自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我架車已報廢了(emoji),
要求補差價賠返架新車(emoji)
今天收到信要我寫返
索償項目,
列明損失,
計算方法,
想問下有無範本可參考和建議(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

我怕寫少了(emoji)

子爵府

呢個追數公司。你可以委託佢代勞(追番你既損失),但(如果成功)就抽傭。我俾過,要賠償金額兩成。你自己考慮一下制唔制囉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

係公証行? 佢收得你俑就有責任同你商討合適內容,但佢哋會壓價,你要自己衡量番應賠幾多。

行與行之間會互相義價,香港保險係做得非常差,我試過唔就範,同佢講上庭就上庭,唔介意時間,拖左近三年先賠番合理價錢,佢收我俑仲要話我好彩可以攞番賠償,我係電話鬧到佢死,最後張支票佢直接攞去我老公公司比佢簽收,唔敢叫我哋上去攞

複式洋房

sf013hk 發表於 19-4-10 08:58
呢個追數公司。你可以委託佢代勞(追番你既損失),但(如果成功)就抽傭。我俾過,要賠償金額兩成。你自己 ...

係賠到就好,你搞左幾耐有得賠?

複式洋房

MM2H 發表於 19-4-10 09:23
係公証行? 佢收得你俑就有責任同你商討合適內容,但佢哋會壓價,你要自己衡量番應賠幾多。

行與行之間會 ...

我個封係中銀保險寄黎,三年 咁耐
你個間,仲咁態度可分享我知是那間嗎?等我小心留意

子爵府

回覆 Tobytobylili 的帖子

都唔係太耐,由有法庭既裁決(呢個先最重要),到追到手,都唔駛半年。當然其中一個最大既因素係,你可以開天殺價,對方保險公司亦一定落地還錢。如果你堅持既就可能攪好耐,但如果你順攤既可以好快。不過你要人原價賠番部車(既價錢),俾你,除非你部車好新。否則係無咩可能。加上佢再抽埋佣金,你肯定無幾多落袋。不過理論上,除咗部車既價錢,你亦可追番你其他既損失(例如搭的士錢等等), 所以你就最好儘詳細填低你既索償。

翡翠宮

Tobytobylili 發表於 19-4-10 09:35
我個封係中銀保險寄黎,三年 咁耐
你個間,仲咁態度可分享我知是那間嗎?等我小心留意
...
因為對方已被警方起訴危險駕駛,好彩架車夠硬淨,否則一定留院。作為公証行佢居然叫我將就吓對方都只係打份工,連車嘅折舊佢同我計到盡,話係我要負責,我當然唔認同,咪排期上庭,最終上庭前兩方公証同意9成賠償,老公決定接受

複式洋房

sf013hk 發表於 19-4-10 09:53
回覆 Tobytobylili 的帖子

都唔係太耐,由有法庭既裁決(呢個先最重要),到追到手,都唔駛半年。當然其中 ...

我部車落地都未夠一年

wcpcelia    發表於 19-4-11 11:23

複式洋房

MM2H 發表於 19-4-10 11:51
因為對方已被警方起訴危險駕駛,好彩架車夠硬淨,否則一定留院。作為公証行佢居然叫我將就吓對方都只係打份 ...

個公証行都好hea

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Tobytobylili 發表於 19-4-10 18:08
我部車落地都未夠一年

新車買左全保?係咪total lost?

伯爵府

MM2H 發表於 19-4-10 11:51
因為對方已被警方起訴危險駕駛,好彩架車夠硬淨,否則一定留院。作為公証行佢居然叫我將就吓對方都只係打份 ...
我之前claim保險,保險公司話墊底係車主負責。

翡翠宮

Connielai 發表於 19-4-10 18:48
我之前claim保險,保險公司話墊底係車主負責。

墊底我明,但佢同我計折舊,即係撞爛晒度門要換,但佢話本身度門已x歲,折舊賠一半,逐件同我計

瑪瑙宮

大廚勳章

Tobytobylili 發表於 19-4-10 08:49
我架車已報廢了(emoji),
要求補差價賠返架新車(emoji)
今天收到信要我寫返

你架車幾多年㗎?你要求佢陪幾多錢差額俾你買個架新車?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

MM2H 發表於 19-4-10 19:23
墊底我明,但佢同我計折舊,即係撞爛晒度門要換,但佢話本身度門已x歲,折舊賠一半,逐件同我計
...

打錯,墊底可以claim番對方但折舊一定係車主負責,我架車2年,折舊都要比3xxx。比人撞自己都要拎錢出來,真係好無奈

翡翠宮

Connielai 發表於 19-4-10 19:42
打錯,墊底可以claim番對方但折舊一定係車主負責,我架車2年,折舊都要比3xxx。比人撞自己都要拎錢出來, ...

唔係一定,佢最終賠,對方危駕冇大傷亡係我車硬淨,佢嘅錯失我有損傷,架車新車起亦零損毀,我唔會接受因佢錯而再有更大金錢損失,堅持上庭

雖然攪左近3年,但我覺得呢d危駕人士一定要受教訓,保險更唔應該偏帮

伯爵府

MM2H 發表於 19-4-10 19:48
唔係一定,佢最終賠,對方危駕冇大傷亡係我車硬淨,佢嘅錯失我有損傷,架車新車起亦零損毀,我唔會接受因 ...
我們是告對方不小心駕駛,警察話我們吾洗上庭除非對方吾認罪,我們先要上庭。點解你要上庭?

翡翠宮

Connielai 發表於 19-4-10 19:59
我們是告對方不小心駕駛,警察話我們吾洗上庭除非對方吾認罪,我們先要上庭。點解你要上庭?
...

唔係我告,因為佢明顯嘅錯係警方告佢危險駕駛,而佢亦認罪,4個月左右警方已有信比我確認佢危駕

因公證行拗數,我堅決唔接受,要排期上錢債庭,仲嚇我話上庭最終我可能仲要負責一部分訟費,我唔介意,只想攞個公平,最終未排到期佢哋屈服

伯爵府

回覆 MM2H 的帖子

哦,明白。原來你係小額錢債,咁我又未試過,因為我們都係買全保,但每次撞都要比折舊,claim吾番

翡翠宮

Connielai 發表於 19-4-10 20:18
回覆 MM2H 的帖子

哦,明白。原來你係小額錢債,咁我又未試過,因為我們都係買全保,但每次撞都要比折舊, ...

唔關全保定三保問題,係因為唔接受佢提出嘅賠額

香港保險真係做得好差,我揸咁耐車撞過3次,3次都係比人撞,2次係外地,係香港呢次最甘,比較下,香港保險非常差,變成縱容危駕

伯爵府

MM2H 發表於 19-4-10 20:29
唔關全保定三保問題,係因為唔接受佢提出嘅賠額

香港保險真係做得好差,我揸咁耐車撞過3次,3次都係比人 ...
全保係我們比左墊底同折舊,吾洗自己拎錢出來整車,保險會攪掂哂,所以我未上過小額錢債

首頁

尾頁

跳至