自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

早排去完旅行,意外整到隻手,用左大約HK$15000,同旅保公司索償時,佢份CLAIM FORM 問我有冇其他保險,我答有買意外保險,點知今日收到書面通知話要我CLAIM 左自己個份意外保險,有差額先可以去返旅保公司賠.

佢引用返佢份保單合約的不保事項:Any loss and expenses that can be reimbursed or recovered from any other source except for Section 1d(Overseas Hospital Cash), Section 2 (Personal Accident), Section 3 (Loss of Income Benefit) and Section 6(Delay Coverage); 但佢中文譯本:已從其他方面獲得的賠償,但第 1d 項「海外住院現金津貼」、第 2 項「人身意外保障」、第 3項「緊急入息援助」 及第 6 項「延誤保障」則除外;

明明中文寫係如果係第二度賠左,就冇得賠,呢個我絶對明白,保險係實報實銷。因為佢賠償額較大,我私人個份賠爆又要返去再同佢賠.所以我揀左直接第一份CLAIM 佢. 我同佢個CS 拗,但佢話以英文本為準. 但有咩理由保險公司可以咁霸道迫人賠左自已個份先可以CLAIM 佢,咁佢公司係坐低收錢唔洗賠錢. 平時我地有公司保險,都可選擇揀公司團體保險或自己保險.但呢間話一定要賠其他公司先.咁即係D 客買左意外同住院都係賠唔到錢,我已經問左另一旅保公司佢話係客戶自己揀賠邊份.另一間公司CLAIM FORM 直情冇問你有冇其他保險.
請問我應該消委會定保險業聯會投訴,呢條不公平條款??有冇人熟保險請指點下. 冇理由無私人保險有得賠,買左反而冇得賠

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆 牛媽 的帖子

我都想知道, 推. 希望有人荅到樓主
生日月, 開心過

琥珀宮

牛媽 發表於 18-4-25 22:06
早排去完旅行,意外整到隻手,用左大約HK$15000,同旅保公司索償時,佢份CLAIM FORM 問我有冇其他保險,我答有買 ...

投訴佢啦,白紙黑字寫明

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

求旅遊保險公司名,謝謝

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

早排去完旅行,意外整到隻手,用左大約HK$15000,同旅保公司索償時,佢份CLAIM FORM 問我有冇其他保險,我答有買 ...

係囉,邊間咁衰?

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

回覆 牛媽 的帖子

你打去保險業監理會投訴,佢地會教你點做。

象牙宮

邊間?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

請問邊間?

如果claim意外保先,仲使乜要旅保

jm如方便請分享結果,謝謝!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔該開名, 對呢啲明呃嘅保險公司唔好手下留情

大宅

回覆樓主:

支持開名

珍珠宮

回覆樓主:

叫佢再。review , 傾唔掂就保監見

同時,報埋自己意外先,以防過了追溯期

珍珠宮

回覆樓主:

叫佢再。review , 傾唔掂就保監見

同時,報埋自己意外先,以防過了追溯期

男爵府

回覆樓主

你喺香港以外地方受傷,當然係claim 旅保啦!自己買嘅意外保險,唔係只保在香港發生嘅意外咩?如果係我,一定去保監會投訴!

侯爵府

回覆樓主:

,想知邊間,來緊都要買旅保

男爵府

回覆樓主

你喺香港以外地方受傷,當然係claim 旅保啦!自己買嘅意外保險,唔係只保在香港發生嘅意外咩?如果係我,一定去保監會投訴!

侯爵府

回覆樓主

等開名

男爵府

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

侯爵府

等開名. 立即以後blacklist 佢
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁

尾頁

跳至