論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

忍無可忍叫佢即走,今早細聲叫我食屎,我問佢講乜佢就笑,
菲律賓姐姐 1975/01/01 ABRAXXX VIRGINIA GABRIEX

我家菲律賓姐姐44歲,聲稱曾到中東沙地工作,我們兩夫妻同一個bb及一小狗。bb我自己照顧,開奶洗奶樽都是我,小狗我不用姐姐照顧飲食,只是有時請她換狗廁板尿片。

狗仔尋日賴尿,要姐姐做額外清潔佢就發脾氣!剛才我叫佢做家務,佢想用手機影我片,我叫佢工作佢當聽唔到,擰轉背唱歌同玩手機,然後我再叫佢佢就用高音回應我。

呢一刻應該點應對?
去到第二個家庭都一樣要做,點解我屋企咁少工作量都要博炒?斷約對佢有好處?

男爵府

果粒燈 發表於 19-3-7 15:47
我家菲律賓姐姐44歲,聲稱曾到中東沙地工作,我們兩夫妻同一個bb及一小狗。bb我自己照顧,開奶洗奶樽都是我 ...

Oh my god 又係樣衰串爆 old seafood。
40歲以上不要請, 長期博炒等返歸等退休, 無個好人。
叫佢做多少少發老脾, 你問佢係咪要太太做? 咁請佢番來做乜? 你要同佢坐底係張枱度面對面 (談判 feel), 同佢講佢既問題。最好近 cam, 可錄底佢啲 bad attitude.
同佢講唔可以用咁既態度對太太, 清潔狗尿都係家務事, 合約上面寫左你要做家務的, 唔想做唔該比 resign letter。同埋用手機影太太係做乜? 我正常要求你做家務, 合約上面寫明。你拒絕做, 錄底佢去勞工處告邊個? 話比人知你拒絕做家務? 唔好咁白痴啦。
Anyway我覺得你呢件啃野都捱唔到好耐。準備換人吧。

sakura888    發表於 19-3-11 15:04

侯爵府

我家菲律賓姐姐44歲,聲稱曾到中東沙地工作,我們兩夫妻同一個bb及一小狗。bb我自己照顧,開奶洗奶樽都是我 ...

咁寸,除左炒佢你有咩計仔對付佢?

男爵府

出完warning再炒駛唔駛賠?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

佢影你你米影番佢片,話佢不工作同態度差,話sd比imm 做証據. 裝多幾個cam吧!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

係呀, 撞鬼, 迫你炒屈多個月。 錄起佢。 比入境處做証明。

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

佢話我唔鍾意佢,叫我賠一個月!佢講到咁白所以我忍佢!
以後唔會再請過40歲的,完全不接受不肯照僱主意思做,我地等咗三個月就得到如此下場!姐姐好串好串咁講佢下次唔會揀少過兩個工人姐姐的家庭,叫我自己做返,好嬲呀

複式洋房

回覆 ninachu 的帖子

無,完全無能力招架!

男爵府

果粒燈 發表於 19-3-7 21:26

睇你想唔想同佢玩。如暫時未諗住fire佢...
你同佢講:
i am not going to fire you, i already paid 1xxxx agent fee to hire you, I'm not paying more to get rid of you. If you don't want to work here, give me your resignation letter. Otherwise you do housework as i command.
之後日日比好多野佢做, 唔做就拎張contract比佢睇, 話佢violation of contract。如本身無cam, 襯佢星期日出街叫人上來全屋裝cam (不能影浴廁同姐姐張床, 因違法)。番黎同佢講全部有錄影功能。呢啲衰姐姐最怕咁多cam錄住佢, 因衰野太多。
然後指派佢做多啲家務, 佢唔做你就話 camera is recording you refuse to do housework.
我包佢好快第信比你。

Poyau    發表於 19-3-9 12:12
kit2004    發表於 19-3-7 21:57

子爵府

一定要裝cam

複式洋房

回覆 kit2004 的帖子

已有cam,佢都夠膽咁惡咁放肆

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

果粒燈 發表於 19-3-7 21:43
回覆 kit2004 的帖子

已有cam,佢都夠膽咁惡咁放肆

佢甘串,你要惡過佢先得,你米日日鬧佢爆佢串番佢,唔跟工作指令就影佢以証明佢不服從工作指令. 佢有傷到你兒子各樣,就報警玩大佢!
總之唔好比佢覺得蝦到你,你先係僱主呀!

複式洋房

Solarflare 發表於 19-3-7 21:36

睇你想唔想同佢玩。如暫時未諗住fire佢...

聽日開始我照你教的咁做,希望佢會感到知難而退!

家下要急急請新人,但我真係好無眼光,上一次的菲姐又係好惡!見工時乜都話得得得!

男爵府

果粒燈 發表於 19-3-7 21:51

家下要急急請新人,但我真係好無眼光,上一次的菲姐又 ...

祝你好運。
既然你已有cam, 就係原本既 network 上再加 cam, 目的係 cover 晒全屋 (除廁所工人床)。姐姐星期日回來記得通知佢 (法律規定要通知工人, 但工人無權反對加cam), 如佢反對加cam, 你可大番佢 if you dont like the cameras you can resign

其實我朋友請菲10個有9個都惡, 你要學識點handle佢地。如一句 if you don't like me you can fire me 就拋姪左你... 下一個可能都係蝦你.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

果粒燈 發表於 19-3-7 21:51

家下要急急請新人,但我真係好無眼光,上一次的菲姐又 ...

係咪你林善?
對住呢d人要惡過佢,唔係就畀佢恰死你

大宅

唔係淨係過40先咁,我之前請咗一個 agent極力推薦,30幾歲嘅菲律賓姐姐都係成日話 if you don’t like me, fire me. 我無理佢。佢成日掛住扮靚,放假出咗門兩個鐘我都仲聞到佢D香水味,做嘢心不在焉,話佢佢就話自己老竇死咗,我叫Agent同佢講唔要做就辭職,佢終於辭職唔做。請工人實在好煩,要俾貴嘅agency fee仲要係冇保障。好嘅agent 難搵,好嘅工人仲難搵。

男爵府

Bergamot1 發表於 19-3-7 22:57
唔係淨係過40先咁,我之前請咗一個 agent極力推薦,30幾歲嘅菲律賓姐姐都係成日話 if you don’t like me, ...

應該話年過40, 十個菲有十個都係啃野。
30幾, 仲有得博。你唔好采, 請著件旅遊bun。
啲agent真係靠害。

男爵府

找agent

子爵府

唔係忍佢,你要發惡,惡過佢!
我上個海外印,都叫我唔鍾意佢,送佢返agency,

我應佢話我好鍾意你,想你係我屋企做10年呀!講之嘛!

複式洋房

Solarflare 發表於 19-3-7 22:24

祝你好運。

潔而亮放落洗衣機,bb皮膚出紅疹,姐姐叫我check CCTVCCTV只影到佢拿洗衣機的drawer去儲物房的廁所,影唔到佢直接落洗潔劑。

今朝搏炒叫我食屎,我話你咁樣可以唔賠即炒你,知道博炒唔成功,跟住自己話唔做!

首頁

尾頁

跳至