烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

本身睇中PANASONIC 果部, 貪佢機身細細
但聽聞話蒸嘢時濕得好勁, 隔離嘅牆都濕晒, 又要預唔少空間散熱, 咁實際要預嘅空間好似都唔少
請問係咪部部蒸焗爐都係咁? 有無D 可以上面都放到嘢嘅機? (空間有限, 想同盡D)
有無咩推介, 謝謝

複式洋房

你要搵D係前面排氣嫁, 前面出就吾洗留咁多位
其他大牌子都有, 不過我用億世家, 又平又細部

男爵府

2024年龍年勳章

我上年買爐時都有睇過 Panasonic, 不過就係嫌佢細得濟,唔係越細越好架,除咗蒸餸重要蒸埋飯呢,細得濟會唔夠位擺餸

其實有好多係前面出蒸汽嘅,我部海爾都係前面出,蒸汽量少過明火

大宅

toronto929 發表於 18-7-13 11:39
但聽聞話蒸嘢時濕得好勁, 隔離嘅牆都濕晒, 又要預唔少空間散熱, 咁 ...

我用cuisinart,其實你可以入Facebook 各品牌蒸氣group了解一下

大宅

samuel95123 發表於 18-7-13 11:59
你要搵D係前面排氣嫁, 前面出就吾洗留咁多位
其他大牌子都有, 不過我用億世家, 又平又細部 ...

好用嗎

男爵府

但聽聞話蒸嘢時濕得好勁, 隔離嘅牆都濕晒, 又要預唔少空間散熱, 咁 ...

我用Pzo,性價比十分高,機身不大,但內籠大。

焗野火力平均,我暫時焗過蛋糕、雞亦、豬仔骨。

蒸野十分方便,蒸水蛋完成無技巧下滑到浪浪下

Ps. 我係原本用焗爐+電池爐,換走部焗爐

複式洋房

回覆 sinman1314 的帖子

好用啊 性價比好高用過黎焗雞翼,布甸同蒸魚同蛋都得

大宅

samuel95123 發表於 18-7-16 12:24
回覆 sinman1314 的帖子

好用啊 性價比好高用過黎焗雞翼,布甸同蒸魚同蛋都得

買先

男爵府

ninini 發表於 18-7-13 15:30
我上年買爐時都有睇過 Panasonic, 不過就係嫌佢細得濟,唔係越細越好架,除咗蒸餸重要蒸埋飯呢,細得濟會唔 ...

我又無諗過蒸飯喎
但請問蒸飯耐嗎?

男爵府

jessicap 發表於 18-7-13 19:07
我用cuisinart,其實你可以入Facebook 各品牌蒸氣group了解一下

我而家都諗緊呢個牌子,但17L會唔會同panasonic15L一樣太細?

男爵府

eva1320 發表於 18-7-16 11:59
我用Pzo,性價比十分高,機身不大,但內籠大。

焗野火力平均,我暫時焗過蛋糕、雞亦、豬仔骨。

我都有留意過呢部,入埋fb谷睇。。但見好似焗比蒸好
蒸完好麻煩,要索番水
我估計我蒸嘢多,怕會好麻煩喎

大宅

toronto929 發表於 18-7-16 23:41
我而家都諗緊呢個牌子,但17L會唔會同panasonic15L一樣太細?

其實好簡單,夠位放又啱budget, 當然要大機,我就第一次買,唔想太貴又慳位

男爵府

toronto929 發表於 18-7-16 23:42
我都有留意過呢部,入埋fb谷睇。。但見好似焗比蒸好
蒸完好麻煩,要索番水
我估計我蒸嘢多,怕會好麻煩喎

我蒸多過焗,太方便了,宜家夜晚多數2蒸1煮。
用落無想像中麻煩,就係用完放舊吸水綿入去,5秒就吸完,至於用完抹內籠,隻隻牌子都要.

如果無地方限制,咁緊係大機好啦(emoji),miele (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我當初考慮4S㗎,不過Facebook group見好多人share 爆玻璃、壞電腦板,怕怕

如果2人家庭你考慮Cuisinart丫, 有水箱方面好多, 4人我就揀左Pzo

男爵府

呢部好似幾好

男爵府

jessicap 發表於 18-7-17 00:01
其實好簡單,夠位放又啱budget, 當然要大機,我就第一次買,唔想太貴又慳位
...

我同你同一諗法,第一次買,唔想太貴又想慳位,但c6話大d好似方便d,所以攪到我1516

男爵府

eva1320 發表於 18-7-17 00:54
用落無想像中麻煩,就係用完放舊吸水綿入去,5秒就吸完,至 ...

而家3人家庭,嚟緊會多個,再加工人,所以先驚cuisinant唔夠用
但買太貴遲d工人用,壞咗實赤死

複式洋房

toronto929 發表於 18-7-16 23:41
17/15L 都太細啦,整多小小野都吾得,會後悔嫁
我之前比較過panasonic同億世家,size差10cm,價錢吾係爭好遠,但容量有成26L
又見屋企放得落所以簡左億世家

複式洋房

eva1320 發表於 18-7-17 00:54
用落無想像中麻煩,就係用完放舊吸水綿入去,5秒就吸完,至 ...
原來用吸水綿!學到野!最近見到group有人爆玻璃真係嚇死人

大宅

toronto929 發表於 18-7-18 16:32
而家3人家庭,嚟緊會多個,再加工人,所以先驚cuisinant唔夠用
但買太貴遲d工人用,壞咗實赤死
...

我係4人家庭用,蒸焗爐整餸多,煮飯用飯煲,其實工人用多,我會買平d:mother:

大宅

toronto929 發表於 18-7-18 16:30
我同你同一諗法,第一次買,唔想太貴又想慳位,但c6話大d好似方便d,所以攪到我1516
...

我C6同我一樣,想用又怕3分鐘熱度,所以買平d用先,又可以燉湯,又可以蒸兩味如果你C6要大又比$,就買大機la

首頁
12345...6

尾頁

跳至