夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚4個月.. 婚前婚後都曾因為嘈交 老公離家出走返佢阿媽度不下10次 少至3日 多至2星期
最近又因佢媽的事而嘈交並離家出走..
我受不了 想離婚 上網搵過資料但吾係好明.. 可以指教下嗎
是否一定要分居1年?要點證明?
要寫咩原因?佢阿媽?
收費如何?

子爵府

畀面勳章

結婚一年後才可以提出離婚呈請

男爵府

回覆樓主:

因乜事成日嘈交,不如冷靜過後好好同c6傾吓,新婚總有磨合期唔好下下離家出走,除非已經完全無愛或者有大錯唔係唔好一時意氣

大宅

waterbbb 發表於 18-12-4 12:53
結婚4個月.. 婚前婚後都曾因為嘈交 老公離家出走返佢阿媽度不下10次 少至3日 多至2星期
最近又因佢媽的事而 ...

婚前已經成日嘈交及離開出走,你哋仲結婚? 係咪有咗呀?
一路唔正面解決問題選擇逃避解決唔到,等你C6返嚟搵日心平氣和坐底傾下,有需要搵下社福機幫忙,結婚未夠1年係唔可以離婚的,趁呢段時間傾下可能有轉機

禁止訪問

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

4個月已經咁,其實簽紙前係點?
問律c喇,未夠1年就咁搞應該唔得,你可以等2年做分居,2年夠期簽紙離,不過未夠1年ge時間計唔計落分居個2年,定1年後計2年就問律c喇

子爵府

畀面勳章

回覆 12162003 的帖子

無論雙方同意(共同申請書)或者單方面(離婚呈請書)提出離婚,填完後親自送交家事法庭登記處,地址為香港灣仔港灣道12號灣仔政府大樓閣樓二。政府有關網頁都有講,你上網睇一睇邊份form啱你嘅情況再填。。 https://www.judiciary.hk/zh/court_services_facilities/fcf.html

禁止訪問

大宅

Jm 呢種男人郁d 就走左、返媽度
你要愛自己

大宅

12162003 發表於 18-12-4 15:07
我也想知道離婚程序?我們已分居了,之後要怎樣申請?謝謝

你結婚咁短時間,要有好充份既理由先可以申請離婚,如通姦、家暴、不合理行為等等,就可以申請婚姻無效。

珍珠宮

開心吸收勳章

乜妳老公成個小朋友咁嘅?妳真係覺得一個咁嘅男人可以托附終身?

其實妳一嚟都已經想離婚而唔係諗下點改善,即係妳本身都唔係太愛佢,而且覺得有啲後悔嫁咗俾佢添,對嗎?

如果唔太複雜嘅方法就係大家雙方協議離婚,趁而家未有小朋友就唔好拖拖拉拉了!一係大家一齊去改善,否則早離早著!

百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

我地吾係有bb而結婚 而家亦未有小朋友..
我地都各有自己工作 經濟上無負擔..

人生不如意事 十常八九 所以我吾介意我地睇法做法不同 更吾介意會嘈交.. 只要傾好如何處理嘈交後嘅生氣
婚前 我地都會嘈 佢有時會氹 有時吾會.. 不過credit to him 佢係對我好好 日常生活上亦好照顧我 我地之間亦吾係有第三者

大宅

我地工作係繁忙且少時間一齊.. 但亙相都有努力去就時間相處

問題.. 佢尤其於嘈交時係特別自私同計較 說話亦特別難聽
我明白嘈交好容易衝口而出 但有啲太計較嘅說話 係如何動怒 都吾應該講

問題.. 佢媽.. 佢家庭..
結婚前 我地於佢家庭聚會宣布結婚日期 某長輩可以話我地點解擇日子要遷就我父母出生月份(擇日吾係就我地同雙方父母?)跟住該長輩就話該日係佢農曆生日 同埋佢地買左機票去外地吾可以返黎 叫我地改婚期..
而佢媽竟然話好 叫我地問下啲已經book左嘅場地 而其實 我都有長輩已經買左機票專程響外地返黎飲.. 佢媽隔幾日又真係再問我地改吾改到期!!

大宅

其實 我地已經book 哂場地 律師 攝影化妝.. 當時我同老公講 如果咁而改期 就取消.. 佢係堅持左無改
最後當日 我地就對住個電話mon 咁斟茶比該長輩..
我當時其實已經覺得該長輩 佢阿媽 好吾識尊重我父母
之後該長輩響外地返黎 佢媽叫左我地同佢飲茶 諗住斟茶比返該長輩.. 但又要神秘咁吾同人地講 人地吾知情 咪次次都無叫埋個老公黎飲茶
結果佢媽個個星期都約飲茶 我地其實已經好少假期 仲要好少一齊放假.. 但就個個星期都無辦法下靚出席 但又達成吾到佢媽想要嘅果效!最後我地都無理 照斟住比女長輩先.. 但佢媽同家姐塊面黑到咩咁!!

大宅

另外 佢爸已離世.. 佢媽有工作 好多朋友 經常去旅行 甚識做人(表面個種)咁我明白佢會特別掛住個仔.. 我亦會時常提老公打電話或放假搵佢媽食飯
佢媽仲好似少女談戀愛.. 節日一定要全家人 一整天出去玩同食飯.. 連中秋聖誕都要正日 由早到晚.. 要睇紅葉 老公就港九新界做司機咁車去睇 去到發現係要行上山 吾係一落車就有 就連車都吾落 叫我即刻要諗到改去咩地方.. 夜晚食完飯仲要睇燈飾..
天呀 連我都無需求過要呢啲拍拖活動.. 我同老公係正日吾洗出街食啲又貴又吾抵嘅所謂套餐嘅人!
結婚初期 佢媽兩三日就打黎話屋企電器壞 電視熄吾到 屋企有老鼠 上吾到網(原來自己熄左個開關制)..

大宅

老公都會上去整.. 我明白呢啲係男人比較在行 但究竟.. 有無同時間壞得咁頻繁 就吾知!
佢媽對我 口係話好錫我 但透過當中語氣同過往相處 我當時心知佢只係錫個仔 個仔做任何事都正確 做錯亦一定有原因 一定只係一時大意 或有其他衰人令佢咁做(衰人你地都知道係邊個..)
我當然吾會奢望佢錫我多過佢個仔.. 但求平常相處就足夠!
天氣冷 我同老公講 叫佢提佢媽著衫 佢媽就話我好吾自己打比佢.. 節日 因返工而出席吾到大家庭聚會或要早走 一早已先同佢講 佢之後就話我早走無禮貌.. 咁.. 我都要搵食架!!

大宅

同老公傾過.. 佢就話佢媽好錫我!我話我知吾係 但吾介意 我只係吾想佢不停話佢媽錫我.. 佢可以用「不如讓下阿媽」黎代替 但佢話佢做吾到..
我地平時嘈交 老公已經離家出走返佢媽度幾次 返左去就電話msg都無.. 失蹤.. 離家日數亦愈來愈長..
今次亦因為佢媽而起.. 佢又走

大宅

其實 我好難受.. 我會有時好正常咁返到工工作到!我會有時失控咁喊一晚!我會有諗過自殺!我好辛苦 吾明白點解老公要離開個家.. 我角度:就算嘈死打死..都吾應該離開家門 失蹤!我同老公結婚後 已經係一個家!
但佢媽仲依舊覺得佢仔無錯!會話我 比說話我聽 認同佢個仔應該響佢度住..

我實在忍受吾到.. 亦吾想一輩子一個人在家在等待.. 循環不息..

大宅

wing1388 發表於 18-12-5 12:15
乜妳老公成個小朋友咁嘅?妳真係覺得一個咁嘅男人可以托附終身?

其實妳一嚟都已經想離婚而唔係諗下點改 ...

吾愛佢 吾會忍受到咁耐.. 我相信無女人接受到個老公可以一走再走 吾係一兩日 係去到兩星期 而只係結左婚4個月 但個次我都依舊過左去..

男爵府

waterbbb 發表於 18-12-5 19:11
吾愛佢 吾會忍受到咁耐.. 我相信無女人接受到個老公可以一走再走 吾係一兩日 係去到兩星期 而只係結左婚4 ...

其實你可唔可以記低佢唔返屋企既日子,拎去申請婚姻無效(以你所講,佢結咗婚都成日唔返屋企瞓,同無結無分別)試下問律師咁樣得唔得

首頁

尾頁

跳至