自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

我買左保險快20年,做左個中期檢討,由最初覺得有D騙人,到後期覺得有用。

1)我:信保險,19年前被朋友既朋友游說買,當時買左醫療(住院)、危疾、意外,住院現金,一半儲蓄一半投 資成份,保費:全部夾埋9千/年。

買完第2年小產入公立,住左5日咁上下,claim公立住院費幾百蚊,每日住院現金幾百。被遊說加買婦女保&買左,每年保險費1萬。

第10年入私家開刀生大仔,順便割埋卵巢瘤,生仔+割瘤,費用約5萬,保險賠一半當係婦科手術。
第14年入私家生細女,又係開刀生+割卵巢瘤&子宮瘤,埋單6萬,賠3萬。
第18年最大獲,突然爆卵巢瘤,即日緊急入私家做手術,埋單12萬,claim返10萬。

2)老公:唔信保險,但10年前都比我說服買了份醫療&意外保,保費:千零蚊/月。
買左10年後,發現腎石&肺有瘤,腎石私家做檢查&手術。3萬多claim 返哂。肺部既瘤返公立醫,因為大得快,幾個月內就安排做開胸手段,claim返住院費。

3)大仔:出世就買醫療,保費$190/月,大吉大吉快10歲,完全無claim過(要繼續唔好claim)

4)細女,出世就買醫療,保費$190/月,6個月大呼吸困難入醫院,私家住左半日,攪唔掂轉公立,住5日4夜,,埋單幾十蚊日都費事claim。之後都入左2次醫院,私家攪得掂,每次留醫5日。每次claim 3萬多

5)家居保: $7XX/年。400多尺。
買左家居保10多年,第10年發現浴室滲水滲到廳木地板爛哂,agent搵公正行黎,發現係浴室出事,我地就整浴室&廳換地磚,搬去酒店住5日,5千claim返4千,工程費2萬多就claim足。
半年後樓下投訴我滲水,我話我已整過浴室,佢話佢仍然有「新鮮」水滲緊,agent再搵公正行黎check,就話係大廈外牆滲...交由管理處跟進外牆維修。

侯爵府

mama01 發表於 19-2-16 08:07
我買左保險快20年,做個中期檢討先。

我:信保險,19年前被朋友既朋友游說買,當時買左醫療(住院)、危疾 ...

總結:保險唔好買有儲蓄或投資成份,19年黎我每月比交既投資行政費(連保費)都唔少。

保險有無用,睇好唔好彩喇!公立醫院其實好好。

jennyccc    發表於 19-2-18 12:41
wcpcelia    發表於 19-2-16 09:06
超人baby    發表於 19-2-16 08:23

子爵府

留毛先,借問樓主,反而係消費型保險仲有用?
係前期買只因怕之後買更貴?所以前期算係白供?

大宅

回覆樓主:

留毛

男爵府

其實醫療保險decline rate 好低
100 個得幾個decline
只是claim 到沒有提
Claim 唔到周圍唱
有時claim 唔足,或是醫生收得貴
醫生收費有可公開過呢?

男爵府

mama01 發表於 19-2-16 08:07
我買左保險快20年,做左個中期檢討由最初覺得騙人,到後期覺得有用。

我:信保險,19年前被朋友既朋友游說 ...

其實保險買左冇claim過就會覺得呃人,到有事claim到又會覺得好有用

我自己買左保險十幾年就claim過兩次都賠足,我小朋友只買住院都賠足,不過我自已個份又人壽又儲蓄etc...,我就覺得買多左,但已經買左咁耐廢事cut

水晶宮

mama01 發表於 19-2-16 08:11
總結:保險唔好買有儲蓄或投資成份,19年黎我每月比交既投資行政費(連保費)都唔少。

保險有無用,睇好 ...

我全家都買足保險,仲買好重,我當係消費,買個安心。

而家我嗰份人壽,意外,同女性保險,已經供夠20年,已唔駛再供可保到100歲。

子爵府

回覆樓主:

我都賺左,之前買住院同危疾,14年 cancer, 賠左7位數字

珍珠宮

lm

子爵府

回覆樓主:

保險好兩睇!
太多人忘記左佢嘅本意, 住住覺得是投資, 冇claim 過就吾抵。
其實的人壽医療危疾意外保, 我買左就吾希望我中招有得賠!

大宅

SK921 發表於 19-2-16 09:25
其實保險買左冇claim過就會覺得呃人,到有事claim到又會覺得好有用

我自己買左保險十幾年就claim過兩次都 ...

其實人壽都唔會係買多咗加。因為佢係俾你第時嘅受益人一份保障丫嘛。因為到人唔喺度,所有財產都要凍結,反而係保險就即時俾後人拎錢出嚟用,辦身後事之類。到時後人會好感激你為佢哋預備咗嘅舊錢。

大宅

JO_100 發表於 19-2-16 09:37
保險好兩睇!
太多人忘記左佢嘅本意, 住住覺得是投資, 冇claim 過就吾抵。
其實的人壽医療危疾意外保, 我買 ...

完全同意。佢唔係一盤生意,純粹係想幫自己買個保障。到有時嗰時,唔使用哂自己嘅積蓄。

大宅

love2talk 發表於 19-2-16 09:26

我全家都買足保險,仲買好重,我當係消費,買個安心。

供20年就唔駛供 請問係咪每月保費好貴?

男爵府

steven1110 發表於 19-2-16 09:40
其實人壽都唔會係買多咗加。因為佢係俾你第時嘅受益人一份保障丫嘛。因為到人唔喺度,所有財產都要凍結, ...

可能我買得細啦,但十幾年前買既人壽,賠個舊錢依家睇返得啖笑,過多十年八年可能只夠食餐飯

大宅

SK921 發表於 19-2-16 09:44
可能我買得細啦,但十幾年前買既人壽,賠個舊錢依家睇返得啖笑,過多十年八年可能只夠食餐飯
...

買得細都係保障丫嘛 那怕係10萬8萬。

伯爵府

回覆 mama01 的帖子

請問你買邊間家居保?

水晶宮

我見有d 人有買保險就去私家,但佢份保險又唔cover 得晒,結果補錢補好多(但其實佢唔係好鬆動),早知去公家。

所以買保險要睇埋cover 幾多,唔好諗住比嗰少少錢就可以claim 得晒。

p.s. 唔係個個醫生見有保險就講貴 d 既,我識好多都唔會,因為根本好多人都claim 唔得晒

侯爵府

大富翁 發表於 19-2-16 08:33
留毛先,借問樓主,反而係消費型保險仲有用?
係前期買只因怕之後買更貴?所以前期算係白供?
...

的確我覺得最有用係旅保,車保&家居保。

自身保險可以話係同保險公司對賭咁。你睇返我仔出世就買醫療保,快10歲都無claim過,我如果得呢個仔就會話保險無用,過去10年白比。

但如果我得一個女,佢一買左幾個月就claim第一次,之後都claim左幾次,每次幾萬,絕對係一早回本&賺凸。

伯爵府

講真 買 保險用賺左嚟形容, 真係大吉利事 除左份人壽 係我有生之年我睇到話自己賺左以外 其他最好都唔使claim.

家居都有機會會賺 其他最好用唔著。 或者做下身體檢查都可以

侯爵府

登!登!登! 發表於 19-2-16 09:45
回覆 mama01 的帖子

請問你買邊間家居保?

英國保誠

首頁
12345...6

尾頁

跳至