自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呀女DSE放咗榜,佢成績麻麻,但想做護士,派咗東華,請問東華護理科可以嗎?想攞些意見,佢諗緊照讀定retake。謝謝大家

子爵府

YKYKWONG 發表於 18-8-6 10:20
呀女DSE放咗榜,佢成績麻麻,但想做護士,派咗東華,請問東華護理科可以嗎?想攞些意見,佢諗緊照讀完retak ...

如果成績唔夠入東華都係其中一個選擇,
不過唔容易讀的,

水晶宮

回覆 YKYKWONG 的帖子

聽聞東華會關照自己人, 未嘗唔好架!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

retake定東華degree
會揀東華
但學費幾貴

水晶宮

畀面勳章

YKYKWONG 發表於 18-8-6 10:20
呀女DSE放咗榜,佢成績麻麻,但想做護士,派咗東華,請問東華護理科可以嗎?想攞些意見,佢諗緊照讀完retak ...

交到/還到學費就照去啦!其實醫管局都有護校,平好多好多

wcpcelia    發表於 18-8-6 11:17

複式洋房

YY1101 發表於 18-8-6 10:29
retake定東華degree
會揀東華
但學費幾貴

謝謝大家。東華護理已經入咗SSSDP, 所以都係四萬幾一年,學費沒有問題,反而擔心教學方面同出路唧。

子爵府

你阿囡dse幾多分? Dse 考得麻麻是否已盡全力? 如果已盡全力, retake 未必會改變太多. 東華畢業也可做護士, 只是學校名聲冇其他u 畢業的好聽.

複式洋房

aa06 發表於 18-8-6 10:34

你阿囡dse幾多分? Dse 考得麻麻是否已盡全力? 如果已盡全力, retake 未必會改變太多 ...

21分。OU有叫佢interview, 但果日佢不在港,冇去到interview,講明冇去interview唔會考慮,所以宜家只有東華。

子爵府

咁其實都唔錯, 如果阿囡有決心retake, 都可以試一年搏一搏.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chocolatebean 發表於 18-8-6 10:29

係囉, 會唔會有此優勢?

水晶宮

東華有BACK UP, I CHOOSE TUNG WAH

水晶宮

回覆 cy101 的帖子

聽過囉!
信唔信就自己決定

水晶宮

做左NURSE 就睇表現睇年資, 到升職時就會再望下你個CV, 所以係邊度U畢業都唔係好大分別.

如果真係想入CU/HKU/POLY NURSING, 可以考慮入ASSO 博番上去, 又係冇分別, 最後咪又係呢3間畢業, 冇人會追索你既歷史

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

印象中佢地會請返自己畢業生,唔洗太擔心
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

YKYKWONG 發表於 18-8-6 10:33
謝謝大家。東華護理已經入咗SSSDP, 所以都係四萬幾一年,學費沒有問題,反而擔心教學方面同出路唧。
...

咁幾好
有心做
呢間呢一科係一個選擇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

chocolatebean 發表於 18-8-6 10:29

識人做東華非醫護機構,佢話係真,內部指引有手有腳盡量請,所以就業率好好
護理果邊我唔sure,但好大機會一樣

水晶宮

回覆 Charlotte_mom 的帖子

大家一家人, 都唔想做衰個名, 所以會盡請, 確保有高就業率. 我會覺得好過入OU

子爵府

21 分是否the best five ?

子爵府

東華好呀!我仔同學去年入左明愛讀,讀完只有明愛請

複式洋房

QUEEN314 發表於 18-8-6 11:19

21 分是否the best five ?

Yes, best 5.

首頁

尾頁

跳至