自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

除左肥媽食魚生果個節目上新聞之外,TBB呢排都好力谷大灣區,差唔多早午晚都有hardselll如走進大灣區,細看大灣區,潮玩高鐵
好好奇想問下其實內地唔係自己都內需減低好多人爭緊工做咩? 佢地仲有空間同資源請香港人咩?

仲有而家港人返內地做野仲係咪好受尊重同吃香? (因為我見到另一位JM開鋪插內地同事要求公司放假)

以我所知官員之中林鄭較為誠實,佢個仔真係任職小米係大灣區返工唔係做美林高盛,唔似楊局長咁選左最方便的辦法
有無JM/ 個C6公司話要派人上去做開荒牛或者學校要求仔女北上實習計學分?

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實學生要番內地實習交流一直存在,只不過依排無記不斷出節目吹奏大灣區先特別覺眼姐,有時我覺得政府做緊的事情係好反智,當佢地講的野完全無公信力的時侯,基本上再宣傳mud野都只會有反效果令人反感!
再加上楊X雄近日的出位言論就更加死多幾錢重

大宅

IVE有一科商科必修科細科係中國關係及商務咁上下的名, 係會要學生科水$3000大元左右去廣東省交流團食一些好難食的重油鹽餐之後返香港寫份2000字薯仔文報告
當然正經野都有例牌就係參觀一d細既證券行,港資SME工廠,去銀行聽talk同埋同當地學院學生交流,sit堂等等....
點解我會知? 因為大時大節食飯成日聽班後輩講唔少 佢地覺得內地玩就幾過癮但工作環境就有所保留,因為始終大家做野方式同文化有差異

別墅

回覆 heyou 的帖子

咁搞笑? 實習幾多日? 3000蚊一個人頭

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

上去做野兼結婚定居就有,搬頭家上去就無。尊重,大家都系做嘢,互相尊重啦。

別墅

momo06 發表於 18-10-9 14:03
上去做野兼結婚定居就有,搬頭家上去就無。尊重,大家都系做嘢,互相尊重啦。
...

純粹好奇一問, 係咪上得去既香港人多數都係做主任 / 掃把以上職位?
JM有無識人真係後生仔大學畢業走上去由低做起打併?

珍珠宮

我諗睇埋貿易戰會好啲

TBB有套8點播既新聞透視明明探討緊港資工廠面對貿易戰快將倒閉
轉頭10點半又播肥媽唱好大灣區

我諗就算有心上去發展
都要望清楚形勢先

別墅

yurijm 發表於 18-10-9 14:06
我諗睇埋貿易戰會好啲

TBB有套8點播既新聞透視明明探討緊港資工廠面對貿易戰快將倒閉

係呀我覺得幾好笑, 好似精神分裂咁都唔知咩先係真, 如果真係有機遇的話應該好多職位空缺同好多職業博覽?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Angelmme 發表於 18-10-9 13:41
除左肥媽食魚生果個節目上新聞之外,TBB呢排都好力谷大灣區,差唔多早午晚都有hardselll如走進大灣區,細看大 ...

返大陸,30年前已經有人做緊啦

大宅

good_pig 發表於 18-10-9 14:12
返大陸,30年前已經有人做緊啦

係架80年代根本香港人都一直走上去,只係而家叫做多左基建交通方便左統稱大灣區姐,不過政府過份宣傳搞到好心做壞事令人更加有戒心

男爵府

heyou 發表於 18-10-9 13:55
IVE有一科商科必修科細科係中國關係及商務咁上下的名, 係會要學生科水$3000大元左右去廣東省交流團食一些好 ...

學生返內地實習無可避免,始終商業社會大部分供應商都係來自中國,即使唔長駐內地office如果要見客/買辦點都要上去
除非真係留係香港做前線 / 零售業, 唔係文職或者金融真係無得避

不過唔可以話佢地洗腦lo,只可以話比完資訊你交返比學生自行決定.Btw, 三千去大陸都幾掠水,好多參觀都係免費開支都係用於食住,分分鐘教育團仲有折不愧係學店

水晶宮

Angelmme 發表於 18-10-9 13:41
除左肥媽食魚生果個節目上新聞之外,TBB呢排都好力谷大灣區,差唔多早午晚都有hardselll如走進大灣區,細看大 ...

一個表弟係深圳嘅香港公司做會計師,另一個表弟係香港讀國際學校跟住去美國讀完大學就去咗深圳做野,做咩電競咩大數據嗰啲,話有人投資比佢地幾個後生仔做。
其實有本事先有人請,冇本事什麼灣區都冇用。
再本事啲去紐約灣區發展都仲得。

大宅

回覆 靚apple 的帖子

5天團嚟架......詳細情況我都唔太清楚,不過我大伯都算係較少數開明的家長,佢即使唔鍾意大陸但都好放手,由得班細既自己放假返大陸dup骨按摩同飲喜茶(未成年),佢地叫做識得打電話返屋企同whatsapp就由得佢係出面過夜, 可能我份人較為保守,因為比著我就實做唔到

別墅

heyou 發表於 18-10-9 14:33
回覆 靚apple 的帖子

5天團嚟架......詳細情況我都唔太清楚,不過我大伯都算係較少數開明的家長,佢即使唔鍾 ...

哇咁都真係好開明! 比我都無可能放手比未成年的在學後生仔唔返屋企過夜, 即使你話讀到上大學同班朋友上大陸我都覺得起碼要每日報告行蹤先安全? 話曬中國地大脈博, 仲有好多年前我睇過套電影好有陰影, 叫做<<盲山>>: 講人口販賣無啦啦大學生去城市旅行比人綁走左之後賣比山區農民做老婆,諗起都驚

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

Angelmme 發表於 18-10-9 14:06
純粹好奇一問, 係咪上得去既香港人多數都係做主任 / 掃把以上職位?
JM有無識人真係後生仔大學畢業走上去由 ...

無。多數系睇啱上去揾多D,生活質素可以好D。香港人北上又好,大6人南下都好,都系邊有有着數就去邊。

大宅

Angelmme 發表於 18-10-9 14:38
哇咁都真係好開明! 比我都無可能放手比未成年的在學後生仔唔返屋企過夜, 即使你話讀到上大學同班朋友上大 ...

樓主唔洗太擔心嘅一線沿海大城市治安無你想像中咁壞,不過後生仔去玩的話盡量唔好去得太偏僻同唔熟路出夜街咁
其實宜家人人都智能電話一機在手,有咩事打電話wtsapp求助都好方便的

別墅

回覆 yying829 的帖子

係街有事點用whatsapp? 仲有偏遠地區都未必有訊號求救,電影中的山區真係叫天不應叫地不聞的鬼域

大宅

Angelmme 發表於 18-10-9 15:03

係街有事點用whatsapp? 仲有偏遠地區都未必有訊號求救,電影中的山區真係叫天不應叫 ...

下?樓主你生活係平衡時空?宜家唔洗轉sim卡插同痴酒店wifi喇喎....好多都有三地共享數據任意切換,係學生哥先會去鴨記買電話卡去旅行(當然男人唔見得光有小三都會去個度出太空卡)

別墅

恕我孤陋寡聞,即係依家唔洗一卡兩號係就可以香港開通數據漫遊服務? 咁條數咪好溶成千銀一個月如果係公幹人士? 仲有其實內地除左酒店之外多唔多wifi熱點? thz

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

heyou 發表於 18-10-9 14:16
係架80年代根本香港人都一直走上去,只係而家叫做多左基建交通方便左統稱大灣區姐,不過政府過份宣傳搞到好 ...

有錢揾嘅地方,香港人自己識去架啦,駛介紹

首頁

尾頁

跳至