懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

已有一個仔,而家岩岩再懷孕,公司啲人未知,咁返到公司經理同其他同事組成一個八卦圈,因為經理自己有個女,有個同事都有個女,日日不停講覺得生女好好呀…鐘意同佢扮靚,總之女好好,我開始覺得難受,突然又諗自己如果第2個都係仔會唔會又返到去,成日又比經理係我面前講鐘意女,唔開心

男爵府

Loonon 發表於 19-4-25 12:37
已有一個仔,而家岩岩再懷孕,公司啲人未知,咁返到公司經理同其他同事組成一個八卦圈,因為經理自己有個女,有 ...

人地講下唔使錢,唔好放在心,就算自己真係鍾意仔/女,都控制唔到啦!
我覺得最好兩個同性別,岩玩啲又唔使分房

男爵府

已有一個仔,而家岩岩再懷孕,公司啲人未知,咁返到公司經理同其他同事組成一個八卦圈,因為經理自己有個女,有 ...

自己唔駛太過敏感
同坦白可能你自己對呢胎有性別壓力而自己唔知
如果佢地係講生仔好
你未必有以上反應
relax! 生仔生女都係天賜要感恩

子爵府

生仔有生仔好,生女有生女好,根本比較唔到,呢度女人多,一定個個都話生女千樣好百樣好,自己鐘意就得

男爵府

其實生仔生女都各有好處,可能你自己敏感左姐

大宅

把口生係人地度,控制唔倒。生仔生女都好,健康就好。

子爵府

你咪講返生仔好處。佢有佢講,你都可以講丫。

珍珠宮

回覆樓主:

咁人地有女,講女仔都好正常,我覺得只係咁岩你生仔,所以先咁敏感~
我公司個個都一仔一女或兩個仔啦~
得我上司係兩個女,我有大女,二胎都係陀女,咪一樣D同事係咁叫我追仔啦~
我都無理,我老公同99中意女,不知幾開心,自己中意咪得囉~生乜都係一樣~

子爵府

唔理得人咁多,我本身3個女,d人一樣大把野講,問我追唔追阿4!就算你生一仔一女都有人可以講兄妹好or姐弟好好唔好唔在於小朋友性別,而在於父母點教!

水晶宮

D 人係咁。
我孖女,d人成日話boy girl twins就好。
追唔追多個仔。
下2個女。
我唔會理。我兩而家覺得好幸福。兩個女已經好滿足。

大宅

回覆樓主:

啲人其實係可能佢個心係恨仔,但最後生左女,就會講到生女係點好,vise versa。可能佢地係無嗰樣所以先話自己有嗰樣好,又或者佢真心覺得真係生女好。其實唔需要太在意。生仔有生仔好,生女亦有生女好,無得一概而論。最緊要嘅係自己同老公嘅諗法,even四大長老其實都無權講啲咩,始終湊嘅亦唔係佢地。所以自己開心就好。
仔仔都好好架,我都係陀緊仔。如果生得又教得個仔又乖又本事,其實都係我地嘅福氣。所以唔好上心。自己開心滿足就好。

大宅

有d人話唔生仲好啦!
洗鬼理人講咩吖!
仔好,女好,健康最緊要!
一家人平平安安最開心!

大宅

我有一子一女!! 我覺得各有各好。男仔會照顧媽媽 保護女性係佢地天性... 我病了 佢幫我做家務照顧妹妹,係有時都會鬧下交嫌個妹煩,但佢心地善良... 見我病了都會忍讓下。

女仔天生嗲爸爸媽媽。I love you 永遠掛口邊... 番學永無投訴,坐定定。經常錫父母.。玩玩下都走來攬攬錫錫...

真係各有各好... 男仔有樣野唔洗擔心,就係唔會蝕底比人,去夜街都無咁擔心死。

男爵府

荷爾蒙改變啫~每當你感覺到自己莫名奇妙地生氣(同未有B時比較)要提醒自己有左~有左~有左要平常心

男爵府

我生左個女,而家第二胎未知性別,公司嘅同事、身邊嘅朋友,都話今胎生個仔好呀。我堅持話我要女、女、女,佢哋繼續話仔好呀湊個好字,我繼續話女、女、女。講完散band。唔需要上心呀

別墅

完全明白你感受!我2 胎都係仔,我係咁sell 2 個同性都不知幾好!!串返佢話有女不知幾擔心!

大宅

我第一胎係仔。 呢胎都係。 個個問我呢胎係咪想生女。 我話唔係。 事實係我由頭到尾都想生仔。一來唔洗咁擔心。二來好似我大仔咁。有時好man咁保護我。有時又好嗲咁哄我。都唔知幾開心

男爵府

生出黎健健康康仲好啦!

已刪除用户

大宅

回覆 Loonon 的帖子

我第一胎就無所謂,c6就鍾意囝,話囝可以粗養,唔洗擔心咁多,唔驚蝕底。我今胎就期望係囡,點知都係囝,係有少少失望,覺得一男一女比較圓滿,純粹鍾意哥哥保護妹妹。我認為各有各好處,佢地2兄弟健康、相親相愛就好滿足,而家擔心佢地成日打架多d,雖然實會發生...成日俾人嗌我追囡,我就唔會囉,生咗唔洗養唔洗教咩,最重要點係...如果第三胎又係囝,我實接受唔到囉。

首頁

尾頁

跳至