論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

尋日菲律賓工人第一日開工...
我請左一日假睇住佢教佢...
因為bb 3月尾先出世 佢而家主力做清潔...
尋日上午 佢好hea咁抹野 拖地 (唔會拎起野黎拖 如地毯 什物)
佢又問我拎指鉗剪指甲 又話啲床單唔舒服 又要求訓下格床 好多要求...叫我買拖鞋 買多啲盤因為佢要洗野 我已有4個比佢...問放假搭車 問八達通...
跟住下午佢美埋係房睇書...
我之後同佢去買餸 佢就禁電話....
煮飯又禁電話 影相...
其實我都有set timetable比佢要做乜做乜!
我應該點做?要咁快決定換唔換人嗎?

水晶宮

回覆樓主:

嚴肅地重申你要求及 明確指出工作時不可玩电话。

男爵府

LFYLLYBB 發表於 19-2-27 07:33

聽落似 old seafood
佢幾歲?

複式洋房

Solarflare 發表於 19-2-27 07:38

聽落似 old seafood

42...

男爵府

LFYLLYBB 發表於 19-2-27 07:39
42...

oh no.
40 幾歲bun好難食住。你要好惡好firm同佢拍抬鬧交。僱主少啲經驗都唔得。
我估佢問你拎果堆野果陣你呢個新手都係一臉茫然唔知點好。
好明顯你好易比佢食住。

子爵府

樓主為什麼揀個咁老既新工人,莫講話係old seafood, 都會怕佢體力問題和很多身體毛病慢慢浮現。

水晶宮

macdullbaby 發表於 19-2-27 08:00
樓主為什麼揀個咁老既新工人,莫講話係old seafood, 都會怕佢體力問題和很多身體毛病慢慢浮現。
...

同問

男爵府

macdullbaby 發表於 19-2-27 08:00
...

我懷疑緊條友其實係唔想湊 new born, 所以一黎就博炒。
或者
一黎就hea做, 拎呢拎果樣, 想睇下僱主係唔係好烚, 想試僱主底線。樓主咁green, 我怕一係比隻 old seafood 食到死死, 一係好快忍唔住炒佢。

大宅

今日開始要對佢嚴格要求,做壞頭之後就冇得返轉頭,唔駛怕唔好意思,就係以俾order方式叫佢去做

複式洋房

LFYLLYBB 發表於 19-2-27 07:33

有冇比 rules 同時間表佢

複式洋房

Deutsche 發表於 19-2-27 09:47
今日開始要對佢嚴格要求,做壞頭之後就冇得返轉頭,唔駛怕唔好意思,就係以俾order方式叫佢去做
...

尋晚brief左佢一次 佢今朝就狂清潔 之後唔知會點

複式洋房

easimama 發表於 19-2-27 10:16
有冇比 rules 同時間表佢

有比呀!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

鞋, 老bun, 來博炒。 應該大過你, 好好鬧一餐, 預定炒。 42歲, 似就死咁, 眼寃。

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

唔好理佢幾多歲,一開頭唔可以手軟,如果唔係第時佢睇住你黎食,尤其你遲下要佢幫手湊BB
要板起塊面,個樣嚴D,冇得話佢要求乜就比乜佢
有野做得唔好/ 唔啱要即時出聲話佢,千其唔好由得佢,要執得正D

複式洋房

lily-of-valley 發表於 19-2-27 10:22
鞋, 老bun, 來博炒。 應該大過你, 好好鬧一餐, 預定炒。 42歲, 似就死咁, 眼寃。 ...

請老菲是不是冇乜好結果?
星期日會簽一個
早前曾來港
2003_2005
後來因個仔病左
回菲工作12年,係在餐館打工煮食
因仔已17歲
想回港賺多d喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

easimama 發表於 19-2-27 13:20
請老菲是不是冇乜好結果?
星期日會簽一個
早前曾來港
我自己經驗, 2009-2013, 1970年大食bun vicky, 初來, 慢過打太極, 一日可食3磅共5舊雞扒, 要食東海堂麵包, 但見我手起刀落炒另一印,似乎醒覺做野快咗。 亦知有律師同Pa理D野, 唔敢太過態。 pa 2012 2月唔行得, 我請多個男bun, 開始發爛渣, 話媽媽應承請佢老公, 衰法又返來。 2012 9月, 男bun andy來, 想勾andy, 但太醜, andy唔吼佢, 篤andy背脊話佢懒, 又話我會炒andy, 作古仔。 唔掂。 到2013 3月, 問佢續唔續, 佢話you don't hire my husband, I want to uave a baby, I need go back philippine. Ok, you go back. But mamm, can I ask my sister grace to work here? 2015 I will come back to work. OK.

2013 5月, 彊屍乾陳衰寸grace到。 又係1970年似假資料。 因似70歲。 仲慢過大食vicky. 衰法全部有。
成日話if you don't like me you can terminate me.
I said if you don't like to work here, you give me your resign letter, 仲要好惡請。 到9月, 卒之比信我10月走。

Andy話佢家姐想來做。 又係1970. 肥廢人cornellia(nelly), 衰法全有。

仲周圍教其他bun if you have baby, you no meed to work, your employer dannot terminate you, need yo give you holiday and money.

2014 1月14日到, 8月5日炒。

呢D老bun, 陳衰寸, 病, 跛, 廢,盲。 至鐘意用法律撻人。 仲衰過家婆。 困家婆衰極都生咗個老公比你。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定要一開始明確指出工作時不可玩電话, 不斷提, 否則遲D一定更加改唔到的

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

到步就試底線 似老海鮮

侯爵府

我的姐姐其中一個是 42, 當自己是老祖宗咁,好扮嘢,做到嘢還可以忍佢,老實說 42 的菲有一定經驗食得住佢才好用

我家這個 42 菲姐,不吃隔夜餸、和另一個姐姐搞是非、她們兩人一齊夾埋的、下午要和小孩一起午睡、做過的東西蛇咬也唔認、心計好重、奸、講大話、囗是心非⋯⋯⋯⋯

我已請新姐姐,現在忍緊

男爵府

ope 發表於 19-2-28 03:30
我的姐姐其中一個是 42, 當自己是老祖宗咁,好扮嘢,做到嘢還可以忍佢,老實說 42 的菲有一定經驗食得住佢 ...

42 歲, 一般是同僱主玩 mind games, 拎著數, 偷懶 , 及玩法律高手。
小心小心。
樓主, 工人簽收左啲出糧單記得鎖好, 以防佢偷左去。

首頁

尾頁

跳至