自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

週末放假執屋,搵到部數碼相機出黎,睇返最後一張相已經係15年去韓國旅行既事黎。想統計下仲有無JM會用數碼相機影相?因為依家手提電話越出越勁,兼且可以係機入面直接執相,中低階手機都講緊幾百萬像素起跳,岩岩推出既samsung note 9同i phone X都有成1200萬像數,其實傳統相機個市場會唔會好似菲林咁樣走向沒落?

子爵府

回覆樓主

我覺得會
相機只會得番專業相機
傻瓜機必然被淘汰

複式洋房

宜家數碼相機傾向專業商用拍產品宣傳吧,相信除左龍友要對焦影model之外,都應該無咩街客會用, 我自己都係用三叔機 + 筆係美圖同snow執相

靚apple    發表於 18-9-3 10:08

複式洋房

另外糾正樓主一點, 依家數碼相機中高階既有2000萬像素,手機真係要追上都有一段距離,都仲有生存空間既,不過我估下一代真係唔會知道咩野叫"菲林"

manman豬    發表於 18-9-3 10:11

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

DC相機仔可能留返俾小朋友影, 始終用手機影完UPLOAD上FB/IG會方便好多
但專業相機又愈出愈貴

伯爵府

想問吓, 咁SONY N50是否已經變成古董機?

男爵府

見到樓主講起,其實近呢幾年我都真係無咩點用數碼相機,因為傳統相機影完要特登返落電腦駁線過相超麻煩的說

依家基本上自拍完/餐廳打卡,即時用電筆係部NOTE執相,再upload上IG,一條龍過,乾手淨腳

珍珠宮

回覆樓主

No
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

goodnight 發表於 18-9-3 10:00
宜家數碼相機傾向專業商用拍產品宣傳吧,相信除左龍友要對焦影model之外,都應該無咩街客會用, 我自己都係用 ...

samsung同好揮手, 除左內置功能同美圖秀秀外,JM仲有無app好推介? 有時真係一條龍執哂光暗色差,一程車搞哂

男爵府

goodnight 發表於 18-9-3 10:01
另外糾正樓主一點, 依家數碼相機中高階既有2000萬像素,手機真係要追上都有一段距離,都仲有生存空間既,不過 ...

都係既,始終有一定生存空間,但呢個市場好似不斷萎縮緊咁, 我都好好奇旺角間萬城點支撐到落去,果度鋪租係先達旺區每個月都坐底幾十萬起跳,如果真係靠商用 / 傳媒記者買機,真係無咩可能撐得住

伯爵府

回覆樓主

不能
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

複式洋房

有新興的行業自然取代舊既行業架啦,時代係咁
不過講開又講,依家既柯達都無咩人識了,轉左生產攝影周邊既精品,依附左係智能電話推廣度e.g.上台 / 買手機送電子相架,相薄書仔etc.

同埋反而我覺得比智能手機殺得最傷既行業係傳統字典書同埋好易通就真,以前我都會買來讀書用,但依家用一個APPS / 上網GOOGLE就咩都有,呢個應該會快過比相機淘汰

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

專業既相機手機就真係唔得喇,不過普通既傻瓜機就真係可以取代佢喇

男爵府

我仲成日用架 始終個質感相機好好多 如果post fb可能唔覺 真係放大或者哂出黎就差好遠

大宅

暑假我執野都搵到部數碼相機,要用卡連落電腦入相果隻
部野得400萬像素但當時泥講係機皇,依家只可以當古董封塵或者真係比細路仔玩
咩原來而家samsung新機去到1200萬像咁勁?咁咪貴到飛起?
我上年買部asus印象中都係得果800萬像已經要成接近3000蚊

男爵府

cocobb312 發表於 18-9-3 10:39
暑假我執野都搵到部數碼相機,要用卡連落電腦入相果隻
部野得400萬像素但當時泥講係機皇,依家只可以當古董封 ...

睇你係咪上台定淨機咁買,如果淨機就真係起碼7000。如果上台既話你上家庭PLAN多上多平,應該連哂回贈同禮物維返皮就6千幾左右啦

男爵府

2024年龍年勳章

靚apple 發表於 18-9-3 10:43
睇你係咪上台定淨機咁買,如果淨機就真係起碼7000。如果上台既話你上家庭PLAN多上多平,應該連哂回贈同禮物 ...

咩台?部新機講緊淨機價都成7700, 以前我係3出samsung S2除非用佢10GB 4G PLAN,唔係都無可能平到1000蚊,係咪呃人定係魔鬼在細節?

男爵府

catzmll 發表於 18-9-3 10:54
咩台?部新機講緊淨機價都成7700, 以前我係3出samsung S2除非用佢10GB 4G PLAN,唔係都無可能平到1000蚊,係 ...

我本身自己係smartone客收到佢sms廣告無好認真咁逐項研究,因為我已經買左淨機,立下眼睇到佢個PLAN係每個月送一日任用外遊WIFI蛋,爆MON保養加一本相薄,應該都係比成日需要出埠公幹既人用

我都有聽過身邊同事講上3台應該會抵少少,但我無咩留意佢呢期做緊咩優惠,所以無從比較

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

平時普通影下相食物果D都係手機多...
旅行多相就會用番相機

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至