自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

自己未試過,想知道大家的經驗。

瑪瑙宮

大廚勳章

ksliu7272 發表於 19-2-28 08:52

無。。就算生日正日搭都未試過。。

我自己坐商務係唯有靠自己用分兌換。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

以前飛得好密,A1都坐過好幾次

男爵府

Up 左上Premium economy

除左位寬左,其實無咩特別

珍珠宮

可能我係CX 會員,有時會被upgrade. 有時咋!
我媽長者,最近搭5次有3次被upgrade。感恩。

tsung    發表於 19-2-28 15:11

珍珠宮

回覆樓主:

晨早到了機場
掛住食早餐唔記得check in
之後跑去上機
可能econ爆了
我地upgrade咗
但我仲傻到唔知
奇怪d crew叫我x小姐
仲可一早揀定想食乜
d位寬咗
但個時年青以為係呢間公司既機係咁寬
搭完d朋友講起先知咩事

伯爵府

一次飛韓國,都未享受夠就落機,時間過得真快
另一次飛澳洲,真係

公爵府

試過 econ upgrade business
亦試過 business upgrade first class
主要因為係 Marco Polo Club 會員
原因因為生日
加入 Marco Polo Club 唔知幾多年之類
從冇試過因為想搏 upgrade 而遲 check in
我一定早到因為要去 lounge 食嘢

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

其實咁樣upgrw係唔係免費?

成日見好多人走去gate 個櫃台又係做什麼呢?

My Egg Egg Egg Egg Easter House

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我好想upgrade 搭到飛機

男爵府

我坐飛機次數一隻手數得哂,試過一次upgrade到premium economy,都好開心,
個位闊左,張飛機椅舒服d

大宅

回覆樓主:

試過CX 台北返港,2大2小,我們早到機場,排隊checkin時,地勤走過來話可搭早一班機和upgrade 坐business class, 又可以早一班機又可upgrade, 我們當然開心啦!

珍珠宮

試過。其中一次去KL, 老公當時仲係Marco Polo Member , 架機full 嘅, 我地又算遲check in

子爵府

試過3次去business class, 有一次張飛仲係用mileage redeemed, 個日唔係生日, 亦只係普通Asiamiles會員.

水晶宮

試過兩、三次。

男爵府

多年前一次, 送左囝囝返幼稚園, 就趕去機場去日本搵在當地公幹stay behind 的老公, 當時 CX 吾滿, check in 時地勤主動話 upgrade 我去business, 一個人坐窗邊2 個位, 正, 只係機程時間吾夠長

子爵府

ksliu7272 發表於 19-2-28 08:52

以前經常到外地工作,係macro polo diamond 會員,95%都有upgrade.

其實羊毛出自羊身上,係經常性客人,儲到一定分數,會較大機會upgrade. 但普通一年兩次外遊, 唯有自己加錢。另外,我見而家多左business class package, 價錢唔算貴好多。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

我從來未試過,只係自己俾錢坐,但我朋友上次東京番香港,佢第一次坐香港航空,排隊上機時無端端同佢講upgrade佢去Business因為班機Full左,可以佢一個女仔又斯文,所以揀佢upgrade,但我搭咁多次生日都冇得upgrade

水晶宮

一杯凍奶茶 發表於 19-2-28 08:59
Up 左上Premium economy

除左位寬左,其實無咩特別

我都係, 又真係分別唔大。
天空之城, 快樂之地

珍珠宮

Wild_Lady 發表於 19-2-28 09:04
試過 econ upgrade business
亦試過 business upgrade first class
主要因為係 Marco Polo Club 會員

Late checkin博upgrade? 仲有人用架?

我被upgrade多數係去緊機場途中check status時見class轉咗,或到lounge時同我講。試過一次就起飛,空姐黎問我「x小姐,first class有空位,你介唔介意轉上去?」我即時lur飯應,點會介意呀。果次最開心。

首頁
12345...9

尾頁

跳至