烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題, 會否經濟一些.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 hoilong 於 09-4-24 12:43 發表
如題, 會否經濟一些.

咁又係喎,不過咪要插兩個制law?

複式洋房

原帖由 chinatea 於 09-4-24 21:52 發表

咁又係喎,不過咪要插兩個制law?

我都係買2 個單頭 打邊爐都得, 最重要係平好多,
不過様差 DD.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 wing1128 於 09-4-25 11:43 發表

我都係買2 個單頭 打邊爐都得, 最重要係平好多,
不過様差 DD.

我唔敢完全用雙頭爐,因為一打風黑雨會停電,唔知咩時間停架,咁冇燈都仲有火呀,用左電爐停電麵都冇得食喎.

複式洋房

火數唔一樣啦。一個單頭火數比雙頭一邊火細, 打邊爐就ok, 但煮飯係唔足夠架。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 O~O 於 09-5-14 16:40 發表
火數唔一樣啦。一個單頭火數比雙頭一邊火細, 打邊爐就ok, 但煮飯係唔足夠架。

我又唔覺喎.......單頭一樣好夠力呀!我用左幾年lu
順順利利 大吉大利       

複式洋房

咁邊隻牌子單頭電磁爐好??, 請各位比D意見
Kamei

大宅

BK Milk勳章

遲d新屋會轉用雙頭電磁爐,但又無諗到停電咁點呢?

原帖由 chinatea 於 09-4-26 02:05 發表

我唔敢完全用雙頭爐,因為一打風黑雨會停電,唔知咩時間停架,咁冇燈都仲有火呀,用左電爐停電麵都冇得食喎.
蔚蔚2006年12月5日出世,重3.77kgs;1個月重5kgs;2個月重6.6kgs;4個月重7.8kgs;5個月重8.62kgs;6個月重9.07kgs;8個月9.3kgs;9個月9.53kgs;10個月9.7kgs;12個月10.8kgs
雋雋2010年4月15日出世,重3.295kgs;1個月重4.21kgs;2個月重5.71kgs;4個月重7.17kgs;6個月重7.85kgs;8個月重8.2kgs;10個月9kgs;12個月重

複式洋房

香港有幾何停電, 記憶所及, 我對上次停電已是超過廿年前了...

別墅

講真, 停電都唔會留響屋企啦. 仲點會煮飯? 黑媽媽, 仲點會睇到自己煮緊果碟係牛肉定係乜野呢 ?

相反, 無煤氣就無乜大影響喎. 最多咪用電磁爐煲水沖涼.

大宅

del

大宅

---各位. 我啱啱見到gemini 單頭lo 只售240元(在6月6日最底果個item), 用唔用得過ar?
http://www.####.com/forum/url.php?tid=316184&url=http://www.gilman-group.com/gm_sale_200906.jpg
你們可type keyword search: '太平家電清倉大割引- 6月4日至6月8日' 都可見到.

---同埋呢.我用來打bin 爐果個電磁lo 5g可唔可以用來做一般煮食呢? 但好似冇得set time.

'

大宅

gemini (中文叫雙子星)5好, 啱啱在bk search到.都係5買佢lu
我2家諗緊樂信nad樂星呢2隻brand .

公爵府

畀面勳章

尚朋堂單頭好唔好?? 1800w即最高幾多度??

洋房

我都係用咗半年左右....
單頭電磁爐2000w
好好用喎!
最好就係有timer啦!

複式洋房

原帖由 chinatea 於 09-4-26 02:05 發表

我用電池爐....
但都有個GAS爐(打邊爐可換氣個款)
以防停電...不過未試停電

民房

用咗二年,覺得無選錯用電磁爐。用咗三隻牌子(奶奶屋企加自己),最好用係威馬,最差係尚朋堂,樂聲一般,無佢寫得咁好用。至於爐頭,我就覺得最好選兩隻單頭,火力先夠,如果係雙頭既話,會一邊大火時另一邊唔夠火,人多煮飯會煮唔切。

大宅

你真是醒目,我用雙頭,但為了打邊爐,局住買多一部單頭.平時不用就收埋.
我就在想,當初買雙頭時,如果買兩個單頭就好啦.
不過當時覺得雙頭爐靚啲,而且慣了用兩個爐頭,沒想過買兩個單頭.

原帖由 hoilong 於 09-4-24 12:43 發表
如題, 會否經濟一些.

伯爵府

原帖由 helenlhw 於 09-6-15 12:57 發表
用咗二年,覺得無選錯用電磁爐。用咗三隻牌子(奶奶屋企加自己),最好用係威馬,最差係尚朋堂,樂聲一般,無佢寫得咁好用。至於爐頭,我就覺得最好選兩隻單頭,火力先夠,如果係雙頭既話,會一邊大火時另一邊唔夠火,人多煮飯會煮唔切。 ...

威馬幾錢呀?唔該

大宅

我老公做左十幾年電力工程師,
我剛問佢點解我地唔用2個單頭爐,
佢即刻捉左我訓話訓左成十分鐘(好彩佢要返工),
我將佢訓話內容大至講比各位媽咪聽.

原來用2個單頭爐其實好危險,
1個雙頭爐點解要平衡2邊火力呢?
其實係供電問題, 廠家計算過正常家庭供電電線輸出量,
再去研發產品, 咁就唔會同時用太大電力,
如果同時間用太大電力,
電線會入不敷支, 勉強就會發熱,
發熱就會溶解包住銅線既膠模,
即係我地經常發生既漏電,
輕則跳電制, 重則就會有火災.

咁各位媽咪想想, 你地咁樣用2個大火力電磁爐同時煮菜,
你地又知唔知牆入面既電線會點呢?
大家唔好以為唔關事阿,
當初我地裝修果時, 師傅知我鍾意煮野食,
會用電磁爐同焗爐, 佢話呢2樣最食電,
佢驚我會同時開晒廚房既電器,
所以我廚房入面既電線係加粗左既,
不過佢都叫我盡量唔好1次過開晒,
好易爆炸....

2個係香港最大供電機構出身既專業人士都咁講,
我地呢d只係識煮飯仔既小女人真係唔好亂黎阿,
點都好, 安全至上!!!

其實香港真係好多電力意外架,
我老公就係處理大廈or店舖既供電,
1個月都聽到佢講幾次要處理漏電火災,
電死人佢都睇過幾次...
各位媽咪真係要小心用電阿!!!

阿~~仲有, 老公話用2個單頭唔係唔得,
1個放廚房, 1個放廳就會比較安全!!!

首頁

尾頁

跳至