自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無小朋友打完流感疫苗會發燒接近39度咁㗎?我女7/11中午打完針,六七點開始發燒都38以上,食完退燒退d過4個鐘就又升高返,8號夜晚量體溫39度,正常反應?

update 9/11凌晨4點:8號當晚已燒到40度,送左去仁濟,醫生好敷衍好不耐煩話正常好嫌棄咁話完全可以係屋企食退燒,宜家急診要留院觀察,仲係不斷燒至40.4度,好擔心,因見到網上話流感疫苗唔會超過40度,好大機會係其他原因,有無媽媽有同樣經歷?好後悔打流感針令女咁辛苦(emoji)

update 9/11 早11點半,雖然都係40.4高燒同食藥退燒之間徘徊,但多謝大家祝福同關心,朝早巡房醫生俾驗鼻水驗流感(emoji)

update 9/11 晚11點半 鼻水報告暫時出左流感報告,非甲型非乙型流感,但夜晚十點半小朋友話左耳痛,醫生話有耳屎望唔到,可能係中耳炎,要用滴劑軟化左耳屎先可以望清楚,但要先食抗生素以防萬一,已經停唔到自己㗎眼淚,幾時先會好返。。。如果再揀一次一定唔會打呢隻疫苗。。。

tansyneko    發表於 18-11-9 14:33

侯爵府

畀面勳章

我兩個小朋友打完都冇燒,你小朋友第一次打?祝早日康復

水晶宮

michelle_zier 發表於 18-11-9 04:35
有無小朋友打完流感疫苗會發燒接近39度咁㗎?我女7/11中午打完針,六七點開始發燒都38以上,食完退燒退d過4 ...

我囝由幼稚園到宜家中學都係年年打,打完後完全冇反應,姑娘講 有啲人嘅反應會有微燒,但都會好快退,可能人人反應唔同

祝囡囡早日康復

子爵府

o_____o 發表於 18-11-9 04:55
我兩個小朋友打完都冇燒,你小朋友第一次打?祝早日康復

我囡打完當晚就發燒,我比了葯佢食,但不是高燒,38度左右,睡了一晚,再替佢請了病假,食了2次葯便退燒了。
希望你小朋友快些無事

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

以前有冇打過?我女年年都有打,有時有燒,有時冇燒,發燒最高38.x,冇吃退燒藥,通常一兩日自行退燒

別墅

回覆樓主:

你情況似打完針,咁啱又中流感,流感係會一直高燒,醫院有無流感測試?

大宅

2018復活節勳章

michelle_zier 發表於 18-11-9 04:35
有無小朋友打完流感疫苗會發燒接近39度咁㗎?我女7/11中午打完針,六七點開始發燒都38以上,食完退燒退d過4 ...

你高燒,有可能係本身一兩日前野到感冒而未發出來,剛好又撞啱打流感針,所以錯覺係流感針搞到發高燒

大宅

2018復活節勳章

Maggie28 發表於 18-11-9 06:50
你情況似打完針,咁啱又中流感,流感係會一直高燒,醫院有無流感測試?

...

無錯,我都係咁唸

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我女,星期一打完唔夠一個鐘就發高燒同勁嘔⋯⋯燒足兩日高燒就好返,救命,去打針而已,不是去打毒針呀?!明年一定唔打,太大反應啦!但是家姐弟弟又完全無反應啊!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

其實打疫苗,等同身體"演習"一次有某d"種"嘅流感入侵

而疫苗中嘅"種",係經過一d處理,加d防腐劑,刺激免疫反應嘅物質
理論上會減弱反應,但又要足夠令身體記住佢地

但身體反應人人唔同... 樓主女女應該同疫苗中菌種打緊杖,平時一次打一隻,但打疫苗就一次有3-4隻"種",出現較嚴重反應時,真係會辛苦過流感中招..

相信要燒3幾日....

祝早日康復

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

比多句,我女真是沒有病,醫生說只是打針後反應,她比較大而已!退燒後真是完全無嘢,放心啦,兩日到啦!

珍珠宮

我全家都發高燒,所以打過一次就冇再打。

珍珠宮

唔知點解出唔到圖

https://www.chp.gov.hk/tc/features/100764.html

用戶要求終止服務

試諗下,打左流感針只係減滅的病毒,已經咁高燒。如果真係中流感....

我仔之前從冇打,一中流感燒左10日4x度,係10日,以為個次就...

所以,好彩你打左,呢個女下年無可能唔打。

祝早日康復,平安

公爵府

好媽媽勳章

我全家都無咩反應,係眼訓啲、會唔會本身野到菌咁岩又打針發曬出黎?

伯爵府

想生BB熱投

仁濟係咁⋯ 你上瑪嘉烈啦
I am Agent P

珍珠宮

小曳人 發表於 18-11-9 07:11
其實打疫苗,等同身體"演習"一次有某d"種"嘅流感入侵

而疫苗中嘅"種",係經過一d處理,加d防腐劑,刺激免 ...

你未見過真染上流感嘅例子燒足十日八日退唔落嚟 兼呆滯開始眼仔都唔肯張開話見光就痛......父母喊到眼腫

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我家族不同年齡層,80+, 60+, 30+, 1歳幾,個個打完都病二、 三星期。 80+ 仲發咗d瘀血係面同手脚,那片皮膚仲好似晒傷咗咁,睇見心痛。

子爵府

係咪第一次打?

複式洋房

KWBN 發表於 18-11-9 06:33
以前有冇打過?我女年年都有打,有時有燒,有時冇燒,發燒最高38.x,冇吃退燒藥,通常一兩日自行退燒 ...

係,第一年打,下個月第二針都唔知打唔打。。。

首頁

尾頁

跳至