想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

結婚3年半,一直抱著順其自然態度去造人。由細到大身子較虛,怕凍易病,但冇過大病和長期病患。頭3年造人期間,中醫、排卵紙都試過,冇成功,但過程唔算積極。
到今年年中開始,的起心肝睇西醫,證實患有卵巢多囊症,本身唔肥,但的確有個大肚腩,易生暗瘡,經期亦唔穩定,平均30-45日,但試過一兩次5x days。醫生建議用排卵藥,第一cycle , 食左5 日排卵藥,份量唔多,照完排卵冇反應,再加重份量加食糖尿藥,再照,可惜今次卵子太大,老化了,仲因爲藥物副作用影響,有個血瘤,所以第一個cycle 失敗了。

到第二個cycle, 因為血瘤未清,所以要停用排卵藥,只食糖尿藥,亦開始做運動,平均一星期4-5次,每次30分鐘慢跑。今次排卵期間蛋清分泌好多,可以話係呢幾年最靚嘅一次,唔知係因為藥定運動嘅關係呢,但我冇check 邊日先係排卵,都係得閒先同c6 dodo ,唔算密,但今次竟然bingo!

Bingo 後唔敢相信,check 左3次驗孕棒,全部兩條線仲係深粗,診所抽血指數都好高,證實懷孕。第一次產檢,已check 到閃閃,醫生仲話bb 心跳幾快,約6週半,所有野都好似好好咁。兩星期後覆診,照肚時我望住個mon 見到7 wk 多d, 已知道出事,即刻問醫生係咪有問題,經過肚超同陰超檢查,都證實左bb 停左生長一星期和冇心跳了。

第二日已即刻入院食藥做人工流產,過程唔算太痛太辛苦,比m 痛痛少少,因我本身超怕痛,照陰超已覺痛到癲左,之前一直擔心,慶幸即晚已經排左一大舊組織,而家休息緊,下星期覆診,希望所有野可以清晒,唔駛刮宮。

一直表現得好冷靜,可能响度睇得多,亦聽得多,覺得咩事都可能發生,所以叫做有晒心理準備。當然真係發生响自己身上,會覺得好無奈,好氣餒,等左咁耐,終於有,仲要指數靚又快照到閃閃,期間冇痛冇流血流啡,咩流產跡象都冇,以為一切開始順利,點知係突然咁樣。呢幾日都有喊過一兩次,亦不斷諗停胎果幾日自己究竟做過d 咩食過d咩,有自責過,因為確實有食過d 涼性食物,但真係好少好少,亦因工作關係,情緒有兩下激動左,而咁啱果幾日又轉天,不斷打乞痴,身體弱左,有些微感冒...

但自責都冇用,已經係事實,唯有正面d諗,經過呢次,至少知道原來我係可以懷孕,今次可能只係唔好彩,唔關自己事,早d 知道有事,好過遲d 先知。雖然流產只係短短幾日嘅事,但我已經收拾好心情,會好好努力準備下一次。亦想响度同其他姊妹講加油,其實我响呢度睇左一段時間,知道呢度有好多同路人,心情嘅起伏大家都會明白,尤其見到身邊嘅朋友個個都好順利,同時間一齊準備嘅朋友,有d 第二胎都生了,但自己仲原地踏步。不過我仍然相信,總有一日大家都會等到自己嘅BB 黎度呢個世界上!加油💪💪💪

大宅

加油呀, bb好快返來

大宅

睇到我眼濕濕,加油呀,BB好快翻來你身邊

別墅

190702 發表於 18-11-29 11:06
結婚3年半,一直抱著順其自然態度去造人。由細到大身子較虛,怕凍易病,但冇過大病和長期病患。頭3年造人期 ...

加油,養好身體再黎過

大宅

MommyPanel勳章 Poo得好勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

好好休息, 為BB返黎作好準備! 加油!

複式洋房

養好身體再努力,加油呀!

大宅

加油,樓主!
養好身子,再試

別墅

我明白備孕條路好漫長, 每個月就等派彩, 而每個月落空果種感覺實在好唔開心! 你繼續積極樂觀心態去備孕啦, 繼續做運動, 睇中醫調理, 我地大家都要加油! 我每次都安慰自己落空=比多D時間操fit自己身體, 以較好既狀態嚟迎接BB既來臨

別墅

回覆 Sikimy 的帖子

多謝,我都相信bb 會好快再黎!

別墅

irismomopig 發表於 18-11-29 13:13
睇到我眼濕濕,加油呀,BB好快翻來你身邊

多謝!我打完篇野自己都有少少眼濕濕,但發生左都補求唔到,唯有積極面對

別墅

金菇子 發表於 18-11-29 16:25
我明白備孕條路好漫長, 每個月就等派彩, 而每個月落空果種感覺實在好唔開心! 你繼續積極樂觀心態去備孕啦, ...

我都係咁諗!希望有一日我地一齊會成功過版

大宅

回覆樓主:

你好堅強
祝福你,一定好快就做媽咪喇

複式洋房

加油!

禁止訪問

複式洋房

190702 發表於 18-11-29 11:06
結婚3年半,一直抱著順其自然態度去造人。由細到大身子較虛,怕凍易病,但冇過大病和長期病患。頭3年造人期 ...

加油呀!

複式洋房

加油

男爵府

想生BB熱投

既然你可以有靚指數懷孕,咁就應該好快有下次!加油呀!!保重身體,食好啲,飲暖水,同埋飲吓湯水

別墅

Bella1121 發表於 18-11-29 23:54
既然你可以有靚指數懷孕,咁就應該好快有下次!加油呀!!保重身體,食好啲,飲暖水,同埋飲吓湯水 ...

多謝你嘅安慰說話,我會好好坐好小月,之後再努力過

禁止訪問

男爵府

我又係多囊,化學、空心胎,5wk自然流都試過曬,今次又係綠d 加深得快,wk5己經好深粗以為有機,點知6wk 去照得個囊無胎芽無心跳,好心灰。
多囊係好易小產,大家唯有繼續努力啦!

首頁

尾頁

跳至