懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

今天14w去見醫生
醫生好興奮同我講幫我約咗照結構
我之前都完全冇提過
真係好彩
因為我都木係大齡媽媽 冇惗過會有的照
還好未book私家
俾大家參考下~
(不係QE啦)

男爵府

君君vic 發表於 19-1-15 22:18
今天14w去見醫生
我之前都完全冇提過
你QE生點解要你去港島照嘅?
我14w時第一次見醫生都有俾埋期我照結構呀,我都係未高齡。不過我book咗照私家,政府期應該唔會去了

男爵府

君君vic 發表於 19-1-15 22:18
今天14w去見醫生
我之前都完全冇提過

無咩值得咁開心,當見下BB還可以。有兔唇都唔會講你知,我以前個同事就係咁既情況,醫院話外觀問題
我個陣醫院要我地出去私家照結構我都心諗有無攪錯,去私家照過覺得值得比錢去照,醫生係好認真睇埋啲血管動脈有無異常,啲骨數下岩唔岩數量。

男爵府

kaman0617 發表於 19-1-15 22:45
無咩值得咁開心,當見下BB還可以。有兔唇都唔會講你知,我以前個同事就係咁既情況,醫院話外觀問題 :zombi ...
都係嘅,講明唔check兔唇、連手指腳趾都唔會數,雖然呢啲問題唔影響BB健康,亦冇可能因為呢啲問題影響BB去留,但照得都希望知道BB身體狀況,有咩事都有個心理準備。所以負擔到都會揀去私家,我有政府期都唔想浪費時間走多轉....

JD930    發表於 19-1-16 10:39

男爵府

我都係贊育照
未照前老公叫我唔駛book 私家
照完政府後老公話你都係去埋私家照啦
因為贊育雖然有幫我睇係咪兔唇
但就無數手指腳趾
照緊咩又唔知
仲要我唔係醫生照,係姑娘照,其實佢只係影相,話如果有咩影唔夠,醫生覺得有需要影多d,再通知我返去

大宅

Viviluby 發表於 19-1-15 23:20
都係嘅,講明唔check兔唇、連手指腳趾都唔會數,雖然呢啲問題唔影響BB健康,亦冇可能因為呢啲問題影響BB去 ...

下星期先見醫生, 唔知會唔會比結構期我呢。
不過我都已經book左私家結構, 如果政府比我都會照去, 當見下BB

洋房

Viviluby 發表於 19-1-15 22:41
你QE生點解要你去港島照嘅?
我14w時第一次見醫生都有俾埋期我照結構呀,我都係未高齡。不過我book咗照私家 ...

QE都係去贊育先啊

男爵府

angelkk 發表於 19-1-15 23:31
下星期先見醫生, 唔知會唔會比結構期我呢。
不過我都已經book左私家結構, 如果政府比我都會照去, 當見下B ...
我仲未照,之前睇過post話連個mon都唔會俾你睇,只係個姑娘自己一路照一路mark就照完,有冇問題都唔會即時講,等之後覆診醫生一句「正常」就交代完。如果係咁我真係唔想嘥半日時間

洋房

kaman0617 發表於 19-1-15 22:45
無咩值得咁開心,當見下BB還可以。有兔唇都唔會講你知,我以前個同事就係咁既情況,醫院話外觀問題 :zombi ...

好糾結!那我應該抓緊滴去book私家……

男爵府

君君vic 發表於 19-1-15 23:36
QE都係去贊育先啊
其實你係咪指QM喔?

水晶宮

君君vic 發表於 19-1-15 23:36
QE都係去贊育先啊

你會唔會係想講瑪麗 QM 呀 ?

別墅

我上星期qe照又有比我睇mon喎
我係姑娘照不過都細心照左半小時
兔唇、數手指腳指、腦、心、胃、骨都有同我講下

洋房

Nbs 發表於 19-1-15 23:39
你會唔會係想講瑪麗 QM 呀 ?

係啊 傻三年 莫見怪~

大宅

Viviluby 發表於 19-1-15 23:37
我仲未照,之前睇過post話連個mon都唔會俾你睇,只係個姑娘自己一路照一路mark就照完,有冇問題都唔會即時 ...

上星期去東區醫院度頸皮, 佢有個大螢幕對住我, 所以我睇到BB, 佢仲順便睇埋手仔腳仔同腦、心臓, 照完走果時仲送左張相比我紀念

別墅

我係贊育照完,姑娘十分之細心,期間有問必答,同我地有講有笑!咁啱醫生係度就即場順便睇埋d片。同埋醫生都有幫我照一陣(雖然唔特別nice ) 我地照完都好放心。所以都係撞手神睇下遇唔遇到好既姑娘。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

mapamia 發表於 19-1-16 10:37
我係贊育照完,姑娘十分之細心,期間有問必答,同我地有講有笑!咁啱醫生係度就即場順便睇埋d片。同埋醫生 ...

咁又幾好

大宅

我10月係贊育照結構,係個女醫生同我照,成個過程照得好好,講解得好詳盡,跟住仲有個再高級專業醫生過嚟一齊睇,全程差唔多成個鐘,我都BOOK左私家照,但C6話已經照得好好,冇必要再嘥錢出去照,所以呢D都係講彩數

大宅

兔唇,手指,腳指,唔係普通私家產檢醫生都睇到嗎?

大宅

瑪麗不撈都有得照結構㗎窩!!我兩胎都瑪麗,唔係高齡/危都有得照㗎!你之前冇?

別墅

tnting 發表於 19-1-16 12:40
我10月係贊育照結構,係個女醫生同我照,成個過程照得好好,講解得好詳盡,跟住仲有個再高級專業醫生過嚟一齊睇 ...

我啱啱都喺贊育照完,似係實習女醫生,超nice, 靚女好笑容,大半時間都有個senior 喺度教佢,我就開頭照完45分鐘左右,要出去行一陣再照bb 個心,全程都一個鐘, 好detailed!
我有book 私家,都會keep 住去,始終政府只照d critical 地方,私家就全面d.
但以政府水平來說,今次照結構經驗幾好!lucky me!

首頁

尾頁

跳至