自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我煮餸唔係話好叻, 但起碼都煮到普通飯餸, 去到街市又唔會好似盲頭烏蠅乜都唔識買,呢D 都係以前跟阿媽去街市、入廚房學到嘅, 眼見依家D女仔有D真係好叻煮餸、 整蛋糕、甜品, 但有真係乜都唔識, 就算第日結婚有請工人,個工人都未必煮得好食, 可能個老公都想個老婆媳煮餸, 依家D人唔係話出街食好唔健康咩, 未嫁之前仲有阿媽陪住, 如果個阿媽識煮餸,好心就跟阿媽學下啦, 唔通D時間淨係識用嚟化妝同買名牌咩, 喺bk嘅烹飪錦囊,真係睇到好多, 最深刻印象就係問醃雞翼,使唔使雞將翼飛水先, 真係救命, 所以我奉勸D女仔,真係要學下煮餸

子爵府

kittyChing 發表於 19-2-13 17:17
我煮餸唔係話好叻, 但起碼都煮到普通飯餸, 去到街市又唔會好似盲頭烏蠅乜都唔識買,呢D 都係以前跟阿媽去 ...

男爵府

咁人地咪上左bk嘅烹飪錦囊請教囉,你又笑

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

當認真煮野既時候, 就發現自己好多野都唔識。 連隻鑊都大有學問。 都係邊煮邊學, 但身邊朋友 唔熱衷煮野食。 好多時都係上網。 睇youtube 學

男爵府

人地對煮野食無興趣就無興趣我識朋友吾識煮,個老公好中意煮
由老公負責煮,女人吾一定要識煮

琥珀宮

有D女仔唔識執嘢分類,搞到成屋垃圾崗,亂,咁駛唔駛婚前學識先?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

做咩要話人地姐,人地識唔識人地事
總有離別的時候

公爵府

MISS_MEOW 發表於 19-2-13 17:19
咁人地咪上左bk嘅烹飪錦囊請教囉,你又笑

冇人一出世就係廚神掛?
總會有學習既過程,唔識咪問到識囉,有咩咁出奇?

大宅

我煮餸唔係話好叻, 但起碼都煮到普通飯餸, 去到街市又唔會好似盲頭烏蠅乜都唔識買,呢D 都係以前跟阿媽去 ...

煮飯呢d真係終身學習架, 初頭係低能左d, 人人都有第一次嗎
不過我打算阿女大d要佢學基本廚房知識

水晶宮

回覆樓主:

我家做飲食生意,我老豆係廚神, 我細細個識煮簡單野,對食物煮法,調味都有concept, 但實戰都係結婚之後

人人都話我個樣唔似會行街市識煮飯,但實際上煮飯煲湯完全難我唔到

但化妝扮靚我都叻架

drm    發表於 19-2-13 23:37

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

小肥兔 發表於 19-2-13 17:22
當認真煮野既時候, 就發現自己好多野都唔識。 連隻鑊都大有學問。 都係邊煮邊學, 但身邊朋友 唔熱衷煮野 ...

學係無止境的, 就算幾叻煮嘢嘅人亦都會參考其他網站煮嘢嘅方法, 我出post嘅意思係話有阿媽在嘅時候,就應該跟阿媽學下,做下基本功先, 唔係大安旨意,呀媽幫你煮埋飯,有得食就算數
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

公爵府

kittyChing 發表於 19-2-13 17:25
學係無止境的, 就算幾叻煮嘢嘅人亦都會參考其他網站煮嘢嘅方法, 我出post嘅意思係話有阿媽在嘅時候,就 ...

唔係個個都好似你咁幸福阿媽煮飯煮得好食架

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

miffyumiffy 發表於 19-2-13 17:24
我家做飲食生意,我老豆係廚神, 我細細個識煮簡單野,對食物煮法,調味都有concept, 但實戰都係結婚之後

...

扮靚我就冇興趣 , 不過我最鍾意就係行街市同超市, 有時見到啲新出嘅食材,都會上網搵下資料點煮, 我老公都係做飲食, 佢煮嘢叻我好多 , 但有事屋企炆D餸, 佢就唔夠我嚟

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

siuying705 發表於 19-2-13 17:27
唔係個個都好似你咁幸福阿媽煮飯煮得好食架

我阿媽煮飯唔係好食㗎, 不過佢以前要返工,有時見佢煮飯咪跟佢學下囉, 自己唔覺得唔好咪自己去改良下囉, 都係慢慢睇慢慢學
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

大宅

回覆樓主:

無所謂喇,一定會有人吾鍾意煮飯
吾鍾意洗碗做家務
最緊要同另一伴夾
好似我老公咪吾鍾意煮,但洗碗無問題
我自己又鍾意煮嘢食
佢吾煮仲好,煮黎煮去個幾味

大宅

又唔係個個男人都要求女嘅識煑野先娶嘅。有d男人希望娶個老婆靚就得喇

利申,我過年團年飯開年飯,要負責煑俾老公全家(十幾廿人)上來食

大宅

你要叫埋男仔都要學煮飯餸,學做家務,一個家要夫妻同心建立.

男女有無結婚都要學識生活獨立.

大宅

首頁
12345...10

尾頁

跳至