懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

第二胎見紅,隔左三日覺得好似係陣痛先去B4!點知冇規則,得硬唔痛,留院C2!

產前房好多媽媽係生得或催生!我房3張床都塞藥!我先觀察一日,第日考慮催生!通常會先塞藥,有緊急吊藥,再緊急開刀!當晚得個二胎媽有反應,兩度上產房!其餘一胎媽都冇反應,醫生話塞藥有三次機會!大家好緊張,4-5個媽媽一齊玩分娩球,情境好搞笑!

第二日9點醫生檢查,叫2個塞藥冇反應媽吊催生!有一個較高風險可以一早上去,講明10個鐘一度都唔開就開刀!另一個排到晚上六點先上去!
我就安排塞藥啦,因為宮頸未夠鬆,心諗第二胎根本冇優勢,見紅咁多日都冇鬆!塞完藥會博胎心機兩小時!隔一陣,見助產士拎住張胎心紙搖頭,心知不妙!隔陣醫生跑過黎,你bb心跳跌左一下,你今日去產房吊催生!之後即刻檢查宮頸,撩返催生藥出黎,三粒撩得兩粒!

咁我好開心啦,因為吊藥快手生得,點知keep住博機話心跳跌左三下,話又check宮頸,順便人手穿水,等子宮開快d!醫生講左幾次我係高危,有機會再跌捉去開刀,於是我訓到唔敢郁,因為我懷疑係部機,係我郁接觸差(其間種豆,換產袍等)

醫生穿水後一個鐘,開始規律痛,由十>五>三分鐘,但都未開,醫生話上去啦,痛咁密好快開!四點上去,淨比笑氣我聞,之後姑娘主動問我打唔打無痛?4度前要打,我話打,打左宮縮鬆左,感覺冇咁痛!7點於是產房醫生叫助產士吊催生,1個鐘後就由1度開始,6度(已經好想柯),姑娘叫忍住,唔柯得!呼氣都控制唔到,9點bb不由自主推緊出黎,大叫:姑娘我係咪柯左,佢地一team人係隔離產房衝出黎,等我set埋野先柯,唔係有菌!一set好,推左兩下頭仔出左,叫我再推埋個身!再一下bb出世啦!搞掂bb就叫你柯埋胎盤,逢針之類!好感恩,第二胎冇剪冇傷口!生完得子宮收縮痛,原來第二胎好處係開得快,生得快!產房姑娘生完會不讚你好叻,鼓勵媽媽!兩胎Qe生,覺得生產成個過程都好友善!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

恭喜晒,多謝分享,要好好休息喇。

別墅

回覆樓主

恭喜
但點解要催生既?過期居留?

別墅

TYY1988 發表於 18-6-13 16:30
第二胎見紅,隔左三日覺得好似係陣痛先去B4!點知冇規則,得硬唔痛,留院C2!

產前房好多媽媽係生得或催生 ...

你就好啦,有得打無痛……我在產房痛左20多小時都沒有人問我…………………………

大宅

haha748494 發表於 18-6-14 23:06
恭喜晒,多謝分享,要好好休息喇。

係啊!未生既媽媽加油

大宅

miumiu419 發表於 18-6-14 23:17
恭喜
但點解要催生既?過期居留?

我就預產期內既,但我bb心跳低左緊急;另外媽媽係過期或糖尿都要催生!

大宅

queenqueen21 發表於 18-6-15 04:24
你就好啦,有得打無痛……我在產房痛左20多小時都沒有人問我…………………………
...

第一胎都唔比我打嫁!今胎我產前穿水,上去又未吊得催生,所以比我頂住先掛!我覺得呢隻針忍到去開一度!

別墅

TYY1988 發表於 18-6-15 06:38
第一胎都唔比我打嫁!今胎我產前穿水,上去又未吊得催生,所以比我頂住先掛!我覺得呢隻針忍到去開一度!
...

淨係頂到一度咋?
你打果枝係無痛定止痛?

大宅

mosso_boo 發表於 18-6-15 09:40
淨係頂到一度咋?
你打果枝係無痛定止痛?

岩啊,止痛針先岩!其實一度好好,開左一度後,就好快!我由一到六到生,好似半個鐘內!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

恭喜晒你,準備生既媽媽都唔使緊張架,我都係笑氣都冇用架,加油

別墅

回覆樓主

恭喜曬呀
多謝你既分享呀
大概知程序係點樣.點解你見紅可以三日先去醫院既?唔驚突然要生咩?

大宅

babymanmanman 發表於 18-6-15 16:47
恭喜曬呀
多謝你既分享呀
大概知程序係點樣.點解你見紅可以三日先去醫院既?唔驚突然要生咩?

見紅係少少啡,暗色都唔怕!鮮紅同多就即刻去醫院啦!因為真正要生一定有陣痛,咁早入院好折磨囉

大宅

TYY1988 發表於 18-6-13 16:30

產前房好多媽媽係生得或催生 ...

恭喜!我係QE生完第二胎個半月了,但我第二胎感覺比第一胎痛,第一胎8磅冇剪,今胎7磅但要剪...

別墅

回覆樓主

你好叻呀⋯⋯ 突然開得好快呀

請問你第一胎係咪都係順產呀?

我第一胎係開刀,而家陀住第二胎,我好想順產呀

珍珠宮

回覆樓主

多謝分享!但聽講開得快,相對來講,都會比第一胎痛,係咪?

大宅

Zoezone 發表於 18-6-16 21:33
恭喜!我係QE生完第二胎個半月了,但我第二胎感覺比第一胎痛,第一胎8磅冇剪,今胎7磅但要剪...
...

係咪頭仔大過上胎啊?呢胎bb重過上胎,反而冇傷口!但產後子宮收縮、尾龍骨痛過第一胎好多!

大宅

lkk-lkk 發表於 18-6-16 22:08
你好叻呀⋯⋯ 突然開得好快呀

請問你第一胎係咪都係順產呀?

第一胎都順產嫁!助產士成日話第二胎快,子宮有經驗,開得快!加油!生產順利

大宅

RubyYu07 發表於 18-6-16 22:09
多謝分享!但聽講開得快,相對來講,都會比第一胎痛,係咪?

我反而覺得第二胎冇咁痛,因為過程快!但產後明顯痛過第一胎!

男爵府

TYY1988 發表於 18-6-17 03:24
我反而覺得第二胎冇咁痛,因為過程快!但產後明顯痛過第一胎!

你第一胎相隔幾耐?今胎出世幾磅?我9月都將會係qe生第二胎,我都好驚,上胎出世先5磅,但今胎size大左一星期

大宅

luv__hccc 發表於 18-6-17 08:07
你第一胎相隔幾耐?今胎出世幾磅?我9月都將會係qe生第二胎,我都好驚,上胎出世先5磅,但今胎size大左一 ...

隔兩年,上胎7.5磅,今胎就8磅!差一週好小事,第一胎都係!我仲要都矮,加油一定得!

首頁

尾頁

跳至