懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我12號晚食全餐全麻緊急開刀生,15號才開始有少少谷奶,但到左今日21號了還是軟淋淋,湯湯水水係甘倒落口,亦3⃣️個鐘䂞一次都係一安都無,按摩熱敷乜都玩埋,真係個心好累

大宅

AnaNg 發表於 18-8-22 22:28
我12號晚食全餐全麻緊急開刀生,15號才開始有少少谷奶,但到左今日21號了還是軟淋淋,湯湯水水係甘倒落口, ...

有無試下上奶茶同power pump?

別墅

回覆樓主

你飲咩湯?我飲魚尾木瓜多

別墅

middleage 發表於 18-8-23 14:09
你飲咩湯?我飲魚尾木瓜多

有呀仲放埋花生,豬手花生,通草,請問你用大魚尾還是鯇魚尾呀

別墅

我12號晚食全餐全麻緊急開刀生,15號才開始有少少谷奶,但到左今日21號了還是軟淋淋,湯湯水水係甘倒落口, ...

多d埋身餵,好快就有奶。你bb一直吸啜會製做多d奶。bb都要時間學習架。 我生完頭一個星期都好灰心以為自己冇奶。 保持心情開朗,輕鬆好重要得。加油呀!

別墅

picklebebe 發表於 18-8-23 17:06
多d埋身餵,好快就有奶。你bb一直吸啜會製做多d奶。bb都要時間學習架。 我生完頭一個星期都好灰心以為自己 ...

個皇帝女仲係醫院養緊,請問我每次䂞奶只有1⃣️安,可以每次䂞D奶倒埋一齊草夠一餐還是每次䂞完都要獨立存放?

別墅

AnaNg 發表於 18-8-23 18:02
個皇帝女仲係醫院養緊,請問我每次䂞奶只有1⃣️安,可以每次䂞D奶倒埋一齊草夠一餐還是每次䂞完都要獨立 ...

我係每次泵獨立分開放架。如果一次泵兩邊就一齊放。泵下就多d奶架。勤力點按摩熱敷。

洋房

我發現泵奶唔係個個work,我自己就係泵奶一直都上唔到。仲要當年俾個衰陪月係咁游說我俾阿仔食奶粉⋯⋯唉!
我聽返做護士個朋友講(唔算好熟,所以果時無請教佢),西醫上奶唯一方法,就係埋身餵密密食。
加油呀!

別墅

AnaNg 發表於 18-8-23 15:30

鯇魚尾

大宅

AnaNg 發表於 18-8-23 15:30

係仲要加章魚的。街市雜貨舖買的章魚乾。
上奶最好係用梳籮魚煲湯。
我大仔時就用青木瓜,章魚,大魚尾(梳籮魚好難買到),要煎香魚尾,跟住放滾水一齊煮,d湯變奶白色,再加青木瓜,章魚一齊煲。差不多日日自己飲一煲。另外,我有飲鮮奶或豆漿,我覺得都有用。仲有,我餵人奶果期餐餐食超多飯,唔知有無關係。我仔飲人奶飲到1歲半自然離奶的。

別墅

魚蛋仔 發表於 18-9-2 23:25
係仲要加章魚的。街市雜貨舖買的章魚乾。
上奶最好係用梳籮魚煲湯。
我大仔時就用青木瓜,章魚,大魚尾( ...

原來仲要加章魚架,等我聽日叫C6去街市買,吾該西呀,唉個B係醫院住左15日反到來唔鐘意埋身,只肯䂞出來樽飲,真係累S人了,2⃣️個鐘飲一次奶我就喂完奶泵奶再洗䂞消毒計埋仲有半個鐘可以睡,如此循環心身好累

大宅

AnaNg 發表於 18-9-3 00:44
原來仲要加章魚架,等我聽日叫C6去街市買,吾該西呀,唉個B係醫院住左15日反到來唔鐘意埋身,只肯䂞出來樽 ...

開頭係咁ga,頭幾個月係好辛苦!我好快又再跳入哩個洞啦…下星期細佬就出世,又會無覺好訓。最慘係,我哩排晚晚都訓唔著…………

大宅

已經過左上奶黃金時段, 就算日日飲大量谷奶湯水,效用有限

子爵府

回覆樓主

我飲黑豆漿,好ok

複式洋房

mocha20150323 發表於 18-9-5 02:09
我飲黑豆漿,好ok

請問的黑豆要炒過嗎?

子爵府

Harley小朋友 發表於 18-9-15 09:11
請問的黑豆要炒過嗎?

炒完焗水叫黑豆水,都應該ok。

我飲黑豆漿無炒,用水浸軟,按自己鐘意濃度加水攪爛隔渣煲熱。

別墅

回覆樓主:

我都係開刀一開始唔識要點做, 到第5日返左屋企陪月黎先幫我按返鬆個胸同開始手擠/泵。 頭個1,2星期又係死泵難泵都係1安都無,又係唔埋身要做全泵媽,點飲上奶湯都一樣,超級灰。我自己覺得係因為身體太虛又胃口唔好就點都係無奶,但開始可以補之後就有好轉,慢慢少少咁多,大約個零月就追到奶。最緊要係keep住泵唔好放棄,仲要泵夜奶,同食多d白飯,只係時間問題。

複式洋房

我不停飲炒米茶加熱敷好快有奶

大宅

回覆 AnaNg 的帖子

我岩岩生第一胎個陣都冇咩奶,後來就聽人話可以試下做催乳。咁我個陣就揾左香港催乳中心,個度嘅催乳師先會問我餵奶情況,之後就住我嘅問題而去按摩。個催乳師幫我按左幾次就多番奶,之後仲教埋點樣自己按,叫我得閒都按下,到而家我都仲有按,奶量都keep住有~

洋房

最簡單是黑豆奶, 加片薑煲熱, 灘暖飲 , 雖然你開刀, 但一片薑唔怕的

首頁

尾頁

跳至