論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Cayaxxxx Josie Villxxxxxx WX126xxx(9)
之前係香港另一僱主做左6年,之後來我爸家幫我照顧我爸,做了差不多一年越做越差,不斷試我爸底線。初初黎我爸家已經好計較(可能因為已經在港工作多年)如果有要事叫佢唔好放星期日,佢係絕不讓步,補錢俾佢都唔得(要事係例如我爸緊急入院)呢d都算啦,係佢假期,我爸有心臟病都唔想同佢勞氣。

男爵府

Bubeau 發表於 18-6-22 19:21
Cayaxxxx Josie Villxxxxxx WX126xxx(9)
之前係香港另一僱主做左6年,之後來我爸家幫我照顧我爸,做了差不 ...

以下係另我爸更加忍無可忍既例子。
1.佢每日8點打後先肯起身,仲要我爸叫佢起身先煮早餐。本身要求佢煮早午晚餐,後尾佢都skip左午餐唔煮。總知佢鐘意做既野佢就做,唔鐘意佢就唔做,好有性格。
2.我爸身體唔好想佢煮健康既野,佢聽完就算,隔幾日我爸問佢點解唔煮我叫你煮既野,佢就一句話"我唔鐘意食"。同埋佢唔會理你食得咩同唔食得咩,總知要佢鐘意佢先會煮同買。
3.每日2點-4點係佢係房既打機時間。
4.叫佢放狗2-3次,佢只放一次。叫佢放多次都咀妙妙
5.佢唔理你有嚴重心臟病,總知鐘意就黑面,頂咀乜都齊。為人黑心,計較又懶

男爵府

Bubeau 發表於 18-6-22 19:23
1.佢每日8點打後先肯起身,仲要我爸叫佢起身先煮早餐。本身要求佢煮早 ...

前日炒佢,應該周圍搵緊工。佢講過佢冇結婚冇仔女,旨在留係香港有得包食包住有人工收。大家小心

寶石宮

2023年兔年勳章

Bubeau 發表於 18-6-22 19:26
前日炒佢,應該周圍搵緊工。佢講過佢冇結婚冇仔女,旨在留係香港有得包食包住有人工收。大家小心
...

謝謝提醒

子爵府

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

鞋, 咁對個病人, 好似想激死你爸, 好黑心。 投訴佢。

水晶宮

Bubeau 發表於 18-6-22 19:26
...

呢個外傭心地真係差。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

Bubeau 發表於 18-6-22 19:23

衰格工人,自己鍾意食乜就煑乜,主要照顧老人一齊要以老人為先,唔想照顧人就返家鄉喇

大宅

Bubeau 發表於 18-6-22 19:21
之前係香港另一僱主做左6年,之後來我爸家幫我照顧我爸,做了差不 ...

請問你請佢前,有無與她做了6年的前僱主取絡,取reference?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

push

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-23 10:45

係呀,我爸話佢心地差,冇同情心,見佢病到咁仲俾氣佢受,當正自己先係老闆。臨走時執野一直黑面,直到見到我地賠咁多錢俾佢,佢忍唔住笑左出黎。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Bubeau 發表於 18-6-23 20:17
係呀,我爸話佢心地差,冇同情心,見佢病到咁仲俾氣佢受,當正自己先係老闆。臨走時執野一直黑面,直到見 ...

咁黑心, 投訴佢。

男爵府

HinBB0624 發表於 18-6-23 13:52
請問你請佢前,有無與她做了6年的前僱主取絡,取reference?

冇呀,我爸經朋友介紹agent請完工人先通知我,當佢俾我睇工人資料時我已經心知不妙,但佢嗰陣因為急需工人,所以好快決定請左佢。佢主要想請個人返黎買餸煮飯,點知請著佢又打斧頭又懶又大食煮野又求其。因為以前一直請既菲都好好,所以我爸對佢地本身冇咩戒心。

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-23 20:20
Bubeau 發表於 18-6-23 20:17
係呀,我爸話佢心地差,冇同情心,見佢病到咁仲俾氣佢受,當正自己先係老闆 ...

我會投訴佢,連agent都話唔好對佢咁仁慈。

象牙宮

Bubeau 發表於 18-6-23 20:27

我2014件肥廢人, 衰野厚過電話簿, 我度做咗6個月, 好快又搵到, 唔夠2個月又比人掃把, 又揾到第3份, 但immigration唔批佢working visa.

佢咁黑心, 好易大鑊野。

大宅

Bubeau 發表於 18-6-23 20:25
冇呀,我爸經朋友介紹agent請完工人先通知我,當佢俾我睇工人資料時我已經心知不妙,但佢嗰陣因為急需工人 ...

工人資料係點樣?

公爵府

lily-of-valley 發表於 18-6-23 10:45

係,投訴佢,話佢不適宜照顧長者!

大家香港雇主團結!不要請斷約工人。

lily-of-valley    發表於 18-6-24 14:22

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-6-23 22:16
Bubeau 發表於 18-6-23 20:27

請問係唔係通常第二次斷約入境處都會唔批?

象牙宮

Jinius 發表於 18-6-24 18:23
請問係唔係通常第二次斷約入境處都會唔批?

我唔肯定, 但件肥廢人係咁多工人中最最最衰嘅, 佢來HK根本就唔係做野嘅, 想做KFC, 而揾男人做港太。 千方百計想大肚, 因4年生4個, 以前好易生得出。
因佢教其他bun, if you have baby, you no need to work, your employer cannot terminate you, need to give you holiday and money.

可能佢生咗4件, 生到pet pet 50" D男人唔使錢都唔吼, 生唔出。 我好彩。

但我有投訴佢。 唔使一個月。 又批visa. 我炒佢 Aug 5 2014.

再比人掃把係Oct 2? 要返philippine, wait visa. 又話揾到第三份, 但我工人(即佢細佬)2025Jan 同媽講 nelly(cornellia)still waiting visa. 即係唔批啦。

應該同佢新boss 我衰到極, 我克薄佢, Pa 死我炒佢。人地等人用, 請咗, 應知佢大話連篇又踼都唔郁, 又炒。

複式洋房

回覆 Bubeau 的帖子

up

首頁

尾頁

跳至