自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

有冇JM有計劃移民外國又有同樣煩惱?

想個b喺外國生活長大,但又要C6放棄香港嘅工作,去到澳洲又唔知揾唔搵得番同樣專業嘅工....

去到就算想番番香港都要至少坐兩年移民監.....太多未知知數,但望住個b,同宜家香港嘅環境,又覺得想去試下(唔洗賣香港嘅樓)

悉尼算係同香港好接近嘅環境,至少人工都冇差太遠,而且就業機會都高啲,其他地方就唔諗住

PR 已經拎左,但未有計劃去坐移民監,C6一直話想遙距揾果邊嘅工,但唔容易搵到

別墅

回覆樓主

我老公係澳洲PR,不過讀完書就返香港冇local working experience, 剛剛見左份工要人工要打七折,扣埋稅比香港人工少成萬蚊,加上悉尼樣樣都唔平,不過為了細路真係十五十六.....

大宅

nicnic31 發表於 18-7-18 17:20
我老公係澳洲PR,不過讀完書就返香港冇local working experience, 剛剛見左份工要人工要打七折,扣埋稅比香 ...

唔知應唔應該踏出果一歩,真係好難抉擇

大宅

nicnic31 發表於 18-7-18 17:20
我老公係澳洲PR,不過讀完書就返香港冇local working experience, 剛剛見左份工要人工要打七折,扣埋稅比香 ...

咁你地嘅意向係咪為左個b去澳洲?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

BK 有澳洲媽媽會!!!

男爵府

移民監唔係要4年咩?佢要你連續4年住澳洲,其中至少ㄧ年係以pr既身份居留,每年不准離澳超過90天,最後個年不准離澳超過30天!

大宅

cy101 發表於 18-7-18 17:43
BK 有澳洲媽媽會!!!

Thx, let me see see

男爵府

悉尼揾fulltime工唔易,租都唔平!!

大宅

TROUBLEFREE 發表於 18-7-18 17:43
移民監唔係要4年咩?佢要你連續4年住澳洲,其中至少ㄧ年係以pr既身份居留,每年不准離澳超過90天,最後個年不准 ...

如果申請citizenship 就四年,PR只要兩年半,詳細我未睇

男爵府

其實做pr同citizen既待遇無大分别,但如果離澳太多年,佢有機會取消你pr身份的!

大宅

TROUBLEFREE 發表於 18-7-18 17:47

租同香港都差不多

子爵府

畀面勳章

回覆樓主

兩年太樂觀,PR要最少3-4年,住夠之後遞表,好多等一年半即係18個月都未有回音⋯⋯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

EasYGo1818 發表於 18-7-18 16:54

想個b喺外國生活長大,但又要C6放棄香港嘅工作,去到澳洲又唔知揾唔 ...
住就好正,上星期日電視介紹間屋仔二層實用仟多呎,241萬...........唉香港真係貴到

公爵府

TROUBLEFREE 發表於 18-7-18 17:47

個trend 糸大多公司都系請contractor, 有料就有机会轉perm.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

回覆 20150618bb 的帖子

In Sydney??

公爵府

EasYGo1818 發表於 18-7-18 17:52
租同香港都差不多

睇地區啦
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

TROUBLEFREE 發表於 18-7-18 18:00

In Sydney??

Yes, plan to go Sydney

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

TROUBLEFREE 發表於 18-7-18 18:00

In Sydney??
好像要駕車30分鐘到市鎮,唔近

侯爵府

EasYGo1818 發表於 18-7-18 16:54

想個b喺外國生活長大,但又要C6放棄香港嘅工作,去到澳洲又唔知揾唔 ...

諗清楚, 亞B唔識中文好頭痕. 將來事業發展受阻.

大宅

甄太太 發表於 18-7-18 17:57
兩年太樂觀,PR要最少3-4年,住夠之後遞表,好多等一年半即係18個月都未有回音⋯⋯
...

其實如果說服到自己同C6過去,我希望可以喺果邊長住.....

首頁
12345...8

尾頁

跳至