懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一胎係瑪嘉烈生,感覺幾好,所以決定第二胎都瑪嘉烈,(本身自己住天水圍,外家住葵涌)點知上星期五接個女放學時行行下懷疑漏羊水,於是就白車入咗去屯門醫院,醫生初時檢查話應該吾係,點知一陣之後宮縮好勁,醫生要緊急帮我打強肺針,同食抗宮縮藥,點知食咗第一隻藥無作用,胎心機見到宮縮持續,於是轉吊藥,效果強好多,吊咗兩日終於平安無事
。但屯門醫院醫生話藥只能keep到7到10日,到時可能都係會早出來,於是寫信俾我返瑪嘉烈跟進,點知我俾完信瑪嘉烈佢要6月25號先睇我,但人哋屯門醫院話我case都urgent,加上我屯門話我血糖偏高,吖b又偏大,宜家我覺得好擔心咯,好後悔揀瑪嘉烈

伯爵府

回覆樓主

你而家幾多週?
直接去瑪嘉烈急症可能好d

複式洋房

Froggreen 發表於 18-6-1 22:24
你而家幾多週?
直接去瑪嘉烈急症可能好d

我33週入去屯門,住咗差唔多5日出嚟,宜家啱啱過咗34週,叫作bb暫時安全

別墅

asml 發表於 18-6-1 22:22
第一胎係瑪嘉烈生,感覺幾好,所以決定第二胎都瑪嘉烈,(本身自己住天水圍,外家住葵涌)點知上星期五接個 ...

去急症好啲

複式洋房

claudiabb 發表於 18-6-1 23:04
去急症好啲

打過俾瑪嘉烈產科只叫我有任何狀況就自己去產房,但我宜家又無咩狀況吖,但我宜家吾知bb究竟嘅狀況係點,好迷惘

大宅

asml 發表於 18-6-1 22:22
第一胎係瑪嘉烈生,感覺幾好,所以決定第二胎都瑪嘉烈,(本身自己住天水圍,外家住葵涌)點知上星期五接個 ...

好奇一問,宮縮係點?痛嗎?

子爵府

asml 發表於 18-6-1 23:10
打過俾瑪嘉烈產科只叫我有任何狀況就自己去產房,但我宜家又無咩狀況吖,但我宜家吾知bb究竟嘅狀況係點, ...

你平時有無睇開私家產檢?

複式洋房

yingying1128 發表於 18-6-1 23:17
好奇一問,宮縮係點?痛嗎?

一宮縮的話個肚會硬囇,會連個人都會覺得熱熱地,小小痛,無生得咁10級痛,當然每個人痛嘅忍受能力吾同不能作準

複式洋房

mocha20150323 發表於 18-6-1 23:18
你平時有無睇開私家產檢?

之前有係聖保祿睇過,不過之後無咩問題我就無再睇

大宅

asml 發表於 18-6-1 23:10
打過俾瑪嘉烈產科只叫我有任何狀況就自己去產房,但我宜家又無咩狀況吖,但我宜家吾知bb究竟嘅狀況係點, ...

擔心可以去醫院佢地一定會check ,如果真係覺得胎動少左的話。good luck

複式洋房

LovelyS 發表於 18-6-2 00:04
擔心可以去醫院佢地一定會check ,如果真係覺得胎動少左的話。good luck

謝謝你,其實我宜家都驚驚青青,每日都留意佢有無欲,有時佢唔欲我就會好緊張,我驚無喇喇去到醫院檢查一來會俾人話,二來又車來車去咁仲唔好

子爵府

asml 發表於 18-6-1 23:35
之前有係聖保祿睇過,不過之後無咩問題我就無再睇

如果有擔心,就去搵私家睇啦,最好keep住每個月照一照安心好多。

政府就算幫你睇都唔及私家產檢好

侯爵府

回覆樓主:

你係真宮縮定假宮縮?其實如果假宮缩可以去睇私家叫佢地開藥。假宮縮密唔係問題,最重要係睇下宮縮密有無搞到你宮頸短,政府有無幫你度過宮頸同照過子宫頸口?

複式洋房

freshrose 發表於 18-6-2 06:26
你係真宮縮定假宮縮?其實如果假宮缩可以去睇私家叫佢地開藥。假宮縮密唔係問題,最重要係睇下宮縮密有無搞 ...

我係真宮縮,已經係政府打咗4枝強肺針,同抗宮縮藥。屯門醫院醫生話要做可以做嘅都做囇,要出來亦由得佢出來,吾好再落藥。所以出去睇私家結果都係一樣,吾會有變

侯爵府

asml 發表於 18-6-2 12:30
我係真宮縮,已經係政府打咗4枝強肺針,同抗宮縮藥。屯門醫院醫生話要做可以做嘅都做囇,要出來亦由得佢出 ...

不過捱到34w 都唔駛太擔心,因為bb 基本發育完成,如果bb 夠5 磅連箱仔都晤駛訓

我自己都試過疑似流羊水,去到32w勁宮縮搞到宫頸短要訓床,怕早產,捱下捱下過兩日就37w , 而且醫生又同我講有排都未生得住…………所以你都唔駛擔心,其實時間真係會過得好快

複式洋房

freshrose 發表於 18-6-2 12:39
不過捱到34w 都唔駛太擔心,因為bb 基本發育完成,如果bb 夠5 磅連箱仔都晤駛訓

我自己都試過疑似流羊水 ...

其實我擔心嘅係,醫生初步估計我個肚係偏大,當然佢宜家出來當然基本無問題,問題係如果到時佢最尾先出來我驚佢太大隻我生吾到。所以有啲擔心

侯爵府

回覆 asml 的帖子

咁你有唔駛擔心, 肚大同BB 大係2回事, 如果BB大的話, 即係足月OVER 8 磅, 政府係會安排你38W 去催生

複式洋房

freshrose 發表於 18-6-2 12:57
回覆 asml 的帖子

咁你有唔駛擔心, 肚大同BB 大係2回事, 如果BB大的話, 即係足月OVER 8 磅, 政府係會安排 ...

我意思我個bb33週嘅時候已經5磅幾了,我已經吾係食得多,佢就好吸收咁喇
本身我係比較瘦底,所以驚好難生到時要挨一刀

別墅

asml 發表於 18-6-2 13:00
我意思我個bb33週嘅時候已經5磅幾了,我已經吾係食得多,佢就好吸收咁喇
本身我係比較瘦底,所以驚好難生 ...

我本身都瘦,係肥b不肥媽,bb出世8磅2都系顺產,放心一定生倒,除非有特別情況,政府才会開刀

大宅

回覆樓主

有任何事直接入產房,佢地一定處理,唔使理佢幾多週

首頁

尾頁

跳至