自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

子爵府

妹豬媽咪 發表於 19-3-13 08:52
謝師宴係請老師食飯多謝佢地咁多年既教育!
請人食飯多謝你既幫忙,係大人世界一向既做法,【請你食飯】, ...

又咁睇,父母都要多謝老師對自己仔女嘅悉心教導。畢業請食餐飯,都唔係太過份。又唔係餐餐請,日日請,(唔好打頭)

子爵府

回覆樓主:

係我講「請你食飯」之前,首先我要有咁嘅財力。連錢都未識搵請人食5星級酒店自助餐再加禮物,做老師嘅其實真係食唔落。

我自己感覺,好財大氣粗。學生想多謝老師,一張大心意卡小小自製禮物已經好心甜。

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

又咁講,咩原因你會唔願意請老師食呢餐?
又唔係年年請,幼稚園三/四年先請一次;
小學六年先請一次; 中學六年先請一次;
有幸讀埋大學四年先請多一次!
廿年先食你四餐,老師培育你小孩成材,
食得你幾多呢?
d老師背後嘅艱辛,家長又知道幾多?
心意啫!

子爵府

babyhowie 發表於 19-3-13 09:47
又咁講,咩原因你會唔願意請老師食呢餐?
又唔係年年請,幼稚園三/四年先請一次;
小學六年先請一次; 中學六 ...

其實我哋都食到背脊骨落。錢都未識搵就個個要俾成千蚊出嚟,成班細路好似俾我屈要請我食飯咁。而且,唔係個個學生係畢業嗰moment真係對學校同老師有歸屬感,唔係真心想請我真係寧願佢哋唔請。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

馬爾太 發表於 19-3-13 09:58

其實我哋都食到背脊骨落。錢都未識搵就個個要俾成千蚊出嚟, ...

如果家長學生唔係真心請
要檢討嘅係老師本身吧

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬爾太 發表於 19-3-13 09:58

其實我哋都食到背脊骨落。錢都未識搵就個個要俾成千蚊出嚟, ...

老實講,我情願俾呢餐,
好過出席「親戚朋友」d喜酒,
個d唔多來往嘅「親戚」俾得多又唔願、俾得少又俾人唱!
反而老師日日照顧自己d仔女,
值得俾!值得俾!

老師,食得起!

netbieshan    發表於 19-3-13 12:11
rainbowchuuu3    發表於 19-3-13 10:39

子爵府

回覆樓主:

好多時謝師宴都係家教會做攪手,以我所知某啲委員會有油水落袋,所以會整到條數好大攞著數。有啲就係校長要威要面,要豪食要排場華禮所以會揀高級酒店。學生家長係呢方面好多時真係只有硬食。

YanYan0116    發表於 19-3-13 10:13

子爵府

babyhowie 發表於 19-3-13 10:05
老實講,我情願俾呢餐,
好過出席「親戚朋友」d喜酒,
個d唔多來往嘅「親戚」俾得多又唔願、俾得少又俾人 ...

老師食得起,問題係唔好意思咁食法!未有經濟能力唔好搵啲咁嘅錢嘥。我教書都叫有糧出,班細路日日返學都係用緊錢,仲要係呀爸呀媽錢!

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-13 10:02
如果家長學生唔係真心請
要檢討嘅係老師本身吧

未必。有時係學生係學校一直處於低位,冇自信冇成就感。呢啲錯配唔係老師可以幫到佢。連佢父母都唔理佢個小朋友,我哋可以做到啲乜?

珍珠宮

回覆樓主:

幼稚園謝師宴去酒店已經夠吹脹,仲要去迪迪尼去醫一班啊媽公主癌末期,最惨甚麼印紀念册,强迫家長要寫感言,再加埋畢業公仔,啊仔都吾鐘意公仔,屋企又多兩件垃圾

呻完多謝收睇

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女學校(中學),係畢業生自己攪,連去左外國嘅同學都特登返港俾錢join埋一份架。聚舊、慶祝,一次過做晒

小學果時的確係家長決定(畢業果屇自行決定),除左食一餐飯,仲會安排晒成晚節目。我地果年做左個頒獎典禮(攪笑嘅),由同學演返老師做左d咩點解會得獎(例如健康大獎,因為個老師成日提學生唔食菜會便祕;守護甜心大獎,因為個食Q姨姨見到無証出入全部要登記);雖然份禮唔值錢,但心意一定夠,編劇採排全部家長學生做,為嘅係一份回憶同表達謝意

如果家長覺得謝師宴=食一餐飯,即係根本無擺過心思落去

circleda    發表於 19-3-13 11:09

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-3-13 10:12
我女學校(中學),係畢業生自己攪,連去左外國嘅同學都特登返港俾錢join埋一份架。聚舊、慶祝,一次過做晒 ...

呢頭話要專重老師,嗰頭就攞佢哋嚟笑?你覺得無傷大雅但有啲小氣嘅老師就會放係心。唔係全部老師可以陪你癲陪你玩。

翡翠宮

馬爾太 發表於 19-3-13 10:05
好多時謝師宴都係家教會做攪手,以我所知某啲委員會有油水落袋,所以會整到條數好大攞著數。有啲就係校長要 ...

我小朋友學校係嗰屆小六生嘅家長自己搞
唔關家教會事喎

用戶要求終止服務

如果作為老師,一個有heart真心的老師,多謝我,只是努力學習,做好人,對社會有作用,回饋社會,愛己愛人,有成就,已是最大的回報。現實來說,好肯定都未必人人想去謝師宴,夜晚OT喎,不如搵日課堂時間,係禮堂吃喝玩樂,學生表現唱下歌謝師,皆大歡喜。

但對於學生也許謝師宴是人生第一次化妝set頭著到去ball緊,某程度代表是成長變大人,其實都十分期待。

取個平衡吧

珍珠宮

係我印象中,謝師宴應老師係主角,畢業聚餐就學生係主角,我覺得謝師宴只係個名,入面果層係畢業聚餐,即以謝師宴為名的畢業聚餐,學生們著重自己果日扮得靚吳靚,著咩衫,如真係謝師宴嘅,著眼點應放在諗下當日份身稿講咩黎多謝老師

我自己做學生,中五的謝師宴時都係去酒店(2005),去就$400,不去就$150,中七時大家去學校附近的屋材酒樓仔食盆菜(因其他班想起酒店,我班嫌貴,就分開搞,有女同學著姐妹裙囉),仲便,去就$250,吳去就$50,到我做中學老師時,講到謝師宴啦,都係學生提議,死扭爛扭,扭我們簽名比佢地去酒店搞,想起某校話去就$800,不去就$400,我估應該加左好多花臣野,因有做攝影的朋友講過,依加好多謝師宴,學生搵佢地做攝影,拍片呀,又即場派相,什至有啲謝師宴,朋友一去到,見到原來仲搵埋佈置公司做佈置

問心丫,真係謝師宴嘅話,普普通通叫到會去學校禮堂度食,都得啦,而且仲便好多,搞到咁豪華,我有啲驚嫁

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 19-3-13 10:12
幼稚園謝師宴去酒店已經夠吹脹,仲要去迪迪尼去醫一班啊媽公主癌末期,最惨甚麼印紀念册,强迫家長要寫感言, ...
哇,幼稚園都搞,咁第時阿女讀幼稚園時我要問清楚學校會否搞咁貴重的謝師宴先

如果係大食會加大合照我接受嘅,但又印野又感言,我會叫救命

大宅

Angel_Rose 發表於 19-3-13 10:36
係我印象中,謝師宴應老師係主角,畢業聚餐就學生係主角,我覺得謝師宴只係個名,入面果層係畢業聚餐,即以謝師 ...

講得好好,身為老師,只要學生做個有用嘅人,畢業後間中回校探望老師,n年後還記得老師當年嘅教導已經好開心,最好嘅報答,幼稚園其實根本唔駛攪謝師宴,有啲多餘,小學其實喺學校禮堂攪,一齊食少少野,傾下計,有啲表演表達下謝意,送多張卡,其實都好足夠又溫馨,中學就另一回事啦,個個都大個,唔到老師話事,其實啲中學生自己仲期待。
我仔學校呢幾年謝師宴都喺平嘅酒店食自助午餐,去嘅每人都係4百,我自己覺得ok ,如果小學生都要夾成千蚊去食飯,感覺係校長想威想要排場

王國長老

馬爾太 發表於 19-3-13 10:15
呢頭話要專重老師,嗰頭就攞佢哋嚟笑?你覺得無傷大雅但有啲小氣嘅老師就會放係心。唔係全部老師可以陪你 ...

攪笑嘅頒獎,唔等於攞老師黎笑wor

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬爾太 發表於 19-3-13 09:40
係我講「請你食飯」之前,首先我要有咁嘅財力。連錢都未識搵請人食5星級酒店自助餐再加禮物,做老師嘅其實 ...

中學果d, 咪係大圍夾份玩,謝乜鬼

首頁

尾頁

跳至