自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前個post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22288449
我阿媽入左醫院食左十幾日藥 情況都沒有進展
佢一直想出院 話自己冇病 沒有病悉感
佢只係皮膚痕癢 係阿爸同我夾份害佢
又話醫生唔一定係好 話之前捉佢入醫院全部都係壞人 叫我唔好聽佢地點
醫生話佢十幾年冇去政府覆診 有精神分裂記錄 之前出街又收埋d刀
情況都幾嚴重 藥要轉針劑 即係要一個月打針一次
唔知阿媽肯唔肯打針

唉 我而家擔心阿媽唔知幾時出到院....
我想搵人求助 但唔知搵邊個好

BBJOJO    發表於 19-2-12 23:25

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想求助咩?

大宅

希望伯母早日康復

琥珀宮

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

其實係醫院接受治療,唔好諗咁多住,問下醫生進展,到可以出院時,醫生自然會同你講,放心啦!

wcpcelia    發表於 19-2-13 10:49

大宅

cy101 發表於 19-2-12 20:25
想求助咩?
想問下人有冇類似既情況
有咩可以幫到阿媽
我唔識同阿媽講野 次次都刺激到佢咁

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆 areistw 的帖子

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

areistw 發表於 19-2-12 20:20
之前個post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22288449
我阿媽入左醫院食左十幾 ...

唔好諗太多。
留畀醫護人員,聽佢哋嘅專業意見睇下點做

BBJOJO    發表於 19-2-12 23:25
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

去街拎刀?如果真係精神分裂會好危險,而且佢又唔肯食藥睇醫生,對其他人黎講太危險啦!

水晶宮

回覆樓主:

藥要食1段長的時間,唔係1,2個月,或半年,1年先會有少許的起色改善,但肯定的是,藥1定要食!

醫學知識可以使你淡定,有方向,去圖書館借呢類書,會講成因,治療,方法,生活相處等,去睇知道腦部咩物質多左,咩物質失衡以致有呢個病

裝備好自己,同醫生溝通時,你知佢講緊咩,都知d 藥物係醫咩!都有能同醫生講d有深度有幫助的問題。

日常相處,媽媽的說話左耳入右耳出就可以,唔駛加意見,唔駛教佢方法,唔駛任何開解,聆聽就可以

若你對住佢太負能量的話,搵人傾訴,你的日常生活要維持不變,歌照唱,舞照跳,工照返,拖照拍,因這是慢長的治療,加油!

mcyw888    發表於 19-2-15 09:45

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔洗擔心,在醫院會有醫生既治療,有好轉就會出院。

未好轉而出院,怕佢又拿刀出街,到時仲提心吊膽。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

areistw 發表於 19-2-12 20:31
想問下人有冇類似既情況
有咩可以幫到阿媽
我唔識同阿媽講野 次次都刺激到佢咁

D 葯要食一段時間先有效, 個人先清醒D同你溝通到!! 同佢風花說月下, 唔好咁認真佢嘅反應!

珍珠宮

祝樓主媽咪早日康復

我有朋友都係精神病者,時好時壞,大概一年入醫院一次,每次3-4個月

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 areistw 的帖子

所有精神病患者都話自己無病~
你放心比佢留院醫喇~
一定會好轉,一定會無事架

違規內容

子爵府

回覆樓主:

侯爵府

之前個post

有時真係唔好出院喇,有咩事搞到人點算,家人未必照顧到佢。

侯爵府

回覆樓主:

其實今次送伯有入院係好正確,雖然佢會唔高興,但伯有就好似小朋友咁,病咗要食藥打針就一定唔鐘意,佢講咩咗駛太上心,佢入院都係為佢好,為頭家好。忍一下。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

佢拿刀出街,如出左院也許會傷倒人,甚至家人(因佢話你爸爸害佢屈佢),你等医生決定佢幾時出院,調药都要時間,佢正常番d才回家,你同爸爸或路人甲都安全d。

因出左院,佢怨你爸爸要報仇或唔番去打針你仲麻煩。你可要求医院社工去家訪,但逼唔倒佢覆診。

佢講咩你就聽,久唔久講: 哦或俾少少反应。米驳佢米俾意見米話佢有病....扮無知,只係聽及買/煮d好野俾佢食同飲,話你明白佢好唔開心,所以買左.....俾佢,氹番佢開心。

醜人,你留番俾医生護士做啦。

珍珠宮

畀面勳章

之前個post

你都係等醫生同你決定。佢停藥咁耐,一復發就更嚴重,而家係醫生同佢調較啲藥。佢唔肯打針,但打針係最快最直接人,但打完針會呆啲。

醫院有最好嘅support, 如果佢未好轉,出左院會有更大問題,你好難再捉返佢入去。

醫生認為佢有需要嘅話會要佢留院,一兩個月都有可能,問返醫生啦。你地都係為佢好啫,最緊要一家人齊心。

男爵府

首頁

尾頁

跳至