自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

因為呢度比較多人,所以係呢度問,我女依家15個月大,已經第四日了,除左早晚各一次飲奶,每次8安士,其他時間咩都唔食,連巨最鍾意食的星星餅同藍莓都唔食,點都唔食,一喂埋就用手撥開,好煩啊,已經比左開奶茶巨飲左兩日,我覺得巨有肚餓的,但就係唔肯食嘢,淨飲水,現時只有4粒牙,巨又無周圍咬嘢,應該唔係牙痕,呢兩日連便便都無,睇落人都係精神的

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

比佢飲多2次奶,有時小朋友牙唔舒服都唔食野。

子爵府

15個月1歲有多喎,食太少!
之前食過固體未架?粥呢?
中午訓唔訓教?訓就俾多支奶!
通粉食唔食?整啲蕃茄汁通粉,引下佢?!
粟米?要攪碎!小朋友多數鍾意食呢啲喎!仲有薯仔,切條,煮林啲!
回覆 Queenie_yy 的帖子

HelloQueenie_yy,一歲打後建議每日3餐固體, 加360-480ml就最好啦! 出緊牙仔時牙肉會痕癢同疼痛, 食野時有機會令佢地牙肉唔舒服, 影響胃口, 暫時可以俾稀少少嘅粥仔, 食物亦唔好太熱太硬, 減少對牙肉嘅刺激呀! 如果BB 都係唔肯食固體都唔好太迫佢, 暫時俾奶佢飲, 等BB 牙仔出左胃口就自然番黎架喇, 平時食固體食得好嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Msolivialeung 發表於 19-4-16 14:36
15個月1歲有多喎,食太少!
之前食過固體未架?粥呢?
中午訓唔訓教?訓就俾多支奶!

巨之前好肯食嘢的,粥同飯都可以食一碗,芝士,雞蛋,生果,咩都食,唯獨呢幾日,咩都唔肯食

子爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-4-16 15:53

HelloQueenie_yy,一歲打後建議每日3餐固體, 加360-480ml就最好啦! 出緊牙仔時牙肉 ...

巨之前食固體食得好好的,呢幾日咩都難靠近巨的口,近小小就撥開,唯有飲奶

子爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-4-16 15:53

HelloQueenie_yy,一歲打後建議每日3餐固體, 加360-480ml就最好啦! 出緊牙仔時牙肉 ...

我驚加左奶巨會依賴左奶,更加唔肯食嘢

珊瑚宮

試下帶她去麥當奴 看她有什麼反應
玩具萬歲!

子爵府

auhiyo 發表於 19-4-16 14:21
比佢飲多2次奶,有時小朋友牙唔舒服都唔食野。

我就係驚加左奶巨會依賴左,之後更加唔肯食嘢,好煩啊,巨又唔識講嘢,唔知點好

子爵府

fitfish 發表於 19-4-16 16:08
試下帶她去麥當奴 看她有什麼反應

我覺得巨係餓的了,但就點都唔肯食嘢,食物擺近巨口小小就用手撥

公爵府

BK Milk勳章

Queenie_yy 發表於 19-4-16 16:08
我就係驚加左奶巨會依賴左,之後更加唔肯食嘢,好煩啊,巨又唔識講嘢,唔知點好
...

你牙痛都唔想食野啦!可況係bb,唔通你真係由佢餓咩?佢出左牙唔痛就會食返野架啦!

子爵府

auhiyo 發表於 19-4-16 16:22
你牙痛都唔想食野啦!可況係bb,唔通你真係由佢餓咩?佢出左牙唔痛就會食返野架啦!
...

咁我比奶巨飲幾日睇下點

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Queenie_yy 發表於 19-4-16 16:09
我覺得巨係餓的了,但就點都唔肯食嘢,食物擺近巨口小小就用手撥

你覺得佢餓,但事實佢唔餓丫麻,佢已經表現左出黎。

你驚佢餓親可以俾多支奶,幾日後減奶。

如果冇病痛,呢個係過渡期黎,你日日俾啱既食物俾佢,不時轉花款引佢,有好既飲食慣,食幾多係佢自己決定。

我d 仔女由歲幾練仙練到5-8歲。有親戚個女絕食幾日,之後又肯食番野,醫生只係話等,冇野可以做。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Queenie_yy 發表於 19-4-16 16:04
巨之前好肯食嘢的,粥同飯都可以食一碗,芝士,雞蛋,生果,咩都食,唯獨呢幾日,咩都唔肯食
...

似吽牙仔!

大宅

似牙肉痛

男爵府

Queenie_yy 發表於 19-4-16 12:37
因為呢度比較多人,所以係呢度問,我女依家15個月大,已經第四日了,除左早晚各一次飲奶,每次8安士,其他 ...

我女都係14個月,你係YouTube找小儿推拿,捏脊

子爵府

bosch 發表於 19-4-16 16:58

你覺得佢餓,但事實佢唔餓丫麻,佢已經表現左出黎。

多謝你的回覆,咁我比奶巨試下

Queenie_yy 發表於 19-4-16 16:05
巨之前食固體食得好好的,呢幾日咩都難靠近巨的口,近小小就撥開,唯有飲奶
...

明白BB唔肯食野媽媽會好煩惱,如果BB都係唔肯食就可以暫時比奶佢飲, 等佢遲D回復胃口再比番多D固體佢食,除左粥之外, 粉麵都較軟身/易入口, 有冇試過比BB食呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

子爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-4-17 10:07
明白BB唔肯食野媽媽會好煩惱,如果BB都係唔肯食就可以暫時比奶佢飲, 等佢遲D回復胃口再比番多D固體佢食,除 ...

試過,巨都唔食,依家除左奶同水,咩都難靠近巨的口
Queenie_yy 發表於 19-4-16 16:07
我驚加左奶巨會依賴左奶,更加唔肯食嘢

媽媽試下將凍凍地毛巾包住手指輕輕按摩/擦牙齦舒緩佢牙肉不適,雪凍顏色鮮艷生果條/片俾囡囡咬,涼涼地會舒服D,出緊牙會暫時影響左囡囡胃口都好自然,媽媽多D改變進食方式,選擇顏色鮮艷同味道突出食材,都可以吸引到BB食慾,媽媽有冇試過用米飯同熟左的瓜/菜/肉碎黎整壽司、飯團、三文治、餃子,俾佢自己拎住來食?

首頁

尾頁

跳至