自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

會買十幾本,請問值得入去書展買嗎?

大約平幾多?

我等極三聯都無減價

謝謝回答

伯爵府

Happyaimee 發表於 18-7-8 21:20

大約平幾多?

平就吾係平好多,不過真係d書係好齊,出版社又多,我囝一年級時我係響書局買的,但真係要行好多間先買到d岩心水既補充練習,上年囝升二年級,我就去下書展行下,第一年去,就可以買齊哂岩心水既中、英、數全年既練習,買左三十本,之後既一年吾洗再逛書局買補充練習!今年囝囝升三年級,都會去書展掃補充練習

侯爵府

Anviz豬 發表於 18-7-8 21:29
平就吾係平好多,不過真係d書係好齊,出版社又多,我囝一年級時我係響書局買的,但真係要行好多間先買到d ...

有無邊間好?
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

伯爵府

回覆樓主

我諗係出版社多同齊貨,亦有啲特別平,但質素一般

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

齊,會一次過買晒一年所需
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

hellohellojenny 發表於 18-7-8 21:31
有無邊間好?

其實要睇番小朋友既教科書再去夾下會好d!一年級時,吾識買,又貪平買$100-6本,買左好多無乜用既番黎!我主力會買培生、課室、長河、朗文!

大宅

平就吾係平好多,不過真係d書係好齊,出版社又多,我囝一年級時我係響書局買的,但真係要行好多間先買到d ...

請問點解買三十本咁多?做得晒嗎?學校功課量很少定冇上補習,所以自己練習?因為小朋友今年升小學,想了解多D。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

alicialee1210 發表於 18-7-8 21:31
齊,會一次過買晒一年所需

水晶宮

畀面勳章

hellohellojenny 發表於 18-7-8 21:31
有無邊間好?

要睇返你果間學校用咩出版社,
加上睇下學校出既試卷,
係深,淺,定係適中
我中文多數買培生,教圖
英文多數培生,朗文,最好
數學用樂思,買練習同試卷
練習記得唔洗多,
死做爛做係無用
最緊要有啱學校題目

伯爵府

daitodum 發表於 18-7-8 21:46
請問點解買三十本咁多?做得晒嗎?學校功課量很少定冇上補習,所以自己練習?因為小朋友今年升小學,想了 ...

我囝間學校好谷,多功課的,一年級時太hea而且幼稚園係happy school,成績追吾上,所以我升二年級的暑假我先買甘多比個囝做,暑假太長,我每天中、英、數要做各2-3頁,而且教定上學期既課程比個囝,都已經做左好幾本了!其實三十本係全年,即一個學期都係15本,計起每科都係5本!都吾算多!而且中英都各有兩本閲讀理解!

寶石宮

2023年兔年勳章

Happyaimee 發表於 18-7-8 21:20

大約平幾多?

值得

大宅

Poyau 發表於 18-7-8 22:30
值得

問問大家 數學買試題形式定跟學校課程每一課做

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大牌子熱門貨唔會好大分別
有d大減特減但質素麻麻

琥珀宮

Anviz豬 發表於 18-7-8 21:35
其實要睇番小朋友既教科書再去夾下會好d!一年級時,吾識買,又貪平買$100-6本,買左好多無乜用既番黎!我 ...

課室出嘅英文補充都唔錯

水晶宮

畀面勳章

littlebbcstar 發表於 19-7-6 21:48
問問大家 數學買試題形式定跟學校課程每一課做

2種我都有買
樣樣做少少
抽最唔易錯既做

男爵府

值得去書展買!
我買左兩年喇。
真係唔好貪平買$100/6本or4本個d,無咩用架!

最近hktvmall都做緊有d練習有折
我買左樂思中文同數學
買左5本,扣埋vip$300-$100
我用左$205就買到5本
應該係最平架喇,$4x一本

男爵府

回覆樓主:

我唔想書展排隊俾$,我襯HKTV MALL 減價入晒貨

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我覺得每本平少少加埋都平到好多,上年唔知淨係中英數上學期買3本就算,點知原來之後喺書店買成六七十蚊一本,我通常用嚟比小朋友當考試溫習用,今年會喺書展買定上下學期

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

三十本!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

珊瑚宮

回覆樓主:

唔怪得地球越來越熱

首頁

尾頁

跳至