夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

話説前一排(可能一年前)我發脾氣對老公講“我生日,結婚紀念日或情人節,你通通冇表示,咁當然有D導火線啦!咁今年嘅anniversary佢專登day off 但完全冇任何安排,瞓醒食完晏就冇任何嘢。。。然後回家,我問今晚同D仔出去食飯?佢又係話“是旦啦!你安排啦!”我嬲嬲地就話“咁在家食,唔出去”, 佢一秒都唔洗就答“好呀”!"
其實我心諗咁你為嘜請日假呢?自己心入面想“其實嫁比你也的確沒有什麼值得好celebrate”!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

rita1208 發表於 19-4-12 13:54
話説前一排(可能一年前)我發脾氣對老公講“我生日,結婚紀念日或情人節,你通通冇表示,咁當然有D導火線 ...
點解??結婚好多年後好多都會,如果再選擇真係會唔會唔要現在呢個,真心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

話説前一排(可能一年前)我發脾氣對老公講“我生日,結婚紀念日或情人節,你通通冇表示,咁當然有D導火線 ...

……

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你安排自己鍾意嘅節目,你C6請假參加+俾錢,就兩全其美啦

子爵府

點解唔試下妳安排, 佢比錢? 或妳講去邊到食, 佢訂位加比錢呢?

子爵府

真心講句,唔好諗住佢睇得出或者聽得出你嬲,呢招係無用既,我已經領教過無限n咁多次,只會令自己條氣更加頂上加頂。所以你當佢蠢又好,鈍又好,寧靜講自己想點,好過令自己嬲上加嬲

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

我個直頭唔記得添呀, 不過我都冇嬲, 因為都冇期望自然無失望. 我係佢心裡面不嬲都排好後, 佢會安排慶祝個仔生日, 但到紀婚周年要個女提佢都話唔知, 跟手諗一陣至say sorry. 我真係理鬼得佢, 費時自己多條縐紋.

大宅

20150618bb 發表於 19-4-12 14:05
點解??結婚好多年後好多都會,如果再選擇真係會唔會唔要現在呢個,真心

大家咁話(emoji)

大宅

crystal媽咪 發表於 19-4-12 14:42
佢專登day off,睇得出有誠意同你慶祝。佢話是但係邊度食飯,可能驚比意見嘅時候唔合你心意。
你一係searc ...

多謝!
我好怕揸主意,如果食了間唔好嘅餐廳佢又會ee哦哦講一排又black face。。。。佢自己揀間唔好食,食完彈一陣就完。

大宅

rainbow000 發表於 19-4-12 15:05
真心講句,唔好諗住佢睇得出或者聽得出你嬲,呢招係無用既,我已經領教過無限n咁多次,只會令自己條氣更加 ...

同意!所以最後响屋企食最合佢心意,佢又冇機會彈3彈4!

大宅

snoopy888 發表於 19-4-12 15:28
我個直頭唔記得添呀, 不過我都冇嬲, 因為都冇期望自然無失望. 我係佢心裡面不嬲都排好後, 佢會安排慶祝個 ...

Exactly, 平時佢D friends 生日見佢都在Facebook恭喜人(雖則話facebook有reminder啫)!人家D喜事就上心,老婆就。。。。。冇事冇事,佢唔嬲!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 rita1208 的帖子

大宅

回覆 rainbow000 的帖子

我試過同老公講想要乜嘢禮物、去邊度食飯,結果,聽完就算。所以我依家唔講唔問,週年好、生日好......,都係普通日子。

洋房

可能係大家期望唔同, 好好溝通一下

大宅

結左婚之後 都好少慶祝活動
上年聖誕節咩都無之後 我由聖誕節 一路轟炸佢 轟到去情人節 卒之都係求其買左份禮物比我
到結婚周年紀念 又係咩都無 不過個日 我點佢去邊就去邊就算數啦

伯爵府

2024年龍年勳章

其實既然知佢係啲冇情趣又悶既人,點解唔自己搵地方食飯,再通知佢,何必年年都激嬲自己
況且週年紀念日你都有份,我又唔覺得一定要男方安排哂,女方都有份,都可作主動

我~好~幸~福~呀~

男爵府

回覆 rita1208 的帖子

我都唔想成日揸主意,我問佢嘢,仲成日拋返個問題俾我:你想呢?你話你?當答咗我唔好激氣啦,佢都有心陪你嘅

大宅

回覆樓主:

佢當日冇嘜点陪我,食完晏,在家hea咗一個鐘不知有冇,我話在家食晚飯後佢便自己出去跑步兩,三粒鐘(佢唔鍾意我同佢一齊跑,話我hea跑), 所以那天就各自修行。其實他份工是放閒日,所以安排邊日放是自己安排,佢冇用到自己嘅AL. 我當然可以安排節目,但佢份人俺尖聲悶(出$100想得$500享受,我已保守說),在家食比較安全。唔知点解近年自己又重視番呢D節日少少,以往廿幾年都比佢訓練到冇嘜期望,可能開始老了!?

大宅

其實邊個安排冇乜所謂啦,既然佢特登請左假,我係你就book好位兩個人去shopping 後食飯當慶祝,開心!

我同老公結婚21年(我地簽紙同擺酒差兩個月)我地全部日子都會出去食晚飯慶祝下,有時我book位,有時佢提議下去邊度食。至於禮物,知佢/我有心水野想要就會提議買比大家,有時會有少少surprise presents. 相處左咁多年唔好估估下,開心唔開心咪講下!

我地現在仲有慶祝下拍拖週年,輕輕鬆鬆咁過。

我地拍拖連結婚都27-8年, 咩禮物都買過啦,但送禮物係代表一份心意。小小地都買d,我試過買佢想食既水果做禮物,笑死左,但佢又開心,仲話特別好味!

大宅

佢專登請假已經係做咗一步
你咪搵餐廳囉
皆大歡喜

首頁

尾頁

跳至