自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說早排和個仔幼稚園的幾個同學約番出來玩,大家傾起番幼稚園的生活,幾人講開某一個風頭躉的小朋友x時,都發現大家的小朋友都有俾x蝦的經驗。那位x在大人和老師面前好乖又可愛,人人都喜歡自己小朋友和他玩,原來佢私底下經常向其他小朋友索取玩具,不給的就[叫其他同學唔好同你玩],有啲小朋友就因為驚所以在家拿玩具回校送給他,或騙[你借俾我玩一兩日然後還俾你]然後就話唔見左唔還,又或[你送你的xx俾我,我過兩日再送番另一款的xx俾你],然後回番件舊款或爛的給人。惟一相同的是他每次都要求其他同學不可以告訴大人或老師聽,否則又係[叫其他小朋友唔同你玩]。

大宅

回覆樓主:

我同我個仔之後傾開時,佢好淡然咁話:[係呀,佢係咁㗎!佢都呃過我呀!]然後佢就講佢點俾人呃,然後點經老師追番件玩具,我好訝異地問佢,x有無真係叫其他同學仔唔同佢玩?有無再逼你俾玩具佢?佢話:咁佢唔同我玩,我咪搵a玩囉,a又係唔會聽x講既,再唔係我咪搵d女同學一齊玩囉。 我問佢,咁你會唔會唔開心呀,我記得你以前同x好好朋友的喎,佢就話:佢呃過我,我覺得佢唔係一個好朋友,我同其他人做好朋友。
我聽完佢講,真係有啲自豪佢咁細個已識得咁諗 好多大過佢既,都未必識咁擇友。

珍珠宮

叻仔

話是話,X咁細個已經周圍呃人同威脅人,好恐怖,屋企會突然出左新玩具喎,佢父母點解會發現吾到架?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

海仔媽 發表於 18-10-17 10:46
我同我個仔之後傾開時,佢好淡然咁話:[係呀,佢係咁㗎!佢都呃過我呀!]然後佢就講佢點俾人呃,然後點經 ...

佢好聰明,EQ好高,懂得自己分析問題、解決問題,執行力強,情緒也沒有因此受負面影響。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

好醒喎!kg咁細已經識處理與人相處問題 好多仲矇盛盛, 唔知點應對! 好怕事! 我仔就係咁!
放下自在

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

叻仔!

公爵府

回覆樓主:

依d情況到現今工作環境都有 ,仔好eq

wcpcelia    發表於 18-10-17 14:32

大宅

叻仔

大宅

回覆樓主:

好叻仔 不過都係你地大人教得好

男爵府

大宅

Chickentailbun 發表於 18-10-17 11:21
好叻仔 不過都係你地大人教得好

其實無特別教,只係有時見到報紙上有啲欺淩既新聞時有同佢講(因為佢太腍,又肥肥地,又蠢蠢地又耳仔軟,好驚佢小學高年班或中學會俾人蝦),講點解個受害者點解最終會咁樣時,有提過下,點知佢咁快已用到出來,都唔知應該話好定唔好
所以早少少同小朋友睇下報紙講下警訊,原來真係有效

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

海仔媽 發表於 18-10-17 11:31

其實無特別教,只係有時見到報紙上有啲欺淩既新聞時有同佢 ...

原來從少教導! 教得好!
放下自在

大宅

kavenzou 發表於 18-10-17 10:53
叻仔

話是話,X咁細個已經周圍呃人同威脅人,好恐怖,屋企會突然出左新玩具喎,佢父母點解會發現吾 ...

我估係佢好巧妙咁用左[送]呢個字,啲小朋友間不時有交換同送來送去,啲被蝦既小朋友俾家長問起時,都係話件玩具送左俾x,加上小朋友的表達能力唔好,同埋唔係個個家長都有留意小朋友有咩玩具,所以未必知。
其中有一個家長,都係見小朋友偷偷放爸爸啲貴價車入書包,再三問小朋友時先知個小朋友係學校講起自己車仔時話爸爸有架仲靚,然後x叫佢個仔俾佢,不過個家長當時都無為意,以為小朋友事件only,教左個仔拒絕x要求就算,無諗過咁多人都有。

大宅

tester5 發表於 18-10-17 10:57
佢好聰明,EQ好高,懂得自己分析問題、解決問題,執行力強,情緒也沒有因此受負面影響。

...

其實佢情緒有受影響㗎,我記得有一排,佢成日同我講x答應送野玩俾佢又無送,然後仲俾我鬧佢做乜成日要人送野俾佢,佢個時又唔識講,成日就只話人地答應佢既,但咁講親又俾我鬧,仲教訓佢唔可以貪心問人地攞野。諗番我都覺佢幾慘㗎。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

海仔媽 發表於 18-10-17 11:53
其實佢情緒有受影響㗎,我記得有一排,佢成日同我講x答應送野玩俾佢又無送,然後仲俾我鬧佢做乜成日要人送 ...

起碼佢overcome到,不受事件影響對其他人失去信心,現在社交能力正常。

珍珠宮

回覆樓主

樓主你個仔幾歲啊?咁細個識得擇友好叻仔又eq高

複式洋房

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

你教得好好呀!好叻仔

大宅

老翻太太 發表於 18-10-17 13:11
樓主你個仔幾歲啊?咁細個識得擇友好叻仔又eq高

小一,佢講就識擇友,實際上朋友曳好多時就跟住一齊作反,今次可能事關佢啲玩具先咁清醒

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

阿仔好叻仔

首頁

尾頁

跳至