 但我就唔打算一出世就幫阿仔割, 驚佢其實未必需要割, 令佢白白捱一刀, 更怕割咗反而引致其他問題。

子爵府

常綠葉 發表於 18-4-7 11:36
我個B未出世,我都打算同佢割包皮。我都係外國生活,d男仔多數都割,係遲早問題。我老公好強烈要求個仔割. ...

無錯,只係遲早嘅問題。

係外國更加會做,反而係香港做會被認為奇怪。。。

子爵府

回覆樓主

私院的話,預先同醫生講聲,佢地會安排醫生係阿b出世後割。由於剛出世,割左會仲有幾日係醫院觀察先跟媽媽出院,姑娘會睇住傷口埋口情況。
我仔出世時都割左,我老公早係佢出世時也割左,沒有痛苦記憶。我仔由細個我照顧到佢自己清潔自己都幾順利,我覺得可能係易於清潔嘅原故。
I support autism acceptance!

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

各位,我老公話,男仔割包皮係外國係好普遍好正常不過嘅事,主要唔係因宗教而係衛生問題,割左易清潔,少藏 ...

而家唔興割
割有機會有後遺症
而家有需要興比藥膏先

珊瑚宮

2024年龍年勳章

MMQ 發表於 18-4-7 21:45
無錯,只係遲早嘅問題。

係外國更加會做,反而係香港做會被認為奇怪。。。

其實會唔會關人種事? 可能白人通常都需要割?

珍珠宮

減齡達人勳章

男人唔一定清楚

我其實到現在也不知道點叫包皮過長!我仔就黎5歲,我問老公,阿仔有冇過長,老公話唔知,我見forum話要反包皮出來洗,我亦唔明點反出來?問老公又話唔知!

大宅

猶太人先要在出生時割嗎?

亞仔出生時有小小包皮過長, 但兒科醫生(私家和政府)叫我地不要割住, 可以等到OVER 10歲先, 因為BB做全身痳醉對腦部有影響, 二來長大D睇下發育後可能有改善, 咁到現在醫生話無問題, 可以唔使割。

我亦聽過太細割, 有醫生割多左, 影響佢發育, 要再入手術室再執番好佢。

男爵府

回覆樓主:

有好多就係太細過割,
到大個先黎包皮過短!
過短冇得救~

首頁

尾頁

跳至