自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

選錯科,入錯行

有冇人因為家人的緣故,選錯科入錯行?

我本來鍾意讀language,但因為家人做生意,屋企希望有個會計師,所以迫我讀account

大宅

回覆樓主:

其實好多人讀嗰科都唔一定做嗰行
我覺得冇關係

tsung    發表於 19-3-7 21:19

複式洋房

難離難捨 發表於 19-3-7 21:11
其實好多人讀嗰科都唔一定做嗰行
我覺得冇關係

I dont really enjoy my current work at all.

水晶宮

再去追夢!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

Hotcalbee 發表於 19-3-7 21:59
I dont really enjoy my current work at all.

咪轉囉,prove them wrong

子爵府

親子王國15週年勳章

我親戚本來聽父母話讀醫,點知一到解剖,見到血即刻暈低,轉讀會計,依家做銀行高層,銀行津貼住 Marymount 隔離啲屋。
我本來都係讀 Account,高中揀左,因為阿爸話好容易讀,點知我數學白痴,所以都冇辦法,大學選科決定權要交返畀我。
但好多人大學讀一科,之後都未必做相關行業。我大學 lecturer 以前大學讀電腦工程,但依家 English Department 做。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

讀language即係外語??有咩工啱?教外語?
將來轉左行夠錢獨立搬出去嗎?不是靠家人,佢地再唔like,搬走就耳根清淨。

有冇晚上大專進修班?静靜雞去讀。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考到牌再讀自己喜歡的科目

公爵府

咁你有咩打算?會唔會轉行?

水晶宮

Hotcalbee 發表於 19-3-7 21:07
選錯科,入錯行

少少、家人唔識我想讀果科覺得唔好、想我讀返d傳統d既、事實證明我想讀果科前途錢途都好好多、有唔開心過、只怪自己唔夠堅定
其實你而家都可以再進修

大宅

選錯科,入錯行

其實,有時人生有懷疑既時候,停一停,唸下下一步自己想如何行,不要埋怨,希望在明天。

你要知道,人生不知下一刻是如何,我成日都同亞女講,在某時某地或者會遇到某人發生某事會改變我地一生,我地要向前看,如果真係想學語言,不要想將來會做什麼工,到時一定有前路。

加油啊

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-3-7 22:10
讀language即係外語??有咩工啱?教外語?
將來轉左行夠錢獨立搬出去嗎?不是靠家人,佢地再唔like,搬走就 ...

我以前有個雪姐係讀日文,熟咗先知佢其實對日本文化一般,佢話自己做唔到醫生律師,會計又冇興趣,覺得識外語都叫一技之長
佢畢業後喺香港嘅日本公司做野,做得好成功,之後再用經驗同實力去其他MNC(佢英文都好)都叫事業有成
讀外語都唔使一定要教外語先有出路,大學學位係steppingstone, 入場券嚟啫,睇你想喺邊度開頭囉,最緊要係醒唔醒目同做野叻唔叻

子爵府

邊個話做會計實搵到錢架餓唔ccc咋woo

伯爵府

回覆樓主:

我雖然讀business 但揀左寫essay比較多嘅management
year 1時一科stat 一科accounting 幾經辛酸先捱過左
點知而家份工要日日對住d數字 要做分析
結果又係要再讀返啲相關野 唉

大宅

再讀。好多人唔只一個degree,一個career。

伯爵府

回覆樓主:

其實仔女都有返咁大個
做父母真係要識放手
選科呢d野係應該比仔女自己決定
我係餐廳見過有個女人勁鬧個女
係因個女想讀傳理
而個媽覺得無出色
逼個女唔比佢報

珍珠宮

工作嘅時間比喺屋企仲多,如果唔喜歡,真心應該改變,live your own life
我有朋友本身linguistic畢業,做咗AO,但發現自己唔想走政府工呢條路,突然辭職去英國讀Law,現在40左右已經屬於半退休狀態,只做喜歡嘅case,不停去西藏、印度追求自己的人生,好快樂。

珍珠宮

有幾多人真係鍾意自己份工,大部分都係為出糧啫!工作還工作,興趣還興趣,你鍾意咁咩咪工餘走去讀返囉,無問題㗎!

珍珠宮

Second degree好普遍
想做就去做

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

選錯科,入錯行

你由專業走返出文科,唔難呀。難就難在你放唔放棄到份人工(專業人工較有保障)吧了。
我舊同學讀完電腦,做左幾年野,去讀電影想做編劇,之後都係要做返電腦。
因為搵既錢,係差好多好多倍,理想都要支持自己生活,佢有生活上既追求,所以都要妥協。

首頁

尾頁

跳至