自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我準備下個月搬屋, 新屋位置與現在舊屋只相距兩條街
加上我自己一個人住, 所以要搬的傢俱不算多
最大件最重的只是一張雙人沙發和雪櫃
其餘就是兩個五層櫃桶和超大堆衣服雜物等....

我考慮好唔好揾搬屋公司
但我媽就話做乜0徙錢, 咁近揾三個男親友幫手搬咪得囉
好反對我揾搬屋公司
但自己搬的話, 我擔心螞蟻搬家咁, 要分幾日, 行好多轉先搬得完, 好煩....

想問下大家意見點睇

伯爵府

回覆樓主

其實你唔趕咪慢慢搬囉
順手清下唔要既野,諗諗下要搬過去咁辛苦就會掉好多野

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

沙發同雪櫃好重架!! 當然要找搬屋公司搬啦!! 唔係唔小心整傷左睇醫生仲貴呀!! 其實搬屋公司都會睇你要搬幾多野而定收費, 少大件野唔會好貴.

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

搵親友未欠人人情, 人地幫完你,你最少要請人食飯。

我記得朋友之前類似你既case,佢搵搬屋公司搬大件既。細件既,買定大財箱,自己搵張有碌既椅子搬。

前提係,新屋有幾多日免租期?同埋你自己返工仲有冇時間慢慢遂d遂d搬?

伯爵府

回覆樓主:

你唔多大件傢俬,搵搬屋公司搬唔會好貴,我估二千內應該得,搵多幾間格下價,如果唔趕,雜物果d可以自己每日搬少少

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

自己搬你搵幾個親友又要請食飯,call車等加埋都要成千銀,仲要欠人人情。

公爵府

回覆樓主

仲要諗如果人地唔小心扭親,點算? 你話完全無傢俱就話啫,有沙發有雪櫃仲有個櫃,點可能唔揾搬屋公司?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kitbebe 發表於 18-6-25 22:22
沙發同雪櫃好重架!! 當然要找搬屋公司搬啦!! 唔係唔小心整傷左睇醫生仲貴呀!! 其實搬屋公司都會睇你要搬幾 ...
我都覺得呢兩件野咁重, 自己推兩條街絕不容易

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

搵搬屋公司好d,唔洗麻煩親友
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

回覆樓主

唔好煩,有D錢係要比人賺。搵親友和自己搬,簡直自己攞黎煩,只有失唔會有得,何必呢!

伯爵府

princessgw 發表於 18-6-25 22:25
搵親友未欠人人情, 人地幫完你,你最少要請人食飯。

我記得朋友之前類似你既case,佢搵搬屋公司搬大件既。細 ...

我專登就搬屋請左一星期大假, 所以有時間慢慢搬的, 但就覺得行幾十轉咁逐樣搬好煩...

至於我媽就有少少發皮四咁話, 比二千幾蚊揾公司搬, 不如比千幾蚊茶錢自己人好過啦....

翡翠宮

回覆樓主:

梗係揾搬屋公司
吾好睇少搬屋,無論一人定一貓都超多雜物
靠兩三個男親友你一定後悔……同埋搬完以後可能吾再係親友

phoenixM    發表於 18-6-25 22:53

男爵府

phoenixM 發表於 18-6-25 22:17
最大件最重 ...

梗係搵搬屋公司啦,我黎緊7月中都要搬3個櫃過兩條街比我呀媽,我都搵搬運公司,費事搵朋友欠人人情,又要請食飯之類,最重要係搬屋公司專業d, 無咁易整傷,如果朋友整親都唔知點計。

伯爵府

SKB 發表於 18-6-25 22:46
唔好煩,有D錢係要比人賺。搵親友和自己搬,簡直自己攞黎煩,只有失唔會有得,何必呢!
...

我都覺得咁多雜物, 比一二千揾公司搬唔洗自己煩
不過我同我媽商量時, 佢就有少少發皮四咁話, 比二千幾蚊揾公司搬, 不如比千幾蚊茶錢自己人好過啦....

男爵府

回覆樓主:

揾搬運!一來不用欠人人情(其實人哋幫你搬你都要請人食番餐掛,仲貴.過比搬運 )
二來萬人親友幫你搬整親.仲煩

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

我搬同屋苑其他座都搵搬屋公司,費事煩又快靚正

伯爵府

smile888 發表於 18-6-25 22:51
梗係搵搬屋公司啦,我黎緊7月中都要搬3個櫃過兩條街比我呀媽,我都搵搬運公司,費事搵朋友欠人人情,又要 ...

我本來重猶疑兩條街咁近揾搬屋公司會唔會好戇居, 原來大家都會咁做

伯爵府

phoenixM 發表於 18-6-25 22:52
我都覺得咁多雜物, 比一二千揾公司搬唔洗自己煩
不過我同我媽商量時, 佢就有少少發皮四咁話, 比二千幾蚊揾 ...
揾自己人搬,我驚親戚朋友始終唔係做搬運而搬慣屋,有損傷或扭親就唔好意思,所以我唔會揾自己人幫手

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

phoenixM 發表於 18-6-25 22:17
最大件最重 ...

搵人搬....

你搵3個男人都要租車啦, 又未必識得裝返埋d家私....

三幾千唔駛煩

伯爵府

vvbb2214 發表於 18-6-25 22:56
我搬同屋苑其他座都搵搬屋公司,費事煩又快靚正
我本來重猶疑兩條街咁近揾搬屋公司會唔會好戇居, 原來大家都會咁做

首頁
12345...7

尾頁

跳至