自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

羸在起跑線 / 愉快啲童年, 究竟邊一樣重要D?
依兩日, 依個問題令我同我媽差D反佐面
我媽係嬴在起跑線啲Fans, 之前都提過佢對我家小丸子啲成積好肉緊; 前日佢話佢朋友啲孫仔係某補習社補習之後成績進步佐好多, 依家仲開始暑假啲補習(內容係開始學習小三啲課文內容; 但小二啲暑假都未正式開始, 這做法我覺得太瘋狂); 我媽仲話我對小丸子太hea
琴晚收工返到屋企, 我媽直情知會我: 佢已然幫我家小丸子報埋同一個補習班, 問我攞返學費; 激到我彈起;

點解要搞到星期一至星期五都仲要補習?暑假唔係應該比小朋友開開心心咁玩啲咩? (我覺得愉快啲童年係無價啲; 學習係人生啲漫漫長路, 無必要急住要將知識格硬塞入小朋友啲腦入面; 我亦都認為唔係每一個小朋友都係天材; 唔係死塞爛塞D知識比小朋友, 佢哋就會變天材; 每個小朋友啲優點 / 缺點都唔一樣, 唔應該拎佢哋去同其他人比較)

我C6都認為愉快啲童年比嬴在起跑線更為重要; 讀書並唔係人生啲全部; 希望將來小丸子能夠係佢啲興趣入面發展到佢啲長處建立佢啲事業/職業, 如有能力, 希望佢能夠幫忙身邊人回饋社會; 所以今日我開始計劃緊轉做全職媽媽, 陪伴我家小丸子和二寶留下美好啲童年回憶!

水晶宮

小肥楊 發表於 18-7-10 11:13
我媽係嬴在起跑線 ...

今日放榜日,有心定冇意 ,也幫推

珍珠宮

我仔升小五我都會叫佢補, 但都係一星期一堂. 真實, 愉快童年係無價. 當然, 都有家長覺得一定要做到最好. 其實如果小朋友懂得主動學習, 亦有足夠學習動機, 其實都好夠. 宜家你仲迫到佢, 大D都迫唔到啦, 傷左一家既和諧, 做幾多野都救唔返架

小肥楊    發表於 18-7-10 11:23

伯爵府

回覆樓主:

如果我媽要仔補習,唔緊要既,但唔好叫我比番錢。我會直接講,你要幫佢報補習就你自己比錢。
如果佢比錢我會由佢,補習都唔會補全日,學多小小野都無壞既。等佢升小3唔好追得咁辛苦。
當然暑假要輕鬆啦,補完先囉。
唔好同自己父母勞氣嘛。

珍珠宮

回覆 brother4 的帖子

唔好意思, 我後知後覺, 唔知今日係放榜日

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

補5日? 每日補幾耐? 還有時間玩?

暑假我都會keep住補, 不過每星期兩日, 每次個半鐘, 補番唔係太好的科目跟備課, 暑假要玩, 但亦唔想全放低晒學校嘅嘢, 否則擔心佢開學時一盤散沙, 只記得玩... 連學過嘅嘢都俾返晒老師

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

1.蠃在起跑線不一定要去補習
2. 常努力學習,不一定不愉快

facialchung    發表於 18-7-10 17:31

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

好難comment, 因為唔知你家的小丸子成績,亦要睇你對升中的期望。

我自己希望小朋友能入校風好的中學(唔好睇少中學朋輩的影響!),而校風好的中學大多數係band 1, 咁要入band 1自然要追成績。

珍珠宮

如果佢唔係補全日既, 我覺得都可以有時間玩. 但最重要唔好嚇怕左佢學習既心囉. 同埋既然係老人家自己作主幫佢報, 咪佢俾囉, 做乜問你攞返錢.
我知有D真係托管加補習, 係全日, 果D就好慘.

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我小朋友今年升小,暑假安排好多活動,游水,籃球,羽毛球和 田徑,零學術班,其實我小朋友由k1到k3都冇外補,因為我覺得唔需要。

公爵府

回覆樓主:

我地放兩星期,我每星期俾佢補一日,因為要上班的關係。佢地去到其實係將個心靜一靜,因為其他日子,我地都係玩。我大女五年班,明年考升中試,我覺得work hard play hard比較重要

水晶宮

小肥楊 發表於 18-7-10 11:22
回覆 brother4 的帖子

唔好意思, 我後知後覺, 唔知今日係放榜日

今星期還有dse放榜 ,努力吧!也明白家長要赢在…有人成功,也有失敗輕則物極必反,中是看医生。。。另有朋友海歸選擇愉快學習

子爵府

回覆樓主:

可能樓主小朋友會中意返補習社多過俾婆婆湊呢。 ( 斷估唔返補習社, 婆婆都唔會有太多精彩活動同個孫玩掛)
最多下次叫婆婆一齊商量下先, 怕佢揀錯補習社姐。

子爵府

1773 發表於 18-7-10 11:25
1.蠃在起跑線不一定要去補習
2. 常努力學習,不一定不愉快

exactly !!

我總認為愉快同學習本身並不矛盾,甚或係相輔相承。

困難係父母如何教導子女在學習(唔一定係學業,可以係樂器/運動)中找到興趣同achievement 同如何面對逆境。

從不同意“起跑線”理論,因為只是一個snap shot .

珍珠宮

pretty_cat 發表於 18-7-10 11:21
如果我媽要仔補習,唔緊要既,但唔好叫我比番錢。我會直接講,你要幫佢報補習就你自己比錢。
如果佢比錢我 ...
我爸三十幾歲就去佐天國, 我媽一個人做三份工養大我哋, 企係佢立場佢認為知識好重要, 都無錯啲; 但唔係死塞爛塞咁囉; 都要睇返小朋友啲天份; 小朋友會否抗拒等各方面配合架! 我家小丸子之前補習成積差佐; 每日打開本書就成日流眼淚, 太免強迫佢會有反效果! 我停佐佢兩個月無去補習, 小丸子開心佐, 成積都進步佐; 既然小丸子唔中意補習, 何必要夾硬來?!
我會比返學費我媽. 但講明, 只補這個月, 完佐之後唔再補習, 唔再比錢, 小丸子可以玩埋餘下啲暑假; (依個係大家一人讓一步啲做法)

珍珠宮

回覆樓主

我係要我女開心讀書!盡力便可!因我明唔係人人都係讀書既材料!所以我女自小都有個唔錯既童年!最重要係父母支持佢姐

小肥楊    發表於 18-7-10 11:44

伯爵府

回覆樓主

今日見到朋友仔仔入到第一志願、見佢仔仔啲相好開心。

勤力讀書拎好成績唔一定唔開心、相反由得佢hea 成績一塌胡塗嘅小朋友未必快樂。

珍珠宮

兩者可並存;家長要付出時間精神的,要伴讀/看故事/温習/參與其中,唔可以只叫温習;你自己走去睇電視。。。

象牙宮

回覆樓主:

仲咁細,無唔合格就唔補啦!就算補最好一星期2,3堂,我仔以前高小都係咁!自己仔女自己話事,任何人都無得出聲無得安排我一家生活

男爵府

回覆樓主

快樂童年係最重要

我就係真實例子,小三到啦,日日補習,個陣返下午班,早到九點補到十二,返學,放六點,六點半又補,九點回家
見老師多過見屋企人

但到左中三四覺得好無學習動機,日日已hea 過就算,都係讀到中五

到出黎做左十年野先諗讀書,我睇一篇文言文會認真到一本精讀一本課本互相比較
而家先明學習樂趣

希望樓主都擇善固執,明白人生除左讀書,快樂善良擁有良好品格先係一生人最重要的成就

首頁

尾頁

跳至