想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結左婚差唔多7年,一路因爲各種原因,同老公未有共識生b, 最近呢一年先努力,但佢又未能配合,壓力大,無乜成功dodo,好困擾

Book左7月尾見朋友介紹陳x慧醫生傾下,想問各位jm幾個問題:

1)係咪睇私家婦科先?定同時可以去家計會?(問過家計會,初診連checkup都$1-2000, 同埋聽朋友講無乜用,又慢!大家有無經驗?)

2)威院/瑪麗私家/公立,又話要referal letter先得,咁係咪睇私家疹所都可以寫比我地架?

3)我怡家同老公都有睇下中醫調理,大家有無試針灸?

4)同埋睇私家疹所,做IUI/IVF之前,係咪一定要驗輸卵管?因為見好多jm講好難頂,好驚,想直接做IUI 唔敢做呢個檢查(emoji)

大家傾下呀,祝大家好孕!(emoji)(emoji)

大宅

Swannielau 發表於 18-7-7 12:38
結左婚差唔多7年,一路因爲各種原因,同老公未有共識生b, 最近呢一年先努力,但佢又未能配合,壓力大,無乜 ...

我係陳志慧到做iui , 之前會叫你驗輸卵管同抽血驗AMH 同hormones

大宅

結左婚差唔多7年,一路因爲各種原因,同老公未有共識生b, 最近呢一年先努力,但佢又未能配合,壓力大,無乜 ...

我覺得直接睇不育醫生比意見,我依架搵左江穎珊(中環)跟進緊!下個月會試iui!江醫生經驗同耐性我都覺得好好,你可以搵佢問下意見!再決定下一步

大宅

樓主,
1)兩個可以同時進行阿,但家計會無用,直接睇私家啦
2)普通診所就可以寫紙,但過40就唔收症了
4)我今個月剛剛照完,我係開始左兩次iui先照,我係通既,醫生開左5粒藥比我,我食左先照,痛既程度可以忍受

加油阿,祝你快快做媽媽(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主

盡快排ivf.book埋仁安,個人覺得醫院資源/設備比私人診所好,特別ivf lab最重要

別墅

我年頭同先生係家計會見醫生,係佢地果邊做哂相關檢驗,先生加自己,之後家計會比左轉介信排政府生育3月開始搵輔助生育診所(寶*醫務)謝醫生跟進(因妹妹同事一次iui 就成功),5月頭做左iui, bingo 左

我自己食左一年Q10, vitamin E, D, B雜誌(含葉酸)
先生食Q10約3-4個月

想做IUI/IVF 要趁後生做, 我剛剛高齡中到算好好彩
祝好孕

大宅

其實IUI成功率唔高,高0最好直接IVF,因為卵子質素會下降。排政府要排幾年,到40歲就唔收架喇。我同c6之前都一齊睇中醫針灸,我原本有一邊輸卵管有黏連,但醫師話針灸可通返,啱啱照過真係兩邊都通。之前c6型態得2%,睇完中醫針灸再驗就升到22%。所以中醫應該幫到手。我都係高0,剛開始IVF既路。

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

回覆 christycsm 的帖子

我C6 想針灸, 可否告訴我中醫資料?

謝謝!

大宅

18babycome 發表於 18-8-1 15:31
回覆 christycsm 的帖子

我C6 想針灸, 可否告訴我中醫資料?

可以呀!

男爵府

回覆樓主:

快就直接去仁安,佢一次過驗晒,做吾做再考慮。照管冇咩野,只係鴨咀夾吾舒服~

複式洋房

Bicanna 發表於 18-8-1 16:12
快就直接去仁安,佢一次過驗晒,做吾做再考慮。照管冇咩野,只係鴨咀夾吾舒服~
...

多謝你呀 我睇左陳x慧啦 安排下月m完照輸卵管 好緊張

想問下你地同時有(emoji)️睇中醫調理?我諗住,但公司medi會唔會無得claim?
請指教

大宅

回覆 Swannielau 的帖子

我也是睇陳醫生架,BBS現奎個多月了!

別墅

正如上面有jm分享, iui 機會低好多。
我同老公驗過哂無問題。試咗一次IUI,唔中,即刻試ivf. 咪浪費時間,不過最緊要係你同老公驗哂所有野先,找出問題根源。祝好運。

大宅

christycsm 發表於 18-7-7 21:43
其實IUI成功率唔高,高0最好直接IVF,因為卵子質素會下降。排政府要排幾年,到40歲就唔收架喇。我同c6之前 ...

請問可介紹一下中醫資料嗎?如藥費診金?煲藥定藥粉?many thanks

大宅

carolhui007 發表於 18-7-7 20:15
我年頭同先生係家計會見醫生,係佢地果邊做哂相關檢驗,先生加自己,之後家計會比左轉介信排政府生育3月開 ...

請問你 iui 共用多少錢呢?另外係邊位醫生? many thanks

大宅

ss1120 發表於 18-8-3 14:50
請問可介紹一下中醫資料嗎?如藥費診金?煲藥定藥粉?many thanks

Pm u

複式洋房

ss1120 發表於 18-8-3 14:51
請問你 iui 共用多少錢呢?另外係邊位醫生? many thanks

我都想知 pls pm

首頁

尾頁

跳至