家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題, 我唔識得買股票亦唔想買股票(由於以往蝕得太多), 想知就咁銀行存款儲蓄好啲定買金粒好啲? 買金粒又有紙黃金同真係金粒咁買, 邊款好啲?唔想俾自己同老公洗哂啲錢..

公爵府

我唔會買金粒, 如果唔買股票就只得定期選擇, 利息少D.
規定自己每個月一定要儲的數, 開零存整付, 有大畢的就做定期.

男爵府

如果只有定期及金粒揀,我揀定期,保本又有息

大宅

請問唔買金粒原因係咪因為個價值浮動?另外我又有聽人講話齋儲錢係會貶值的, 有咩又係保值又無風險?

大宅

畀面勳章

helolex 發表於 18-12-27 13:18
請問唔買金粒原因係咪因為個價值浮動?另外我又有聽人講話齋儲錢係會貶值的, 有咩又係保值又無風險?
...

我覺得依家呢金價已經好貴, 買金又冇利息所以我唔會選擇……

大宅

helolex 發表於 18-12-27 12:02
如題, 我唔識得買股票亦唔想買股票(由於以往蝕得太多), 想知就咁銀行存款儲蓄好啲定買金粒好啲? 買金粒又有 ...

也可以考慮買一些保証派錢嘅保險公司儲蓄計劃。回報不是很高,但就保証年年派現金俾你。並唔係好似坊間一啲咁淨係派非保証紅利。

我選擇嘅係5年計劃,但就保証派到100歲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

helolex 發表於 18-12-27 13:18
...

不鼓勵買金粒,我有買,不過後悔。 冇息收、重要租保險箱放、而家賣又蝕
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

如題, 我唔識得買股票亦唔想買股票(由於以往蝕得太多), 想知就咁銀行存款儲蓄好啲定買金粒好啲? 買金粒又有 ...

我會選擇定期,零存整付
金冇息
你要去格價睇下邊間銀行高息啲

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好多 Agent 等緊你這樣什麼也不懂的水魚~

唔好懶,花些時間在這裡爬一下文,終身受用~

如有會員PM你介紹agent 或 agent sell 野,請立刻向版主舉報~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

硬要投資/要供野便月供股票吧~

幾十年後回報一定好過供什麼儲蓄保險/銀行的坤人產品,但切記不要以為自已是股神上身去炒股票,炒股10個散户9個半以上都要輸錢..........

大力理財篇 之 月供股票 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731508

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

steven1110 發表於 18-12-31 17:20
也可以考慮買一些保証派錢嘅保險公司儲蓄計劃。回報不是很高,但就保証年年派現金俾你。並唔係好似坊間一 ...
五年?嘩你買好多wor
請問邊間保險?宏x嗎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

JulieMay 發表於 18-12-31 23:13
五年?嘩你買好多wor
請問邊間保險?宏x嗎

不要傻啦~

供五年派到100歲, 除非這個世界是冇通貨膨脹的,你計一下40年後, 收到的錢,可能知夠坐幾次的士, 到80歲收到的錢,可能只夠食個早餐~

美孚新邨落成了50年 升值了210倍 即今天的兩20,000元,到50年後只有 100元 的購買力~

真係唔識計數的人才會覺得抵買,根本就是傻瓜先會落搭~

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

大力大力 發表於 18-12-31 22:35
溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

題外話,有人pm我sell美容用品,請問點可以舉報佢?
C'est La Vie

大宅

利息太低

有個項目有8%

大宅

JulieMay 發表於 18-12-31 23:13
五年?嘩你買好多wor
請問邊間保險?宏x嗎

月供4000蚊1個月,供5年就唔使再做。但就一直派籮。總共俾24萬到。但得返嚟嘅回報就唔止24萬咁樣籮。邊間就唔好講了。唔係又驚俾人封号。

大宅

大力大力 發表於 18-12-31 23:44

不要傻啦~

其實可以咁講,對於唔識得玩股票,又唔想買基金,又覺得銀行息口唔好嘅。呢個係一個唔錯嘅選擇。唔係計啲乜。我只係計我總共俾咗24萬,但我嘅回報已經高於呢個。到我六十幾嗰時,我都唔期望會買樓啦。但至少佢每年派俾我嘅錢應該幫補到我一大半。其實佢個計劃就好似年金咁,不過佢俾年金好咁解。

當然你哋本身已經身家雄厚嘅,梗係覺得佢搵笨加啦。其實我幾buy佢一個賣點加。因為我本身係用小朋友嘅名買。即係錢係派俾小朋友嘅。
就算有1日我已經唔喺度,小朋友一日有呢份保單喺身,只要有一刻佢係需要用呢一舊錢,就好似爸爸媽媽依然喺佢身邊,係對佢哋嘅一份支持同鼓勵。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

thekiller 發表於 18-12-31 23:46
題外話,有人pm我sell美容用品,請問點可以舉報佢?

版主們~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

steven1110 發表於 19-1-1 00:13
其實可以咁講,對於唔識得玩股票,又唔想買基金,又覺得銀行息口唔好嘅。呢個係一個唔錯嘅選擇。唔係計啲 ...

五年後每年派多少錢呢?

什麼年齡開始供?

大宅

大力大力 發表於 19-1-1 00:15

五年後每年派多少錢呢?

其實唔使等5年架。我呢個計劃係買單第2年就已經有保証現金俾返你。佢份單係有分保証同非保証部份。
我供4000蚊嘅。即第2年就即時有返萬二蚊保証嘅俾你。仲未計非保証部份嘅。大約都係1萬咁上下。呢啲我已經可以拎出嚟嘅。當然我唔用咪由得佢放喺度籮。

我自己就覺得幾好咁籮。可能有人覺得會係搵笨架。不過乜都唔識嘅,咪買下呢啲籮。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

steven1110 發表於 19-1-1 00:21
其實唔使等5年架。我呢個計劃係買單第2年就已經有保証現金俾返你。佢份單係有分保証同非保証部份。
我供40 ...

供24萬,total 拎返幾多保証?第2年萬2即是每個月回1千咁?回到幾多年

首頁

尾頁

跳至