自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

岩岩轉左份新工作,但成日都撞灰,開始有啲想放棄。

雖然老闆喺見工時都知我冇此經驗,但做落始終吾好意思,加上亦估吾到我會淪落到如此粗心大意,有幾次見到佢變面。

請大家有冇咩秘技可以分享,謝謝幫忙。

公爵府

回覆樓主

咁你而家其實做成點?講黎聽下睇下可以點改善

珊瑚宮

畀面勳章

甘道夫 發表於 18-5-19 17:46

雖然老闆喺見工時都知我冇此經驗,但做落始終吾好意思 ...

秘技就係快狠準!

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

從撞板中學習就系秘技

公爵府

2024勳章

每次要交既文件, 對多兩次先比人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

黑面咩先?
做個成功pa係要唸得快過老闆,在你覆命時已有晒options abcdef資料同利弊在手,隨時問都答得出
仲有,一條龍式唸野,主動plan ahead唔好等人叫至做。例如我老闆calendar我一日起碼check 3、4次,每日臨放工再睇晒未來兩星期有無野要安排 (因為佢自己會擺野落去唔出聲)
最最重要,交得俾你做就一定要死掂佢,唔得盡早出聲等老闆另有安排。明知urgent最好交代聲已準備中請等等,老闆就會放心

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

利用工具如outlook calendar提醒自己做野,唔好甩漏
我習慣email一做完會入folder,所有inbox/sent item都係outstanding,勤力keep住望就知自己仲有咩未做好 (我見工時偶然同大老闆傾起,原來大家都有呢個習慣,佢即時好開心)

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 18-5-19 19:13
黑面咩先?
做個成功pa係要唸得快過老闆,在你覆命時已有晒options abcdef資料同利弊在手,隨時問都答得出
...

大宅

回覆樓主:

點樣撞灰先?

侯爵府

回覆樓主

我經驗係要反應快,我坐老細房門口,基本上要做自己嘢時,左耳長期樹起,要喺佢未開聲提出需要,就要解決佢嘅問題。

珍珠宮

回覆樓主

你衰咩先?做PA唔熟老闆就最好多溝通,攪清楚老闆要求。

子爵府

MommyPanel勳章

要知老細脾性,夠醒目先得

公爵府

好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 18-5-19 19:17
利用工具如outlook calendar提醒自己做野,唔好甩漏
我習慣email一做完會入folder,所有inbox/sent item都 ...

email一做完會入folder,所有inbox/sent item都係outstanding

即係點?覆左既電郵入落一個獨立folder, 而inbox/sent box就算睇左都係未睇outstanding status?

水晶宮

做PA真心難做架,要細心醒目,依d都唔係讀書學得到係個人talent, 如果唔係都唔會咁高人工,你試下當佢係你屋企人,緊張d佢既嘢睇下會唔會好d,因為上心係好緊要!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-5-19 19:17
我習慣email一做完會入folder,所有inbox/sent item都 ...

email 呢part 。同我一樣

珍珠宮

回覆樓主

了解佢既脾性,先可以做好你個 task

珍珠宮

babywoman 發表於 18-5-19 19:56
email 呢part 。同我一樣

我也是

子爵府

無秘技,摸熟老板性格,口眼腦都要快!也要似一本黃頁,問起樣樣都要識和知

大宅

same same for me. 同埋每做一個決定, 都有背後嘅原因, 同老闆可以解釋得到

王國長老

phoebepanpan 發表於 18-5-19 19:47
email一做完會入folder,所有inbox/sent item都係outstanding

即係點?覆左既電郵入落一個獨立 ...

做完分類做filing
例如project,admin, personal, HR等等
我幾乎唔delete email除非堅廢

所有未file即係未做完

首頁

尾頁

跳至