夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

都係想借個位呻下。
老公失咗業已經3年,啲脾氣越來越難頂,日日黑口黑面。我講啲咩一句唔啱聽就大發脾氣,亂咁椗嘢。星期六日都唔會理我同個女,自己呢埋喺房瞓足一日,一唔係就自己唔知去咗邊。
其實有講過離婚,佢話好,等佢搵返嘢做就即刻搬喎,即係無了期。供樓同屋企所有開支都係我俾晒,所以已經無可能再搵多筆錢自己搬出去,我屋企人又喺晒外國。問過律師,佢話我老公唔肯搬我都無佢付。我講多兩講就發晒癲咁話係咪要迫死佢,根本就溝通唔到。

大宅

層樓邊個名,如果只有你名你小心離婚時佢分你一半樓,如果係你名我係你就快快轉名俾父母,再同佢離婚,佢3年無做野佢自己養自己?定你俾錢佢洗?

翡翠宮

回覆樓主:

7仔都吾肯返下?

你地之間感情如何?

複式洋房

Babyfungmama 發表於 19-4-1 22:41
層樓邊個名,如果只有你名你小心離婚時佢分你一半樓,如果係你名我係你就快快轉名俾父母,再同佢離婚,佢3 ...

層樓係我個名。其實身邊啲friend 都係咁同我講,但我唔想。雖然我自己都唔知自己仲愛唔愛呢個人,但我未至於好憎佢。佢搞到咁其實都好慘,我唔想趕絕佢,我只係上同佢搵個大家都接受嘅方案,但佢唔肯。我想講佢就話佢而家乜都唔想傾,搵番返工先會處理我同佢嘅事,再講就話死俾我睇。
呢幾年頭家啲開支就我俾晒,但我無再俾錢佢駛,佢應該係食緊老本。

男爵府

回覆樓主:

有心揾又點會揾唔到,就算唔係好合心意都會做住先,咁耐無返工會有惰性,佢而家只係賴皮見你唔忍心

複式洋房

mini1204 發表於 19-4-1 22:42
7仔都吾肯返下?

你地之間感情如何?

佢其實幾高學歷,要搵嘅普通一份工唔會搵唔到。但問題係佢自己放唔低,死都要做番以前做開嘅嘢。
佢以前其實有啲意氣風發嗰啲,份人又要面,而家搞到咁佢連人都唔想見,成日覺得好無面。
佢未出事前我哋感情都一般,主要係佢份人好自我,脾氣好大。佢出事後一開始我都事事忍讓,但佢失業越耐,情況就越差,成日無啦啦大發脾氣,好似我做咩都唔順佢眼咁。我有同佢傾過,但佢自己轉咗入牛角尖,我講咩佢都聽唔入耳

翡翠宮

hmlover 發表於 19-4-1 22:54
佢其實幾高學歷,要搵嘅普通一份工唔會搵唔到。但問題係佢自己放唔低,死都要做番以前做開嘅嘢。
佢以前其 ...

其實佢可能需要心理醫生輔導,佢有無家人?

你有無可能返去自己娘家既國家?分手後你可以從頭開始

複式洋房

Yee_ng 發表於 19-4-1 22:49
有心揾又點會揾唔到,就算唔係好合心意都會做住先,咁耐無返工會有惰性,佢而家只係賴皮見你唔忍心
...

佢係好堅持要做番做開嗰行,但佢之前做開嘅嘢係要攞牌嘅,佢因為之前發生咗嘅某啲事,無咩可能可以攞番個牌。佢又死都唔放手。試過曾經有希望以為可以攞番個牌,點知到最後都係唔得,佢就日日發癲,夜晚唔瞓喺度喊同大叫。呢排叫穩定啲,但都係黑口黑面,自暴自棄咁。

複式洋房

mini1204 發表於 19-4-1 22:59
其實佢可能需要心理醫生輔導,佢有無家人?

你有無可能返去自己娘家既國家?分手後你可以從頭開始

其實我都覺得佢有心理病,有平時靜氣叫佢去睇醫生,但佢好激動,話我話佢有病。
我奶奶都知我好慘,成日開解我,佢都話知係自己個仔唔啱,但我奶奶好怕個仔,以前有啲咩都係through 我同個仔講,所以佢幫我唔到。
我有諗過返去投靠阿媽,但我一畢業就返咗嚟香港做嘢,喺嗰邊我未必搵到返而家咁好嘅工。我搵唔番呢個入息就維持唔到而家嘅生活。

翡翠宮

hmlover 發表於 19-4-1 23:07
其實我都覺得佢有心理病,有平時靜氣叫佢去睇醫生,但佢好激動,話我話佢有病。
我奶奶都知我好慘,成日開 ...

一係比最後通牒,佢肯去睇醫生就比大家一次機會
佢吾肯,就即分手,佢返自己阿媽度

男爵府

對C6,你似乎唔想做得太絕

男爵府

否則,大可以賣咗你名下呢層樓

複式洋房

mini1204 發表於 19-4-1 23:10
一係比最後通牒,佢肯去睇醫生就比大家一次機會
佢吾肯,就即分手,佢返自己阿媽度
...

講過啦。其實我唔係最介意佢失業,我係討厭佢失業後嘅態度。如果佢肯積極面對,就算都係搵唔到我都唔會怪佢,最多慳啲駛其實我一個都搞得掂。
幾個星期前我忍唔住同佢開拖,我話你再唔改下你啲態度我哋就離婚,你搬番阿媽度。我之後就搬咗過個女房瞓,隔咗幾日佢話sorry 會改,我話咁好,星期日你同我一齊送個女去上興趣班,唔好再死瞓,佢應承咗。點知到星期日叫醒佢佢又話自己成晚失眠無瞓過,我都心淡啦。番嚟同佢講你走啦,佢又係死都唔走,我係咪要報警趕佢走。問過律師,佢話就算報警都無用,因為佢係我老公,有權住喺度。

翡翠宮

hmlover 發表於 19-4-1 23:18
講過啦。其實我唔係最介意佢失業,我係討厭佢失業後嘅態度。如果佢肯積極面對,就算都係搵唔到我都唔會怪 ...

呢D死蛇,佢自己吾識面對成件事
你一定要狠心帶個女走一鑊認真既佢先識醒

複式洋房

cablecabletv 發表於 19-4-1 23:12
對C6,你似乎唔想做得太絕

我同佢拍拖到結婚10幾年,點都有感情。佢事業心重,呢件事無疑對佢打擊係好大,我某程度上都覺得佢好慘。但咁落去都唔係辦法,我叫佢積極啲佢唔肯,我話要離婚佢又唔肯搬。覺得自己困咗喺死胡同,走唔到出嚟

複式洋房

mini1204 發表於 19-4-1 23:21
呢D死蛇,佢自己吾識面對成件事
你一定要狠心帶個女走一鑊認真既佢先識醒
...

自己同個女搬走?搬去邊?帶埋個工人姐姐搬?如果唔係我返工個女點?供樓連其他開支已經用咗我人工嘅大部分,無能力再租多間屋

翡翠宮

hmlover 發表於 19-4-1 23:27
自己同個女搬走?搬去邊?帶埋個工人姐姐搬?如果唔係我返工個女點?供樓連其他開支已經用咗我人工嘅大部 ...

將佢D野搬去佢媽度
换鎖吾比佢入屋

翡翠宮

hmlover 發表於 19-4-1 23:24
我同佢拍拖到結婚10幾年,點都有感情。佢事業心重,呢件事無疑對佢打擊係好大,我某程度上都覺得佢好慘。 ...

呢樣野我明白
夫妻關係吾只係情愛
有D真係要捱義氣
幫對方甩難
就算分手都想佢好好過日子
不枉相識一場

複式洋房

mini1204 發表於 19-4-1 23:31
呢樣野我明白
夫妻關係吾只係情愛
有D真係要捱義氣

我咪就係咁諗囉。其實真係要解決點會解決唔到,賣樓,轉走層樓,帶個女走都可以。但佢而家情緒咁唔穩定,我真係唔想喺佢失業嘅時候仲要趕盡殺絕。萬一佢真係諗唔開做咗咩傻事,我呢世都唔安樂。

但我都要為自己諗下,咁拖落去我真係好困擾,有時自己返返下工都會想喊,咁落去連我都會有情緒病。

翡翠宮

hmlover 發表於 19-4-1 23:36
我咪就係咁諗囉。其實真係要解決點會解決唔到,賣樓,轉走層樓,帶個女走都可以。但佢而家情緒咁唔穩定, ...

睇下有無辦法迫佢返佢媽度
佢吾見棺材吾流眼淚

首頁
12345...9

尾頁

跳至