夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩個人結婚,由情侶關係到夫妻關係,呢種改變原來唔係人人都經得起
我同老公結咗婚十幾年,有時都會諗,愛情呢様嘢真係可以long last 咩
每日我有我自己生活,我平日有用小朋友返學時間去學嘢,約朋友,做義工
但時間表內從冇影響過照顧小朋友,做家務,跟功課,屋企事無大小一腳踢
佢有佢大條道理,總之返工辛苦,返屋企係大爺
我唔期望佢幫手,但至少晤好吓吓要我跟手尾吖,食完飯就坐埋一邊,可以放碗湯麵響茶機就去訓,個女又細,整到四周圍又係我做,佢時間表永遠只有佢自己知,我同D細路永遠要就佢!

大宅

happy_cow 發表於 18-11-28 01:09
兩個人結婚,由情侶關係到夫妻關係,呢種改變原來唔係人人都經得起
我同老公結咗婚十幾年,有時都會諗,愛 ...

有時一出聲我就係衰人,依家嘅我可能真係唔識溫柔,現實D,屋企咩都唔洗我做,我點溫柔都得!
婚姻,其實都要敵過好多因素,至可以永久

大宅

happy_cow 發表於 18-11-28 01:18

有時一出聲我就係衰人,依家嘅我可能真係唔識溫柔,現實 ...

明白過來人做家庭主婦就是咁冇地位?一個字忍吾係可以點小孩又細!我都忍受到2个仔成年先掉了件垃圾。

大宅

stella^^ 發表於 18-11-28 02:08
明白過來人做家庭主婦就是咁冇地位?一個字忍吾係可以點小孩又細!我都忍受到2个仔成年先掉了件垃圾。
...

佢可以唔負責任到幾時鍾意做乜就做乜,去邊就去邊;40歲人都唔化,朋友親過老婆同D仔女。仔女試過病咗入院,叫佢返屋企望住跟吓功課,佢堅持約咗朋友食飯;仔女考試,佢就約咗朋友旅行,一句一早約好。

大宅

回覆樓主:

其實我都可以唔理,請個工人,叫埋四個老人家幫手;但我哋係成年人,要為小朋友負責,要教養,而且非單純俾飯佢食,湊大就算。返屋企鬧完呢個果個,扮大爺,飯要小朋友去裝,嘢飲要人攞,食完就走人,D衫放地下,通通叫小朋友去做,我忍晤住開口,話我分途小朋友,想ignore佢,湊小朋友、教功課雖然話唔辛苦就假,但另一半唔體諒自己,日日扮大爺,我真係好難受。

大宅

happy_cow 發表於 18-11-28 02:27
其實我都可以唔理,請個工人,叫埋四個老人家幫手;但我哋係成年人,要為小朋友負責,要教養,而且非單純俾 ...

唉!請工人可以麻煩四大長老就無謂之?男人算把啦?有家用比就扮大爺如果可以既就請个姐姐幫手啦?洗乜同佢慳死佬!

子爵府

有時一出聲我就係衰人,依家嘅我可能真係唔識溫柔,現實 ...

出聲,都要有技巧嘅。出聲對方就做,有無咁理想?
拍拖同結婚係兩回事
拍拖出街去邊都得,嗰時佢亂放嘢在佢自己家,唔影響你,自然無咁多磨擦啦
結婚係互掀真面目
所以要磨合
要方法,要技巧
一定唔會咁順利啦!
宿友一齊住都難,何況全天候一齊仲要一齊養小孩?
老實講,你睇佢唔順眼,佢亦唔見得睇你順眼。要解決定要越行越遠,睇自己態度囉!好多婚姻過唔到幾年,但捱過後有啲又過到十年廿年三十年。呢啲嘢係努力得到,睇吓邊個行出一步先囉,我個人意見

大宅

其實我都可以唔理,請個工人,叫埋四個老人家幫手;但我哋係成年人,要為小朋友負責,要教養,而且非單純俾 ...

咁老公係屬於懶惰型喎

子爵府

原來你可請工人仲有四大長老,都仲攬上身自己搞哂,咁佢若由細俾人服侍慣,佢夠覺得你自己攞嚟忙攞嚟煩。睇嚟你兩個好唔一致,大纜兩邊各有各扯

大宅

回覆樓主:

以前有工人,佢又話agent費貴,又話人工貴,工人乜乜乜,工人走咗,諗住自己做啦,又乜乜乜,神又佢鬼又佢
如果因為我技巧唔好「睇我唔順眼」,咁D仔女呢?叫多句爸爸佢都叫佢哋收聲!久而久之,冇人再想講嘢!
如果你一個女人仔,抱住個幾個月大bb發燒入院,打俾佢佢話打梗麻雀,問佢可唔可以幫手,佢話約果時冇打算阿仔要入院,求其打電話叫老爺黎幫手(我感激老爺立即黎嘅),果一刻我係語氣唔好,正常人點好落去?
問佢分開好唔好,次次兩行眼淚叫我體諒佢壓力好大,好得一兩日,又變番果個佢。
知道佢要面,身邊一個朋友唔夠膽呻,但我都有感想㗎

大宅

佢可以試過盡到朋友打黎話買唔到片,佢揸車走幾區幫人搵,仲車埋去屋企樓下
果日原本帶小朋友去公園,結果我哋屈咗響車一個晏畫,公園去唔成!
一日一日積落黎,關係慢慢咁變

男爵府

回覆樓主:

小朋友有無用心去對佢,佢係會知,到d細路大時你c6就唔好問仔女點解無咁親,因為係相對的

大宅

絕對同意,亦知你辛苦,咁辛苦點可能有時佢溫柔吖

侯爵府

happy_cow 發表於 18-11-28 01:09
我同老公結咗婚十幾年,有時都會諗,愛 ...

你睇我好 我睇你好.我想做 ftm全心全意照顧小朋友 佢話一起瞓街, 咁又邊個慘點? 有錢有選擇 記住 女人一定要有錢 可以無男人 無錢 連男人都睇你唔起 家婆更加唔洗講 有錢 講句野都大聲d 有樓 你睇下仔女孝順你嗎 唔孝順就捐哂出去

子爵府

完全明白
男人就是這樣的生物

大宅

嫁俾佢時,佢環境冇咁好,難聽D真係幾難過,但激發咗佢努力!
到依家叫做生活得唔錯,佢成個人變曬,不可一世到同親戚食飯時,因為個仔扭計唔食某D嘢,佢惡到叫個仔去食屎,我開聲叫佢做老豆咪太過份,點知佢阿爸阿媽兄弟姊妹齊齊話我好響老公教仔時出聲,話就算做老豆幾錯,都係老豆要聽話,你一言我一語,話阿仔激爸爸,搞到阿仔兩行眼淚(10歲啦 ),做阿媽嘅感覺保護唔到佢,勁難受!

大宅

回覆樓主:

絕對明白樓主感受,我個隻c6都係咁,以為返工大晒,返到屋企就指揮我做野,叫佢幫手洗碗係度ee哦哦,(個時要教小朋友做功課),咁都要俾說話我聽,我都忍左佢好耐,有時真係寧願佢唔好返黎,返去佢媽度住(佢係媽寶),眼中只有佢媽&家姐,成日鬧我同啲仔,
真係想問一句,全職媽媽真係咁卑微咩?

大宅

絕對明白嘅,全職媽媽,我哋唔互相支持,有邊個支持我哋!
好多人話咩女人灘大板問男人攞錢咩咩咩.....我有D懷疑呢句說話,其實咩階層嘅男人都應該因為個老婆唔洗返工而自豪至真,面子嘛!窮有窮當家,富貴有富貴當家,至少自己養得起成頭家,幾型!我以前一直有自己生意,呢幾年因為D小朋友至結束,全心湊小朋友,根本冇需要咩睇佢面色攤大手板!咁大犧牲,全心響屋企煮飯湊仔,唔通男人你一D都唔可以理解我感受。

大宅

chanlouisa 發表於 18-11-28 22:56
絕對明白樓主感受,我個隻c6都係咁,以為返工大晒,返到屋企就指揮我做野,叫佢幫手洗碗係度ee哦哦,(個時 ...

全職媽一D都唔卑微,我依家至真正體會阿媽對頭家嘅愛,可以有幾大!

男爵府

熱血金章

每一個媽媽都是最偉大的,試問有邊一個可以全天候24小時on call去照顧家庭、家人和小朋友呢?全論現實遇到乜嘢挑戰,各位媽咪要努力加油啊!

首頁

尾頁

跳至