婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

已睇過4個以上醫生,照過晒話痛朱古力瘤2cm ,另痛醫生話應該係子宮內膜異位症
只是開止痛藥,但係依舊每個月痛
睇中醫食一排都係痛,而且經量愈來愈少
已經痛到果3-4日不能正常生活!
一食野仲痛,d腸同下腹劇痛!
有無JM有類似情況,搵咩醫生做咩檢查或手術可解決?每個月都覺得自己從地獄邊緣走一轉!
睇開既西醫都係叫我試下懷孕,但其實都試左2年,都唔知可以做d咩,好無助

別墅

茄紅素 發表於 19-4-7 23:03
已睇過4個以上醫生,照過晒話痛朱古力瘤2cm ,另痛醫生話應該係子宮內膜異位症
只是開止痛藥,但係依舊每個 ...

有無介凍野、做運動呀?

別墅

RUBYWWW 發表於 19-4-8 18:25
有無介凍野、做運動呀?

已經全介,凍飲,辣咩都介晒
運動就好少

別墅

茄紅素 發表於 19-4-8 20:40
已經全介,凍飲,辣咩都介晒
運動就好少

做運動/yoga真係有幫助架。 雖然都會痛、但無我未做運動之前咁痛。同埋食止痛藥,係要係痛未發作之前食定,先最見效。平時都可以煲桑寄生茶飲下。最好可以介埋糖同咖啡,但我就介唔到啦⋯⋯

別墅

RUBYWWW 發表於 19-4-8 21:50
做運動/yoga真係有幫助架。 雖然都會痛、但無我未做運動之前咁痛。同埋食止痛藥,係要係痛未發作之前食定 ...

咖啡因都盡介,唔想次次食止痛藥

男爵府

我都係子宮內膜異位,m到痛到止痛藥止唔到,返唔到工,想嘔,完全唔知點算。
你好勁介到口,我介唔到。但我做運動 &yoga都冇用

大宅

茄紅素 發表於 19-4-7 23:03
只是開止痛藥,但係依舊每個 ...

我有朱古力瘤2-3cm, 婦科醫生話咁細唔使做手術住,開左visanne 舒怡惠,我食左幾個月已明顯唔痛,最重要係控制佢唔好再大

別墅

cacamon 發表於 19-4-11 09:07

我有朱古力瘤2-3cm, 婦科醫生話咁細唔使做手術住,開左visa ...

其實我呢2,3年都有睇住都無大過,但係痛到想死

別墅

Suki_zuky 發表於 19-4-11 00:47
我都係子宮內膜異位,m到痛到止痛藥止唔到,返唔到工,想嘔,完全唔知點算。
你好勁介到口,我介唔到。但我 ...

岩呀,唔知可以點....
好無助

男爵府

茄紅素 發表於 19-4-11 09:16
其實我呢2,3年都有睇住都無大過,但係痛到想死

熱敷。我用無煙艾鑵果只

別墅

好明白你, 我之前都係痛到要入院打針先頂到幾個鐘...M期係廢人一個(臥床休息)

我開始個陣都係食止痛藥, 食到(綠色)最大劑量無藥效
下定決心睇中醫,日日飲中藥(煲個只, 唔係中成藥) 堅持左2個月, 有好轉...
當然我係介凍飲同有運動(中藥期間聽醫師介埋其他, 完療程就可以食返)
之後係可忍受的痛(可能之前痛到無知覺...E+有痛, but忍到)

建議 你搵個老中醫睇睇, 唔好怕食藥
暖貼暖水袋長備...

醫療諮詢團隊

關於子宮內膜異位/朱古力瘤的治療方向,可參考以下婦產科醫生的資訊分享:

【治療朱古力瘤...唔想做手術】醫生講解治療方向
https://www.baby-kingdom.com/%E5%AD%95%E5%89%8D%E7%94%A2%E5%BE%8C/%E5%AD%95%E5%A9%A6%E6%BA%96%E5%82%99/%E3%80%90%E6%B2%BB%E7%99%82%E6%9C%B1%E5%8F%A4%E5%8A%9B%E7%98%A4%E5%94%94%E6%83%B3%E5%81%9A%E6%89%8B%E8%A1%93%E3%80%91%E9%86%AB%E7%94%9F%E8%AC%9B%E8%A7%A3%E6%B2%BB%E7%99%82%E6%96%B9%E5%90%91-137012

有M痛僅食止痛丸,最終卻要入院……原因竟是朱古力瘤!
https://www.baby-kingdom.com/%E5%AD%95%E5%89%8D%E7%94%A2%E5%BE%8C/%E5%AD%95%E5%89%8D%E8%A8%88%E5%8A%83/%E6%9C%89M%E7%97%9B%E5%83%85%E9%A3%9F%E6%AD%A2%E7%97%9B%E4%B8%B8%EF%BC%8C%E6%9C%80%E7%B5%82%E5%8D%BB%E8%A6%81%E5%85%A5%E9%99%A2%E2%80%A6%E2%80%A6%E5%8E%9F%E5%9B%A0%E7%AB%9F%E6%98%AF%E6%9C%B1%E5%8F%A4%E5%8A%9B%E7%98%A4%EF%BC%81-137482
一班專業醫護團隊不定時為你提供婦女醫護資訊。資訊只供參考,個人實際健康狀況,未能單靠網上對話診症,請盡快求診,並以醫生建議及診斷為準。

洋房

我都係有嚴重經痛,醫生都係話子宮內膜異位
試過 介口、中醫、針灸、止痛藥都唔得
入過無數次院,止痛針愈打愈重
呢個病都真係好煩
個個西醫都勸我食荷爾蒙 避孕藥
食左真係唔痛但啲副作用搞到情緒低落咩都唔想做又心悸
就黎想成個子宮割左佢...

別墅

sheung_01201 發表於 19-4-11 14:48
我都係有嚴重經痛,醫生都係話子宮內膜異位
試過 介口、中醫、針灸、止痛藥都唔得
入過無數次院,止痛針愈 ...

我食避孕藥都痛!

別墅

lingling66 發表於 19-4-11 10:42
熱敷。我用無煙艾鑵果只

我都做緊艾,有好轉
時間要長D

別墅

想問問大家經量,因為我自己係偏少,問醫生又話唔關事

洋房

茄紅素 發表於 19-4-11 14:49
我食避孕藥都痛!

有冇醫生叫你做神經阻斷手術?

男爵府

茄紅素 發表於 19-4-11 14:52
想問問大家經量,因為我自己係偏少,問醫生又話唔關事

我係量好少,西醫覺得無問題,但我係本身血氣少,面色差果類人

複式洋房

茄紅素 發表於 19-4-11 14:49
我食避孕藥都痛!

醫生有無叫你試visanne黃體素? 醫生話佢止痛同縮細瘤都會好過避孕藥, 同我黎講止痛真係work

別墅

Zoelam520 發表於 19-4-11 15:34
醫生有無叫你試visanne黃體素? 醫生話佢止痛同縮細瘤都會好過避孕藥, 同我黎講止痛真係work
...

因為我係想生小朋友,所以唔想食避孕藥

首頁

尾頁

跳至