夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家老公會唔會鬧交意見不合就叫你返娘家?近期同老公經常鬧交,我每次都有哄返佢。今次佢講左好過份既說話,仲叫我返娘家住一排,我就走了返娘家。大家過左幾日都沒有找對方。我應該主動搵佢嗎?大家有無呢方面經驗?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

90新手媽媽 發表於 19-3-11 11:19
大家老公會唔會鬧交意見不合就叫你返娘家?近期同老公經常鬧交,我每次都有哄返佢。今次佢講左好過份既說話 ...

……

大宅

這件事最重要的是背後動機,佢想保護你,或自我保護,所以想分開。
要解決這個問題,才能更好地在一起
佢想保護你:有些事情發生了而快要超過佢底線,他怕控制不了,對你做成傷害,這時慢慢解開佢心結,而你也需要進步
佢自我保護機制:長期以來你做了某些小事令他不開心,而他快要受不了,舉例:日哦夜哦,日日大量負能量。你此時要改善,及想好處理方法,如以上例子,搵別人發泄負能量,或負能量同時加些正能量平衡起來
吵架是好事,是磨合的好機會,尋找你哋求同存異的時機,不是改變他,而是時候去更認識大家。雙方對事情的底線和立場在哪裡,而找出雙方舒服的中間位。同時也要雙方知道對方的付出及懂得相互體諒,沒有這點的話好易以為只有自己付出而忽視對方的付出,埋下日後關係變差的伏線。
希望你明白這是他對你的愛和保護只是他不太懂表達,好好反思如何自我改善,也引導他改善,找個藉口回家,日後還有更長遠的人生要走的

為家人,小朋友等,你要了解佢的為之好,也要讓他明白你的為之好,再找中間大家都認同的方向。

洋房

crystal媽咪 發表於 19-3-11 11:25
意見不合……有咩事嘈交?
近期先嘈?結咗婚幾耐?

因為屋企毛孩病左,佢怪我無照顧好。
結左婚未到一年

洋房

bedwinfi 發表於 19-3-11 11:43
這件事最重要的是背後動機,佢想保護你,或自我保護,所以想分開。
佢想 ...

甘依家係米應該比大家分開冷靜下?

大宅

回覆 90新手媽媽 的帖子

分開幾日,先等佢舒服,必須一星期內找藉口返去,例如小朋友要檢查身體

洋房

bedwinfi 發表於 19-3-11 12:00

分開幾日,先等佢舒服,必須一星期內找藉口返去,例如小朋友要檢查身體 ...

好奇一問,為何必須要一星期內?

大宅

一般男人分左兩三日會覺得好正,五至七日會唔慣,超過兩星期又慢慢習慣。你唔俾個期限自己,否則好易等下就一個月,可能是一年,更可能是一世。
小別勝新婚

男爵府

樓主你有無工作, 是否靠晒老公養? 我唔明你老公點解可以咁惡, 有事要大家商量, 每次都是你錯? 點解每次要你(DUM) 番佢先無事?

要你番娘家更加唔好! 大家身分係平等, 有事要講出來溝通解決, 而不是要你走, 大家唔見面. BB 病係成長過程一步份, 無可避免的.

希望你堅強處理. 大家都係成年人.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

90新手媽媽 發表於 19-3-11 11:53
因為屋企毛孩病左,佢怪我無照顧好。
結左婚未到一年

……

子爵府

bedwinfi 發表於 19-3-11 11:43
佢想 ...

師姐, 妳講到好似係現場一樣喎....

我覺得做男人最多自己走左去或乾脆談離婚, 叫太太返外家, 完全係好低劣的行為, 往費人家交個女比你..... 如果自己係精神病發作又咁識諗, 離婚好過啦....

咁樣擺明蝦老婆, 唔比面外家.....

侯爵府

大家老公會唔會鬧交意見不合就叫你返娘家?近期同老公經常鬧交,我每次都有哄返佢。今次佢講左好過份既說話 ...

結婚13年從未試過因嗌交而出走或返娘家,我自己堅持嘈交唔超過一日,第二日一定傾返偈,你直接返去老公同你屋企,煮餐靚餸等佢放工返黎

瑪瑙宮

你咁聽話佢叫你返你就返? 有乜問題係要解決, 个人走左問題都係無解決.

你唔返去睇下, 佢會唔會鎖都換埋?
重有, 有乜事, 係有乜事都唔好行開, 佢有乜權叫你去邊去邊唔好番屋企, 果度係你地屋企, 唔係單係佢屋企.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-11 13:24
師姐, 妳講到好似係現場一樣喎....

我覺得做男人最多自己走左去或乾脆談離婚, 叫太太返外家, 完全係好低 ...

同意吖~如果我老公咁樣叫我返娘家~我一定勁傷心囉

翡翠宮

點會講到咁複雜; 除左林過云, 我完全唔覺得男人係咁複雜既動物
佢叫你走, 就係而家唔想見到你, 走啦你.

叫個老婆走係非常生蕃, 非常無禮既行為.

我唔會走, 要走叫佢自己走; 痴線.

大宅

mini1204 發表於 19-3-11 14:50
點會講到咁複雜; 除左林過云, 我完全唔覺得男人係咁複雜既動物
佢叫你走, 就係而家唔想見到你, 走啦你.

無錯啦樓主你又會咁聽話既?叫你返就返乜野料呀C6?返到去點同父母交代情何以……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

你唔好介意我甘講,你無小朋友嗎??如果無呢條友唔要就算喇

子爵府

畀面勳章

從不要俾人予取予求,你尊嚴在哪?

瑪瑙宮

20150618bb 發表於 19-3-11 15:34
你唔好介意我甘講,你無小朋友嗎??如果無呢條友唔要就算喇

非常同意. 要佢來托?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 19-3-11 15:54
非常同意. 要佢來托?

首頁

尾頁

跳至