夫婦情感

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

同老公結婚9年有四個小朋友兩日佢突然間話想攞返啲結婚相出嚟睇,原來佢有小三,已經喺埋一齊幾年即係話,我細仔1歲,我大肚時佢哋已經喺埋一齊。我生左第二個小朋友嘅時候就冇做嘢啦,只做part-time ,所以一路都係由佢樣養家的,小三只有2x歲⋯⋯佢哋一個星期起碼見三兩次,日日通電或傳訊息,見到佢哋啲相,好拍拖feel呀又去行山又去公園又去遊樂場...當然仲有床照啊!我睇到啲眼淚直流,從來冇咁傷心好似有把刀插住個心口都咁,食唔到瞓唔到淨係識喊,避開了一日等我諗清楚點做。好想我可以扮冇事去保障四子女的生活。但係我做唔到!我好驚見到佢,佢一行近,我毛管都動起囇⋯⋯我想同佢離婚。我有他們的通姦證據!我驚佢玩嘢唔俾贍養費這就是細路啲撫養權,定係而家我都就嚟發神經要快刀斬亂麻啦!如果唔係啲仔女可能要入精神病院探我。有時又會諗我會唔會遲啲睇得開,係唔係應該拖下先啦因為講咗冇得返轉頭…定係根本上冇嘢可以返轉頭啦!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

……

男爵府

回覆樓主

如果攤牌,你一定要平心靜氣講,吾好同佢嘈,講下係咪想吾要個家,如果係咁四個仔女點算,(如果你太強硬好堅強既樣 ,佢會覺得同你分開你自己生活/自己照顧仔女會冇問題)萬一佢話真係想分開,你吾好將仔女攬晒上身,咁只會益左佢。如果佢吾想離婚 就叫佢一定要斬欖,

珍珠宮

開心吸收勳章

yltung 發表於 18-7-23 11:31
同老公結婚10年有四個小朋友兩日佢突然間話想攞返啲結婚相出嚟睇,我就覺得怪怪地夜晚黑去check電話終於發 ...

首先,香港唔係台灣,就算佢係通姦都唔可以告佢同索償的,通姦只可以作為離婚嘅理由。然而,妳有四個小朋友,而且仲咁細個,妳認為妳一個人可以撫養晒咁多過嗎?好明顯妳經濟上都負擔唔到,莫講話精神上嘅壓力啦!既然係咁,我覺得妳應該俾妳老公知道妳已經發現咗佢有第二個,直接入正題同佢傾先係上策,因為妳丁「忍都唔會有用,咁倒不如直接講叫佢表態啦,如果佢真係諗住拋妻棄子,妳都早啲有個打算吖,而家咁樣妳覺得好受咩?

百花叢裡過,片葉不沾身。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 18-7-23 12:16
如果你沒有後著,唔好畀佢知道你已經知道佢有小三。
安排好少少先(如果你想主動攤牌)
女家有冇人可以幫到你 ...
同意佢講法,真係要做好你自己[後著]

男爵府

點解你老公咁得閒出去滾?
4個仔女, 佢無幫你手湊?
番工加埋放工番黎陪仔女玩, 陪做功課, 陪訓覺, 都用晒佢啲精力同時間。
定係你老公有 "自已生意" 成日 做 "公司野" 唔番屋企?
因為如果佢係正常打工仔, 所有番工放工時間你應該清楚。
唔會同呢個小三拍拖3年你都無發現。
你地2公婆有幾多物業係手? 放心, 你結婚十年為佢生左4個仔女。財產一定分一半比你。
唔好諗善養費了。
你有仔女係手, 離婚的話有幾多財產拎盡佢。
唔好諗咩唔想欠左個男人, 你十年青春比晒佢, 生兒育女。佢仲出去滾, 呢啲咁既人唔好同佢講良心。

翡翠宮

通姦又如何呢? 香港無呢條罪
你坐定定諗下自己有咩出路先
如果離, 你要點做
如果唔離, 你又要點做
如果佢要求離, 你又可以點.

最好可以搵個律師問下先, 咁你個心會定D

大宅

我已經諗唔到野啦! 之前諗住慢慢陰乾佢啲錢,我實在無法面對佢. 如果佢唔俾會埃窮, 我有2m 係手,我已經幫佢執晒行李陣間諗住送去佢公司俾佢

琥珀宮

離咗婚,你要一養四,想爭子女撫養權,建議搵咗份正職先,同埋係未攤牌前CAP多D錢先,饍食費依家嘢官判咗要俾佢都可以唔俾架,你無佢符,去到依個地步,最好靠自己

子爵府

BK Milk勳章

回覆 yltung 的帖子

諗清楚先, 唔好衝動!大家係咪冇退路, 你點都唔會原諒佢?

子爵府

好媽媽勳章

yltung 發表於 18-7-23 13:45
我已經諗唔到野啦! 之前諗住慢慢陰乾佢啲錢,我實在無法面對佢. 如果佢唔俾會有窮啲, 我有2m 係手,我已經 ...

佢係好賤,
但係你唔好衝動呀,
你送行李去佢公司,
佢會覺得你落佢面、好潑婦咁,
你為左啖氣,冇意思呀

聽聽其他 JM 講,
最好暫時扮唔知,細心計劃一下,
之後先平心靜氣傾,
傾下大家應該再一齊?!分開?!

瑪瑙宮

咪咁衝動喇, 一大四小得 2M, 可以用幾耐啊? 好多人拖贍養費, 到時咬佢咩?

又唔係急離, 咁衝動有鬼用, 諗清楚, 問清楚律師先喇.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我已經諗唔到野啦! 之前諗住慢慢陰乾佢啲錢,我實在無法面對佢. 如果佢唔俾會有窮啲, 我有2m 係手,我已經 ...

曾經經歷過....好明白你依家個心情,以我經驗及經歷話你知,係呢刻一定唔可以衝動,因為畢竟有小朋友,講真可以修補關係,我會建議你選擇修補,當然呢個過程唔容易,另外要盤算可以拎到佢幾多野,最好搵D律師比D專業意見

子爵府

小朋友仲細唔好咁衝動。c6鍚唔鍚d小朋友?試下搵d小朋友行親情牌睇下你c6會否睇在孩子份上回頭。
有工人嗎?趁空打扮下,女人唔好為了湊小朋友變得太污we。其實唔明點解你老公要拎返d婚紗相出黎睇。會唔會都有一絲內疚?探下口風睇下老公到底想點

瑪瑙宮

我已經諗唔到野啦! 之前諗住慢慢陰乾佢啲錢,我實在無法面對佢. 如果佢唔俾會有窮啲, 我有2m 係手,我已經幫佢執晒行李陣間諗住送去佢公司俾佢...

jm, 你無攞去下話?

男爵府

回覆樓主

你老公真係呀⋯⋯有4個小朋友都仲咁得閒出去滾,睇黎樓主係個賢妻良母,平時吾洗老公點理屋企。如果你自己攬晒4個小朋友 你咪益晒你老公,到時你老公咪仲開心,單身一人樂得逍遙

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢睇婚紗相, 可能佢都有諗離婚!! 佢可能都係15, 16緊, 又或者小三迫緊佢揀???

洋房

真係痴線,有老婆仔女都搞咁多野,個老婆咁好都滾!!

大宅

謝大家關心,行李已送達去公司,比佢亞媽,亦已經搵左律師辦離婚!佢暫時應承俾錢,但死口唔認話問心無愧:我亦無謂同佢口舌之爭!總之佢比錢唔爭啲細路撫養權,就大家好來好去,佢玩嘢我就同佢玩大佢!

大宅

回覆 cy101 的帖子

係,我都係咁諗,如果比佢丁我出局,我肯定唔憤氣,可能哭哭啼啼,一哭2鬧三上吊,又求佢,費事丟架,而家冇晒後路反而個心仲無咁痛

首頁
12345...11

尾頁

跳至