想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

上胎的報喜文
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18467853

這一趟,我們一家三口一起去台灣見翁醫師,順便去個旅行。
先去聯合驗血,玩完幾日去見翁醫師

結果和治療基本上跟以往一樣
ANA
ATA
Anti TPO
這些項目不合格
C677T上次已知,無再驗了

治療依舊
Hydroxychloroquine 200mg
Aspirin 100mg
Fragmin (薄血針)
4000mcg L-Methylfolate
另有食omega 3同prenatal supplement

同樣地,預早兩個月開始食hydroxychloroquine才交功課
好快就懷孕了,雖然陀二胎好攰,打針好痛,但妹妹38wk順產出世,我們現在是四口之家啦!

各位努力中的jm
祝福大家都快點願望成真!

HRM_ME    發表於 19-4-4 09:41
HRM_ME    發表於 19-4-4 09:40

大宅

註: 慣性流產建議做的檢查見以下post

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20589612

男爵府

jackydaisy1110 發表於 19-4-3 19:40
上胎的報喜文
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18467853

congrats!!!!!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

jackydaisy1110 發表於 19-4-3 19:40
上胎的報喜文

恭喜

複式洋房

恭喜您

複式洋房

恭喜晒你呀!我都係ATA同TPO不合格,我想請教樓主,係咪成功著床後就要一直打針打到生為止?

大宅

Kenbi811 發表於 19-4-7 23:39
恭喜晒你呀!我都係ATA同TPO不合格,我想請教樓主,係咪成功著床後就要一直打針打到生為止?
...

上胎打到13wk
今胎打到16wk

大宅

jackydaisy1110 發表於 19-4-7 23:43
上胎打到13wk
今胎打到16wk

請問係咪要check d dimer決定打到幾時

大宅

nanababyhope 發表於 19-4-9 23:14
請問係咪要check d dimer決定打到幾時

其實應該由醫生決定,d dimer未必係唯一睇的指標

別墅

你好啊(emoji)(emoji)我剛到台灣見翁醫生,我有3個指數過高,包括參考區間
1)Anti-Cardiolipin lgM H 16.7
Negative : <12.5,Indeterminate : ≧12.5 -≦20.0,Positive : >20.0

2)Anti-TPO. H 213 IU/mL. <60

3). Anti-Thyroglobulin Ab H 496 IU/mL. <60

剛開始醫生要我食半年。
Plaquenil 200mg(必賴克廔錠)
Bokey 100mg(伯基Aspirin)

如果有咗就打肝素Fragmin 5000iu

我只拿了3個月藥,感覺有點(emoji)夠啊,後悔中,請問你有在香港補買藥品嗎?會在那裡買?

是有了bb之後繼續飛到台灣檢查跟進還是香港這邊呢?

謝謝啊(emoji)(emoji)

大宅

jackydaisy1110 發表於 19-4-10 00:09
其實應該由醫生決定,d dimer未必係唯一睇的指標

請問佢仲有叫你check邊d指數,因為其實我d dimer本身都無高,不過佢叫我打肝素,打到6wk轉隔日打,打到8wk再睇下停

大宅

恭喜晒你呀~ 我記得你之前個POST, 好有用~~~覺得你好有心~

想問, 翁有無叫你要全程介口, 即係紅肉, 奶, 麵粉?

別墅

回覆 jackydaisy1110 的帖子

恭喜哂

別墅

我都係愛群做,今日覆左我13粒卵只有4粒可做PGS,4粒質素都麻麻,好擔心

大宅

Coca1009 發表於 19-4-10 06:51
你好啊(emoji)(emoji)我剛到台灣見翁醫生,我有3個指數過高,包括參考區間
1)Anti-Cardiolipin lgM H 16.7 ...

我喺台灣藥房買藥以防唔夠用

我上胎係每個月驗血後電郵報告比翁
不過現在無呢支歌仔唱了
如果要喺香港跟就要睇孫醫生
孫醫生同翁醫生共同跟進

我今胎比較曳
淨係自己check嗰啲血
一直冇超標
所以無去睇孫醫生啦

大宅

nanababyhope 發表於 19-4-10 08:07
請問佢仲有叫你check邊d指數,因為其實我d dimer本身都無高,不過佢叫我打肝素,打到6wk轉隔日打,打到8wk ...

D dimer
ESR
CBC
ALB
Protein s

但人人不同
我識有人都係慣流
但要驗嘅嘢一樣唔係完全一樣

大宅

fbbs123 發表於 19-4-10 16:47
恭喜晒你呀~ 我記得你之前個POST, 好有用~~~覺得你好有心~

想問, 翁有無叫你要全程介口, 即係紅肉, 奶, 麵 ...

冇啊上次同今次佢都冇特別叫我戒口呀

別墅

jackydaisy1110 發表於 19-4-10 17:37
我喺台灣藥房買藥以防唔夠用

我上胎係每個月驗血後電郵報告比翁

你好醒啊,我無諗到添(emoji)

大宅

上胎的報喜文

請問你是 c677t homogeneous 定 heterogenous?

另外methylfolate 你是吃 4000mcg 定 400mcg? 4000mcg 好高

大宅

bbchu0316 發表於 19-4-10 20:28
請問你是 c677t homogeneous 定 heterogenous?

另外methylfolate 你是吃 4000mcg 定 400mcg? 4000mcg 好 ...

首頁

尾頁

跳至